Annonce

Boligselskab vil sætte prop i vandmasserne
leif-hennings_001_270616.jpg
Det er i afdelingerne 9, 11, 12, 19 og 20, at Rødovre Boligselskab vil sætte ind med klimatiltag, der skal forhindre oversvømmelser. Flere af afdelingerne hænger sammen, så der er reelt tale om tre projekter. På billedet står driftschef Leif Hennings (th) på en af de arealer i Tinderhøjparken, der kan få nye vandveje. Foto: Brian Poulsen
nye vandveje Med vandløb og små kanaler er Rødovre Boligselskab klar til at klimatilpasse og bruge regnvandet som en ressource. Planerne får ros i kommunen.

Metrologerne fortæller, at vi i fremtiden hyppigere vil opleve monsterregn. Store regnmasser kan forvolde massive skader, og i Rødovre Boligselskab er man nu klar til at tage kampen op mod elementerne. Når himlen åbner sig og det siler ned med regn, er det ikke sikkert at kloaknettet kan følge med. Det betyder oversvømmede kældre, ødelæggelser og store økonomiske tab.
I Rødovre Boligselskab kender de alt for godt til problematikken, og især i Tinderhøjparken ved Fort-
vej har boligselskabets afdeling flere gange været hårdt ramt, når regnen står ned i stænger.
Hvornår næste omgang monsterregn kommer, er ikke til at sige, men et er sikkert; det skal nok komme. Forhåbentlig bliver det bare ikke med oversvømmelser og fugtige kælderrum til følge i Tinderhøjparken.
Rødovre Boligselskab er nemlig gået aktivt ind i kampen for at klimatilpasse og gøre fem af boligselskabets 21 afdelinger klar til at forhindre og forsinke vandet i at løbe ned i fælleskloakken.
”Vi har selvfølgelig et ønske om at sikre vores egne bygninger, men vores målsætning er i ligeså høj grad at bidrage til fællesskabet. Hvis vi, i vores afdelinger, kan være med til at forhindre vandet i at løbe ned i fælleskloakken, er det til gavn for hele kommunen,” siger driftschef hos Rødovre Boligselskab, Leif Hennings.

Vandløb og små kanaler
Planen med klimaprojektet er, at etablere små søer, der opsamler regnvandet, små kanaler og stenrender, hvor vandet kan løbe ned i.
”Det er vigtigt, at de små vandveje bliver en naturlig del af arealerne. Fordelen er, at vi ved skybrud kan aflaste kloaksystemerne, så der ikke sker oversvømmelser,” forklarer Leif Hennings, inden han fortæller, at områdets beboere spiller en vigtig rolle i den kommende tid, hvor projektet går ind i en vigtig fase.
Rødovre Kommune har godkendt tre klimatilpasningsprojekter, som Rødovre Boligselskab har fremlagt. De tre forslag er også godkendt på beboermøder, og inden længe får alle beboerne i de involverede afdelinger mulighed for at spille ind med idéer.
”Vi skal lave workshops, og der skal nedsættes grønne udvalg. Alle skal inddrages, så det bliver et fælles projekt,” siger Leif Hennings.

Annonce

Vejen frem
I Rødovre Kommune har formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Svend Erik Pedersen (F), spændt fuldt med i boligselskabets planer, og han understreger, at de konkrete planer kun er første skridt i rækken af klimatiltag, der skal lette trykket på kloaknettet.
”Vi skal alle sammen tænke de tanker, som boligselskabet gør. Vi ved, at vandet kommer, det er
bare et spørgsmål om, hvornår vi igen får monsterregn. Derfor har vi også udpeget otte specifikke områder i kommunen, hvor vi bør tage fat først,” siger Svend Erik Pedersen.
Rødovre Kommune vedtog tilbage i 2014 en klimahandlingsplan, og sidste år blev de otte risikoområder udpeget, efter kommunen i en periode havde observeret, hvilke områder der blev hårdest ramt af voldsomme regnskyl. En af de områder er netop ved Tinderhøjparken, og driftschef Leif Hennings ser frem til at komme i gang.
”Som boligselskab er vi med til at tage et ansvar og med til at løse en af de problemer, som kommunen har. Vi skal nu i gang med at udforme projekterne helt konkret i de enkelte afdelinger, og udover at de kan holde udgifterne til kloakering nede, er jeg sikker på, det også vil forskønne vores afdelinger,” siger han.
Beboerprocessen starter op efter sommerferien, og Rødovre Boligselskab håber at kunne begynde klimaarbejdet i 2017.

 

FAKTA:

Økonomi uden huslejestigninger
Det store klimaprojekt er som udgangspunkt omkostningsfrit for lejerne i Rødovre Boligselskab. Der laves en medfinansieringsaftale, hvor HOFOR betaler for anlæg og drift. HOFOR står for både vandforsyningen og for at lede spilde- og regnvand væk i Rødovre.
Rødovre Boligselskab betaler selv for planter og træer til forskønnelsen.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top