Annonce

Sundere fokus på kræft og overvægtige børn
ISS_4831_05658.jpg
Der kommer mere fokus på blandt andet kræft og overvægt blandt børn i den nye sundhedshandleplan i Rødovre Kommune. Foto: SignElements
sund handling Sundhedsindsats skal sikre færre overvægtige børn og mere hjælp til kræftramte Resten af året står i overvægtige børn og kræftramte borgeres tegn.

Som tidligere handler det om at skabe mere lighed i sundhed, når Rødovre Kommune i år gør en særlig indsats for overvægtige børn og unge, og for at hjælpe kræftramte borgere og deres pårørende.
Det skal den nye handleplan på sundhedsindsatsen sikre.
”Visionen i sundhedspolitikken er at skabe lige muligheder for borgerne i forhold til sundhed og livskvalitet. Vi arbejder videre med at bekæmpe den sociale ulighed i sundhed. Derfor vil en styrket indsats kræve nye metoder i forhold til, hvordan vi samarbejder med borgerne, sikrer gode og relevante sundhedstilbud, og ikke mindst hvordan vi skaber bedst mulig sammenhæng i tilbuddene,” fortæller Britt Jensen, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Overvægt i indskoling
Handleplanen er netop blevet godkendt i kommunalbestyrelsen, og har som et særligt fokusområde er hjælp til Rødovres overvægtige børn og deres familier.
Et område der længe har været under lup. I Rødovre er omkring hver anden voksne borger overvægtig, og det gælder også for næsten hvert femte barn i indskolingen. Derfor vil sundhedsplejerskerne fremover gennem skoleundersøgelsen tilbyde alle overvægtige børn og deres familier et forløb hos en sundhedsplejerske og en kost- og motionsvejleder fra ’Enheden for overvægtige børn og unge’.
Holbæk-modellen
Forløbet er målrettet familier med børn og unge i 0.-9. klasse, der er motiverede for at ændre vaner.
”Forløbet følger den succesfulde metode ’Holbækmodellen’, som har vist gode resultater i andre kommuner: 7 ud af 10 børn taber sig, og familierne sætter stor pris på forandringerne. Målet er, at barnet trives bedre socialt, bliver gladere og får større selvværd”, fortæller Marianne Hallberg, forebyggelseskonsulent i Rødovre Kommune.

Annonce

Kræft smitter
Når én person rammes af kræft, rammes hele familien. Derfor fortsætter det eksisterende tilbud om kræftrehabilitering som et led i handleplanen, men bliver nu suppleret med et nyt afspændingskursus i sundhedscenteret, der kan afhjælpe bekymringer og stress i kroppen for borgere med kræft. Som noget nyt vil der også blive etableret en samtalegruppe for pårørende.
”Rehabiliteringsforløbet for borgere der har eller har haft kræft, er virkelig med til at gøre en forskel i forhold til ulighed i sundhed. Formålet med kræftrehabiliteringen er at støtte og vejlede den enkelte borger og pårørende i at håndtere tilværelsen med kræft både under og efter behandlingen. Borgeren får et forløb, der er målrettet den enkelte, og kræftkoordinatoren har tæt kontakt til borgeren gennem hele forløbet, der kan bestå af fysisk træning, netværksgrupper og patientundervisning”, siger Britt Jensen.

 

FAKTA:
Enheden for overvægtige børn og unge
Rødovre Kommune har etableret en ny enhed for behandling af overvægtige børn og unge og deres familier. Den hedder ’Enheden for overvægtige børn og unge’, og overvægtige børn fra 6 årsalderen og deres familier bliver tilbudt et forløb hos enheden, når børnene er til skoleundersøgelser.
Forløbet består af samtaler og vejledning til vægtregulering, hvilket på sigt vil gøre, at barnet slanker sig, mens det vokser. Hvert barn får udarbejdet en individuel plan, hvor der blandt andet indgår detaljer for mad og måltider, fysisk aktivitet, stillesiddende aktiviteter i fritiden og søvn.
Behandlingen tager udgangspunkt i ’Holbæk-modellen’, som er baseret på forskning udført af overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus. Erfaringer viser, at familierne sætter stor pris på forandringerne, og at 7 ud af 10 børn taber sig.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top