Fra gymnasieelever til gadebørn
12957606_10207964593024128_3578753123526406739_o.jpg
Rødovre Gymnasium har igennem projektet Stairways samlet over en kvart million kroner ind til gadebørn på Fillipinerne. Foto: Privat
u-land Elever fra Rødovre Gymnasium har over tre år støttet gadebørn på Filippinerne med mere end en kvart million kroner. Men hvad går pengene fra projektet Stairways egentlig til? Det rejste en gruppe unge fra skolen halvvejs rundt om jorden for at undersøge.

Har du oplevet at støtte en god sags tjeneste, men derefter undret dig over, hvor dine penge er endt?
Har du nogensinde overvejet, om dine penge i virkeligheden har gjort en forskel?
Det har vi, som elever på Rødovre Gymnasium spekuleret over, efter at vi gennem tre år har støttet Stairway-fonden på Filippinerne.
Stairway fører og støtter mange projekter, der dækker alt fra miljø, uddannelse, minoritetsgruppers rettigheder samt det omfattende projekt: børns rettigheder.
Dette gør de ved at hjælpe med at forebygge seksuelt misbrug af gadebørn, som ellers præger det filippinske samfund. Hvert år bruger eleverne på alle tre årgange én dag på at indsamle penge til projektet ved at gå med raslebøsser fra dør til dør, sælge armbånd udarbejdet af gadebørnene selv og meget andet.

Gadebørn får værktøjskasse
I november måned fik Rødovre Gymnasiums elever en invitation fra Stairway til komme til øen Mindoro for med egne øjne at se, hvad det egentlig er, vi har støttet igennem de sidste tre år. Vi var enige om, at det uden tvivl ville gøre et stort indtryk på os at besøge Stairway-centeret. Her bor hvert år en ny gruppe unge drenge i alderen 9 til 16 år.
De tidligere gadebørn bliver i løbet af dette år rustet til at komme ud i Verden med en værktøjskasse af nye færdigheder og erfaringer, der kan give dem en bedre fremtid, end den de havde i sigte fra deres plads på gaden. Når drengene vender tilbage til deres tidligere liv, er det Stairways forhåbning, at de kan sprede deres nyerhvervede ressourcer til de andre børn og unge mennesker i deres miljø.
Da vi ankom til Stairway-centeret, blev vi overvældede af de eksotiske og idylliske omgivelser, som stod i skarp kontrast til den forrige aften, vi havde tilbragt i det smogbefængte Manila i selskab med de lokale gadebørn og en socialarbejder.
Dette gav os et indblik i den udfordrende dagligdag, filippinske gadebørn har, hvor det ikke er ualmindeligt at sove på papstykker på gaden eller sniffe lim for at lægge en dæmper på sulten.
Det er svært at forestille sig, at det har været hverdagen for de smilende, energiske og imødekommende drenge, som vi møder på Stairway-centeret.

Giver mening
I løbet af den følgende uge fik vi oplevet, hvordan vores penge blev til færdige projekter, der bidrager til at give drengene på centeret en bedre hverdag og ruste dem yderligere til at vende tilbage og skabe bedre vilkår for sig selv og deres familier. Pludselig gav den lange dag med raslebøssen fra dør til dør meget mere mening for os.
Som en af deltagerne, Cecilie Rosenstrøm, udtrykker det:
”Alle burde have mulighed for at opleve Stairway på første hånd. Så forstår man virkelig, hvad det er, man støtter, og hvilken enorm forskel det gør. Både for drengene og for alle de andre projekter, Stairway har.”
Netop den følelse kan det nok siges, at de fleste af os sad tilbage med på den 30-timer lange rejse hjem igen fra en oplevelse, der havde gjort et indtryk på os, som vi sent vil glemme.
Torsdag den 14. april vil der, som afslutning på forløbet, blive holdt en række oplæg fra os deltagere på turen om vores faglige projekter og personlige oplevelser fra Filippinerne. Det sker på Rødovre Gymnasium fra klokken 19 til 21.

Unge drenge i alderen 9-16 bor på Stairway-centeret, hvor de bliver rustet til at komme ud i verden med nye færdigheder og erfaringer.

Unge drenge i alderen 9-16 bor på Stairway-centeret, hvor de bliver rustet til at komme ud i verden med nye færdigheder og erfaringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *