Hustler vender næsen hjem
bossy-bo_014_180316.jpg
Bossy Bo glæder sig til at optræde i Viften på lørdag. Han besøger jævnligt Rødovre, og har især en forkærlighed for Rødovre Mighty Bulls. ”Jeg stresser af, når jeg ser ishockey. I gamle dage stod jeg i ’Sumpen’. Det gør jeg ikke mere. Nu er jeg blevet sådan en gammel en, der sidder oppe i et hjørne,” siger Bossy, der har optrådt på scenen iklædt ishockeytrøje. Foto: Brian Poulsen
ØSTKYST HUSTLER til VESTEGNEN I 90’erne var han med til at gøre dansk rap til allemandseje. Nu vender han hjem til fødebyen, hvor det hele startede på en nu lukket skole i Islev. Vi har mødt hustleren Bo Rasmussen, der droppede uddannelse, søvn og sund fornuft for i stedet at følge musikken.

Skal der bygges boliger på min gamle skole,” siger Bossy Bo. Han kniber øjnene en smule sammen, og læner sig ind over bordet imens han ser på forsiden af Rødovre Lokal Nyt.
46-årige Bo Rasmussen er opvokset ved de gule blokke på Rødovrevej, gik på Tinderhøj Skole, inden han i 8. klasse skiftede til Statens Pædagogiske Forsøgscenter i Islev. En skole der vækker gode gode minder.
”Det var en røv-fed skole, og det var synd den lukkede,” siger Bossy, imens han skimter artiklens indhold, der fortæller, at de sidste rester af Ungdomsbyen nu rives ned for at gøre plads til et nyt stort boligprojekt.
Artiklen får minderne til at stå i kø. Det var på SPF, at Bo Rasmussen mødte sin første rap-makker og lavede sine første numre. Det var her, han legede med sproget og dyrkede musikken.
”Der var ikke mange, der interesserede sig for den kultur, så man finder hurtigt sammen, når man går i klasse med en, der har samme interesse som en selv,” husker Bo Rasmussen om tiden på SPF.
Vi har sat ham i stævne på en café i Rødovre Centrum. På lørdag står han på scenen i Viften, som en del af den danske rapgruppe Østkyst Hustlers. Den populære gruppe satte dansk rap på landkortet i midten af 90’erne, da de først udgav Verdens længste rap og i 1996 udsendte de albummet ’Fuld af løgn’, der solgte mere end 140.000 eksemplarer. De trak hiphoppen ud af undergrunden og gjorde rap-musikken mainstream.
I år er det 20 år siden det succesrige album kom på gaden, og det markerer Østkyst Hustlers med en landsdækkende turné. De 20 år gamle sange holder stadig vand, og er stadig aktuelle i 2016. På lørdag er det byens lokale kulturhus, der får besøg af Bo Rasmussen, Morten Trier og Nikolaj Peyk, bedre kendt som Bossy Bo, Jazzy H og Peyk. Eller nok allerbedst kendt som Østkyst Hustlers.

Graffiti på S-toge
”Jeg tager avisen med, så bruger jeg den i et radioprojekt, jeg laver på Radio 24/7,” siger Bossy og folder lokalavisen sammen på midten. I dag er han altmuligmand inden for musikkens verden. Han komponerer og producerer musik i sit eget studie i Nordvest.
”Jeg ved ikke, hvad jeg ville kalde mig selv. Jeg laver alt med lyd,” opsummerer Bossy Bo om sig selv.
Efter skoletiden i Islev fortsatte han på HF. Eksamen har han dog aldrig brugt til noget. Det var i stedet på en ungdomsklub på Nørrebro, at den musikalske karriere fik tilført ny næring.
Her udforskede han den spirende graffiti-bølge, der skyllede ind over Danmark sammen med Jazzy H.
”Det blev til mange dekorerede S-toge,” husker Bossy, der gennem hiphopmiljøet havde fået kontakt med Nikolaj Peyk. De to eksperimenterede med rap på dansk, og hittede senere i æteren, da de lavede en rap-julekalender i seks afsnit, bestilt af DRs børneradio.
Julekalenderen blev en succes, men de to takkede alligevel nej tak til tilbuddet om at få julekalenderen udgivet. I stedet smedede de, mens rimene stadig var varme, og fik Danmarks Radio med på idéen om at lave verdens længste rap.
”Vi troede ikke, at de gad, men de var friske og fik samtidig pladeselskabet Sony med ind over,” fortæller Bossy Bo, der husker arbejdet med at producere det lange rap, som virkelig hårdt og opslidende. Derfor måtte de have en hurtig free-style rapper med i projektet. Det blev Jazzy H, der var kendt for at spytte rim ud efter velbehag, og sammen brugte de tre ét år på at få produceret Verdens længste rap. Der skulle skrives meget, og det er kun noget man gør, når man er ung og en lille smule gak i ægget,” husker Bossy om skriveprocessen.

Bo Rasmussen bor i dag på Østerbro med sin kone og parrets to børn. Lørdag aften vender han hjem til Rødovre.

Bo Rasmussen bor i dag på Østerbro med sin kone og parrets to børn. Lørdag aften vender han hjem til Rødovre.

Film på lyd
Den lange rap blev en bragende succes. Det gjorde det efterfølgende album også. Fælles for begge projekter var, at de tre rappere havde formået at skabe fortællinger. Verdens længste rap er som en spillefilm, mens mange af numrene på ’Fuld af løgn’ er små noveller om slagsmål på et morgenværtshus, en fyr der får for lidt og om en fyr der i et scoringsforsøg ender 30 kroner væk fra noget han kendte.
Bossy Bo kalder det hele for film på lyd.
”Det er i detaljerne, at man gør en sang troværdig. Vi brugte meget tid på at beskrive et tapet eller en alkoholiker, som man i virkeligheden kan beskrive med en nettopose med klirrende flasker. Man behøver ikke at sige ordet. Det skaber billeder, og derfor var detaljegraden vigtig,” fortæller Bossy Bo, inden han fortæller, at de tre rappere har rettet teksterne en smule til.
”Det er ikke meget, men lidt har vi da ændret. I en af sangene rapper vi om et klippekort til bussen. Det har vi ændret til rejsekort, og sådan er der andre småting,” siger den lokalt forankrede rapper, der glæder sig til at spille på hjemmebane. Han fik et sug i maven, da han fandt ud af, at Rødovre var en af destinationerne på touren. Bossy Bo glæder sig til at optræde for gamle kendinge, men han ved også, at det langt fra er fansene fra dengang, der møder op i Viften. De 20 år gamle rap-tekster er havnet i kult-kategorien og det kan godt være lidt overvældende og en lidt surrealistisk oplevelse, når der er teenagere, der kan sangene til perfektion.
”Vi kan se, at de unge, dem der slet ikke var født, da pladen kom på gaden, er vilde med vores sange. Det er fantastisk at vores tekster også rammer noget hos de unge mennesker i dag,” siger Bossy, der også har optur over at være tilbage på landevejen.
”Efter en lang pause blev vi samlet i 2005 til en jubilæumskoncert på Skanderborg Festival. Vi havde aldrig været uvenner, og vi havde fuldstændig glemt, hvor fedt det var at stå på scenen. Nogle løber ironman, hopper ud i faldskærm eller klatrer på vægge. Det behøver vi ikke. Vi tager ud og spiller i stedet. Her får vi afløb for alle de ting, der irriterer i hverdagen. At stå på en scene er det bedste der findes. Det giver strithår i nakken og så slipper jeg for at løbe.”

Du kan opleve Bossy Bo og Østkyst Hustlers lørdag aften i Viften.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top