Når livet ikke opleves som værd at leve
headspace_026_181215_BP.jpg
Normalt er selvmord ikke noget, vi snakker om. I medierne skyldes det en frygt for, at andre bliver inspireret, men det er at vende tingene på hovedet, mener Christian, der er frivillig i headspace. Han vil snakke om de svære ting. Foto: Brian Poulsen
u-land Når snakken falder på selvmord kan stemningen hurtigt blive ubehagelig eller presset, særligt måske fordi folk har svært ved at forholde sig til det. Det er en skam, for det er så vigtigt at få talt om selvmord.

Selvmordstanker er ikke unormale eller sygelige. Måske kan du genkende følelsen, af at dit liv er så fyldt med problemer, at det næsten ikke virker som værd at leve. Ensomhed, mobning, kærestesorger, dødsfald, problemer med familien eller venner, og ja måske en god kombination af dem alle, kan give en følelse af, at ville væk fra det hele.Måske endda et ønske om at dø. Når hele ens liv virker problemfyldt, kaotisk og ubehageligt er det ikke unormalt, at selvmordstankerne kommer snigende. Men selvmordstankerne kan også i sig selv blive en kilde til et betydeligt ubehag. For hvordan skal man få snakket om det på en ordentligt måde og med hvem?

Bagateller og tanker
Nogle unge kan eksempelvis frygte, at deres omgivelser tager stærkt afstand fra dem, hvis de fortæller, at de har selvmordstanker. Andre unge oplever måske at deres selvmordstanker bliver bagatelliseret af de personer som det fortælles til, måske med holdninger som “Du skal bare tage dig sammen, du har jo så meget godt at leve for!”.
Sådanne oplevelser kan måske skræmme en, og betyde at man går med alle tankerne for sig selv, og det er et problem!
Hvis du har selvmordstanker, så er der derfor nogle ting du kan gøre:

• Sørg for at få talt med nogen. Tal gerne med dine forældre eller med dine venner om det. Prøv at fortæl om dine tanker og følelser under rolige og private forhold. Husk, at det kan være vanskeligt for dem du fortæller det til, at forholde sig til det. Fortæl dem derfor at du godt kan forstå, hvis det du fortæller dem kan komme bag på dem, men insistér på at de lytter til dig, fordi du virkelig har brug for at dele det med nogen.

• Du kan også tage kontakt til en frivillig rådgivning som kan hjælpe dig med at få talt ud, og sat nogle ord og perspektiver på dine tanker og problemer. Du kan eksempelvis kontakte os i headspace på Tårnvej 97, eller ringe til Livslinien som specialiserer sig i selvmordsproblematikker.

• Hvis du er i tvivl om hvorvidt en du kender har selvmordstanker, skal du forsøge at spørge så direkte som muligt, eksempelvis ved at spørge “har du selvmordstanker?” eller “har du et ønske om at dø?”. Hvis personen fortæller om selvmordstanker, eller om planer om selvmord, så indvilg aldrig i at holde det hemmeligt. Det væsentligste er at få delt ansvaret med en anden, eksempelvis en forælder, en ven eller også tage kontakten til headspace eller Livslinien.
Husk at selvmordstanker ikke er permanente og at det væsentlige netop er at få talt om selvmordstankerne og de problemer der fylder. Det kan vi især hjælpe med i headspace.

1 kommentar om “Når livet ikke opleves som værd at leve”

 1. jette louise s larsen siger:

  Har man selvmordstanker skal man søge professionel hjælp:

  ​Voksne
  Voksne over 18 år kan få hjælp og rådgivning ved at ringe på:

  Telefon 3864 1800 (hverdage mellem kl. 8.30-15)

  Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse (under Region Hovedstadens Psykiatri) er et gratis tilbud til mennesker, som har forsøgt at begå selvmord eller har overvejet det. Centret har åbent alle hverdage og tilbyder ambulant behandling i form af samtaler, støtte og rådgivning. Du kan læse mere på centerets egen hjemmeside.

  ​Børn
  Børn og unge under 18 år med selvmordstanker, selvmordsadfærd eller selvmordsforsøg kan få rådgivning ved at ringe på:

  Telefon 4012 9850 (hverdage kl. 9-14)

  Klinik for selvmordsforebyggelse (under Region Hovedstadens Psykiatri) for børn og unge yder også rådgivning til forældre og andre tæt på barnet/den unge.

  Udenfor åbningstid henvises der til:

  Livslinien telefon: 70 20 12 01 (alle dage kl. 11-03)
  Lægevagten 3869 3869
  Din egen læge
  Skolepsykologen
  Husk, du kan altid ringe til akuttelefonen 1813

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *