Gymnasieelever finder to nye dyrearter i Damhussøen
IMG_9377.jpg
Elever fra Rødovre Gymnasium fandt spor efter uopdagede dyrearter, da de undersøgte prøver fra Damhussøen. Foto: Privat
u-land Eleverne fra Rødovre Gymnasium fandt DNA fra to arter, der hidtil ikke har været kendt i Damhussøen med ny PCR metode kaldet Realtime PCR. Men er disse fund tegn på at artsdiversiteten er blevet større?

Elever fra 2.G på Rødovre Gymnasium har tidligere samarbejdet med DNA lab på Københavns Universitet.
I takt med at PCR-metoden blev udviklet, blev resultaterne i projektet mere præcise, hvilket har været en af grundene til at eleverne denne gang fandt DNA fra hele otte kendte arter i Damhussøen og tilmed to nye arter: den Trepiggede hundestejler og Signalkrebsen.
I Damhussøen lever der mange forskellige dyr. Hver af disse arter har brug for specifikke forhold til at overleve. En større artsdiversitet i søen tyder derfor på, at søens miljø passer til levemåden hos flere arter. Der er dog også dyr, der lever i urent og forurenet vand.
Signalkrebsen er invasiv i søen, hvilket betyder, at den ikke er en dansk art. Den kom til Europa i 60’erne og udkonkurrerer de oprindelige danske krebs, da den har krebsepest, som er en svampesygdom. Denne sygdom dræber den hjemmehørende flod-krebs. Signalkrebsen lever allerede i et utal af søer og vandløbssystemer.

Fanger ikke dyret
Eleverne fandt de to arter i søen som et led i et projekt med Københavns Universitet kaldet citizen science, hvor de åbner dørene for studerende. Eleverne fra Rødovre Gymnasium er med til at tage prøver fra forskellige ferskvandsområder, så biodiversiteten i landet kan blive målt. Metoden, som er ret ny, er en meget skånsom metode, hvor man ikke behøver fange selve dyret, men kan nøjes med DNA i en lille vandprøve indsamlet i søen. Dette er langt at foretrække, især hvis arten er truet.
Eleverne får i dette samarbejde en unik mulighed for at opleve, hvordan forskning foregår og kommer i tæt samarbejde med rigtige forskere, der ivrigt giver et indblik i forskerverdenen. Elevernes arbejde er værdifuldt, fordi de bidrager til at udvide og opdatere databasen til kortlægning af dyrearter i de ferske vande i Danmark,” siger forskeren fra KU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *