Afskaf nu bare SU’en
RG-studenterkoersel2_260609.jpg
Sara Nielsen er nyudklækket student fra Rødovre Gymnasium, og mener at det kunne være en idé at fjerne SU'en på ungdomsuddannelserne for de hjemmeboende. Foto: Arkiv
u-land Efter Lars Løkke udtalte at SU'en til hjemmeboende skulle fjernes, er der kommet en kæmpe skare af kommentarer om, hvor vigtig SU'en er for de hjemmeboende, og at de unge bruger dem på alt andet end cafébesøg. Men er det nu rigtigt?

Jeg er lige gået ud af 3.g på Rødovre gymnasium og fik den laveste SU for hjemmeboende, hvilket er 1307 kr. om måneden, men jeg gik i klasse med mange, som fik den højeste sats, som er 2935 kr. Disse penge blev ikke brugt på andet end byture, nyt tøj og cafébesøg. Det er bund-ærligt og bundærgerligt på samme tid.
Jeg kender ingen, som betaler for at bo hjemme eller betaler for deres egen mad.
De fleste på min årgang betaler ikke engang deres egen frokost, så hvorfor er det lige, vi skal have penge af staten hver måned?
Jeg har selv et fritidsarbejde, hvor jeg tjener dobbelt så meget som min SU, og jeg finder det latterligt, at skattepengene i Danmark går til shopping og en tur på café.
SU’en betaler måske for de hjemmeboendes billet til Roskilde Festival, men er det nu også det, som pengene egentlig skal bruges på?
Mange af dem, som får 2935 kr. betaler ikke noget derhjemme og har derfor endnu flere penge at bruge, end de som får den laveste sats, og at kritisere Lars Løkke personligt og sige, at hans søn jo bare kan takke nej til SU’en, er meningsløst, for vi ved jo godt alle sammen, at det ikke fungerer sådan.

Fjern SU’en helt
Når man står mellem at få penge eller takke nej, vil næsten alle sige ja, uanset om de har brug for dem eller ej. SU’en burde gives til de, som rent faktisk har brug for den, hvilket størstedelen af Danmarks ungdom ikke har.
En idé kunne være at fjerne SU’en på ungdomsuddannelserne for de hjemmeboende og sætte den op for de udeboende eller bruge pengene på noget helt andet, som rent faktisk hjalp i dette samfund.
Jeg tror nemlig ikke, at SU’en hjælper størstedelen af de unge i Danmark. Det eneste SU’en hjælper med er at gøre danske unge mere dovne, da mange ikke gider at have et arbejde, når nu de får cafepenge af staten hver måned.
Selvfølgelig er der altid tilfælde, hvor SU’en er alfa omega, – som min veninde, der kun har en forælder, hvor denne SU er vigtig for dem for at deres dagligdag kan køre rundt. Jeg mener, at det i disse situationer ville være mere fair at sætte SU’en op for dem, som kun har en forælder og fjerne den for de, som bruger dem til cafébesøg, hvilket størstedelen gør.
Det er skrevet mellem linjerne på alle ungdomsuddannelserne at SU’en bare er til at brænde af på en bytur. På de videregående uddannelser skal man betale for bøger, og tit er folk flyttet hjemmefra, så man skal betale for de basale ting som fx mad og husleje, og det er her, man har brug for SU’en, ikke når man går i gymnasiet.
I kan brokke jer, alt det i vil, men i sidste ende vil pengene gavne langt flere steder end i lommerne på grådige gymnasieelever.Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top