headspace hjælper unge med ensomhed
stress.jpg
Selvom unge i dag har masser af sociale netværk, føler mange sig helt alene. Der er hjlæp at få i headspace. Foto: Cecilie Svane
u-land I denne uge sætter DR fokus på ensomhed. Det anslås, at flere end 210.000 danskere ofte eller altid føler sig ensomme. I headspace møder vi dagligt unge, som føler sig ensomme.

Ensomhed har store omkostninger – individuelt og for samfundet som helhed – og er lige så sundhedsskadelig som både rygning og overvægt. Derfor er det vigtigt, at blandt andre DR sætter spot på netop det emne i disse uger.
I mødet med de unge oplever vi ofte, at de har en følelse af at være den eneste, som føler ensomhed. Men ensomhed er en af de problematikker allerflest unge tager kontakt til headspace Rødovre omkring.
Det er bestemt ikke fordi, at der ligefrem mangler tilbud og platforme, hvor unge kan interagere socialt – både i cyberspace og i den virkelige verden. Særligt på de sociale medier kan man hurtigt få et indtryk af, at alle andre konstant er omgivet af venner og veninder. Men det er et karikeret billede.

Skjuler sandheden
Der er ingen stereotyp “ensom-ung”, og årsagerne til ensomhedsfølelsen er meget forskellige. Det kan være en ung, der har svært ved at skabe kontakt til andre, eller én der bliver mobbet og føler, at ingen gider at tale med én. Det kan også være en ung, som sidder i et hus fyldt med forældre og søskende og forsvinder i mængden eller en ung som skjuler, at mor og far drikker, og derfor undgår andre for at skjule sandheden. Endvidere oplever vi en ensomhed hos mange af de unge, som ikke er indbefattet af den gængse måde at forstå ensomhed i samfundet på. Det er nemlig den ensomhed, som på paradoksal vis møder de unge, som har rigtig mange venner, befinder sig godt socialt, er velset og respekteret i vennegruppen, men som ikke oplever at kunne dele de svære ting i livet med de nærmeste. Én ting har de dog til fælles: De føler sig alene og ensomme.
Frirum til at sætte ord på følelserne
Mange af de unge, som kommer hos os, beskriver headspace som et pusterum fra hverdagen, hvor de kan få skuldrene ned og tale om det, der er vigtigt for én. I headspace er der plads til at være ked af det, fortvivlet, bekymret, vred og ensom – vise alle de følelser, der ikke er plads til i klassen, på arbejdet eller derhjemme.
Ensomheden slipper sjældent sit tag lige med det samme, men at tale med nogen er første skridt på vejen. Det er vigtigt at ensomhed er ikke for evigt, men er en følelse, der kan gøres noget ved.
Uanset om man vil snakke om ensomhed eller noget helt andet, som kan være svært i et ungdomsliv, så er en vigtig værdi i headspace, at samtalerne foregår på den unges præmisser. Det vil sige, at det er den unge, der bestemmer, hvad der bliver talt om. Flere og flere unge finder vej til det gule hus på Tårnvej og mange forlader det langt mindre ensomme, end da de kom. Sammen kan vi nemlig gøre noget ved ensomheden.
Er man ung og har lyst til at komme med til en hyggelig eftermiddag med andre unge, så inviterer vi hver måned til et socialt arrangement. Hold øje med vores facebookside eller hjemmeside for mere information. Sammen kan vi nemlig gøre noget ved ensomheden!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *