Høje bølger om Vestbad
vestbad1_WEB.jpg
Uanset, hvor man går i svømmehallen andre steder i Danmark, er deres varmtvandsbassiner efterspurgte og meget brugte, har gruppen bag den nye indretning opdaget. Det bliver der taget højde for i Vestbad. Foto: Illustration: Rødovre Kommune
vestbad Næste år udløber dispensationerne, der holder 50 meter bassinet i Vestbad kunstigt i live. Rødovre er klar med en ny plan, der afkorter det gamle bad og giver plads til blandt andet et nyt varmtvandbassin. Kun Brøndbys politikere mangler at sige ja.

Morgenbadere, elitesvømmere og aftenskoler. Ja selv skytteforeningen i kælderen er blevet hørt, inden kommunalbestyrelsen i tirsdags besluttede at ombygge Vestbad for 64,5 millioner kroner.
Tegningerne til det nye renoverede bad kunne lokke selv den mest skeptiske amatørsvømmer at smide badevingerne før tid, men blandt Venstre og Det Konservative Folkeparti er der ingen maveplaskere at hente.
“Vi efterlyste i 2012 en egentlig brugerundersøgelse. Det gør vi stadig, så vi kan træffe den rigtige beslutning på baggrund af de nuværende ønsker og det fremtidige behov. Vi efterlyste også et reelt bud på bevaring af 50 meter bassinet,” siger Claus Gisselmann Olsen (V).

Svømning tiltrækker
I et notat fra forvaltningen, der er vedlagt sagen, står der:
“Svømning er sammen med fitness og løb en af de store og stadig voksende idrætaktiviteter på landsplan.”

Det har fået Gisselmann til at undre sig over, at netop disse aktiviteter ikke er tænkt ind i de nye tegninger.
“Vi finder det besynderligt, at man foreslår at fjerne 60 procent af kapaciteten til svømmerne. Samtidig står der i sagen, at det kun er nogle få timer om dagen, der er ledig plads i bassinet. I sagsfremstillingen står der, at Vestbads bestyrelse vurderer, at der vil komme 25.000 flere gæster om året, hvis man vælger at fjerne mere end halvdelen af kapaciteten til svømmerne, og samtidig laver et udspringbassin samt et varmtvandbassin,” siger Claus Gisselmann Olsen og tilføjer:
“Men man tager ikke højde for, at der ikke længere vil være plads til det nuværende antal svømmerne, og at det naturligt vil medføre, at svømmerne bliver tvunget til at søge alternative svømmeanlæg i andre kommuner.”

Nogenlunde samme kritik fremførte konservative Chris Lassen Jensen, der, på baggrund af de manglende besøgende, har regnet sig frem til, at Vestbad over de næste 30 år går glip af op imod 40 millioner kroner i indtægter.
“Da vi fandt ud af det, måtte vi sige stop. Vil vi virkelig smide 40 millioner kroner ud af vinduet på at lave et nyt Vestbad? Er det virkelig den bedste brug af borgernes penge? Det mener vi ikke, og derfor stemte vi imod,” forklarer politikeren.

vestbad_layout_WEB

Businesscase
Chris Lassen Jensen efterlyste, ligesom Venstre, at man allerede i 2012 havde lavet en businesscase. En case der viste, hvilken effekt projektet ville have.
“Så kunne vi have haft en reel politisk diskussion omkring, hvorvidt vi ønskede at tabe 10, 20 eller 40 millioner kroner på at renovere Vestbad. Er det vigtigere end at renovere vores skoler eller vores veje? Eller kunne vi finde en bedre businesscase, hvor vi brugte borgernes penge langt bedre. Vi blev først klar over omfanget dagen før KB-mødet, over to og et halvt år efter oplægget først blev præsenteret,” siger Chris Lassen Jensen.

Dispensation udløber snart
Den kritik overser i midlertidig det omfattende arbejde bestyrelsen har været igennem for at tage højde for de mangeartede interesser, mener formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Jan Kongebro (S).
“De vil have flere brugerundersøgelser, men vi har allerede holdt dialogmøder med aftenskoler, brugere og potentielle brugere. Vores dispensationer udløber næste år, og uanset hvad, skal vi ned i kælderen langs hele 50 meters bassinet. Når vi så kan imødekomme en stor efterspørgsel på et varmtvandbassin for en merpris på kun 2,5 millioner kroner, giver det god mening at starte det flotte projekt,” siger Jan Kongebro.

Sagen om at sende renoveringen i udbud blev da også stemt igennem med 15 stemmer for og fire imod.

Drift forbedret
Niels Spittau fra Dansk Folkeparti, og repræsentant i Vestbads bestyrelse, understreger, at de to kommuners forvaltninger, og ikke mindst ledelsen i Vestbad, har gået langt ind i detaljerne omkring driften, og hvorledes den kunne ændres.
“Der er ansat en ny leder, og vi kan konstatere, at driften nu hænger sammen. Der er lavet et regnskab for 2014, som viser et lille overskud. Der er også betalt af på gælden til kommunen. Men det vigtigste er, vi kan se, at den måde hvor på man har ændret driften, giver løfter om en fremtidig fornuftig drift,” siger Spittau, der mener, at kritikkerne er på dybt vand.
“Brugergrupper har henvendt sig med alternative forslag, som bestyrelsen seriøst har gennemgået sammen med ledelsen og forvaltningerne. Bestyrelsen har truffet beslutning om ikke at gøre brug af de alternative forslag og begrundet dette skriftligt overfor brugergrupperne.”

3 kommentarer om “Høje bølger om Vestbad”

 1. lili Rossen siger:

  Hvor er det flot at alle er blevet hørt!!!
  Det kan godt være man har hørt, men man har ikke lyttede:
  Underskriftindsamlingerne blev forkastede med bemærkning ´sådan en kan alle lave´
  de glemmer bare at underskriftindsamling forgik ved at der lå sedler i herre/dame afdeling(ingen tvang folk til at underskrive,det skete på deres egen initiativ) , mange underskrev frivilligt både med navn og adresse.
  Alle foreslag vedr. 50 m bane og ´Grønt vestbads´ alternative forslag blev blankt afvist, uden rimlig begrundelse

 2. Karen Fenger siger:

  Til Bestyrelsen af Vestbad og til politikkerne i Brøndby og Rødovre Kommune.

  Jeg bor hverken i Brøndby eller Rødovre kommune, men bruger Vestbadet med stor glæde.
  Min søn har lært at svømme i Vestbadet. Han startede i Vest Brøndby som 6 årig sammen med sine venner, og nyder fortsat som 12 årig, at udfordre sin fysik på de lange baner, både når han svømmer i klubben og når vi er der med hans venner i weekenderne.
  Jeg selv er motionssvømmer og vælger Vestbadet frem for vores lokale tilbud pga. af 50 meterbanerne. Det vil jeg ikke, hvis der ikke var 50 meterbaner i Vestbadet.
  Som idrætslærer på en privatskole i København, har jeg ofte været i Vestbadet med mine elever, for at de kunne opleve, at svømme i det lange bassin. Det er en oplevelse for børn at svømme de 50 meter uden pause. En følelse af succes, når det lykkes!
  Jeg håber, at man kan finde en løsning, så alle nuværende brugere bliver tilgodeset. Pas på ikke at miste de brugere I har, i forsøget på at lokke nye til.

  Venlig hilsen Karen Fenger

 3. Mette Jensen siger:

  Jeg lærte selv at svømme i Vestbadet og mine tre børn har lært at svømme der.
  Vi elsker at det er 50 m langt. Den bedste motion man kan få.
  Lav det ikke om. Det er derfor vi elsker at komme der.
  Venlig hilsen Mette Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top