Annonce

Vil frede Vestbad
vestbad3_020709_BP.jpg
Vestbad var en del af det store boligprojekt i forstadsområdet, og ligger omkranset af store boligblokke. Landskabet omkring svømmebassinerne er formet af overskudsjorden fra anlægsarbejdet i forbindelse med boligbyggeriet. Udspringstårnet er formet som V'et i Vestbads 50 år gamle logo. Foto: Arkiv
vestbad Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur vil frede friluftsbadet.

Mens morgenbadere kæmper desperat for at bevare 50-meter bassinet i Vestbad, vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur frede det udendørs bassin. I fredningsansøgningen går Landsforeningen så vidt som til at kalde det for et af Danmarks fineste friluftsbade.
Og sådan skal det gerne blive ved med at være.
‘En fredning vil sikre, at anlæggets arkitektoniske og kulturhistoriske værdier blive bevaret for fremtiden,” siger Landsforeningen formand Peter Hee,
“Det er klart, at her er tale om et helt særligt anlæg, der bidrager med livskvalitet på mange niveauer for områdets beboere. Ikke bare er det smukt at se på og dygtigt tænkt, men friluftsbadet er også indbegrebet af det danske velfærdssamfunds idé om, at et aktivt fritidsliv var vigtigt for borgerne,” understreger Peter Hee.
Rammerne om friluftsbadet understreger ved sin blotte fremtoning meningen i hans ord. I forvejen er Vestbad et produkt af samarbejde på tværs af to kommuner og ligger på grænsen mellem Rødovre og Brøndby og drives af kommunerne i fællesskab. Det er opført samtidig med de store boligblokke, der omgiver friluftsbadet. Den ene i Rødovre, den anden i Brøndby. Havearkitekt. C. Th. Sørensen har på allersmukkeste vis formet Vestbads landskab af det jord, der blev til overs ved anlægsarbejderne på de omkringliggende byggerier. Den historiske værdi, som et udtryk for velfærdssamfundets udvikling og forstædernes opblomstring, bliver ikke mindre nostalgisk af, at det var Rødovre Kommunes egen stadsarkitekt, der slog stregerne til Vestbad.
Bevaringsværdigt
Det gjorde han faktisk så godt, at byggeriet senere er blevet præmieret. Plaketten hænger, så alle gæsterne kan se den, når de går ned til børnebassinet.
Et bassin, som bestyrelsen ser gode muligheder i at bevare eller nytænke.
“Nu skal vi lige læse hele fredningsteksten igennem først, men det er klart, at en eventuel fredning vil få stor betydning for de igangværende planer om at renovere og forny Vestbad. Vi er rigtig langt med de indendørs planer, hvor vi sandsynligvis kommer til at tage vigtige beslutninger på et bestyrelsesmøde den 19. januar, men det siger sig selv, at udendørsarealet skal tænkes i sammenhæng med resten, og derfor får en fredning stor betydning,” siger Niels Spittau (O), der er den ene af Rødovres to bestyrelsesmedlemmer.
Han tvivler dog på, at det er muligt at bevare det udendørs bassin som det ser ud i dag, fredning eller ej.
“Hvis man skal renovere og bibeholde bassinet udenfor og samtidig leve op til myndighedskrav til vandkvalitet og rensning, vil det koste i omegnen af 50 millioner kroner ekstra. Omvendt vil en fredning give nogle muligheder for at søge penge fra fonde og andre muligheder og krav, som vi tage hensyn til,” siger Niels Spittau.
Han tvivler meget på, at det bliver muligt at bade i bassinet som det ser ud i dag, men understreger, at man nu vil tage en eventuel fredning med i overvelserne, og at nogle af elementer i friluftsbadet er så indlysende vigtige at bevare, at det er svært at forestille sig området uden.
“Det store blå V, der udgør vipperne og måske også hønen ved soppebadet er oplagte at beholde, men der er mange meninger, og vi er først lige startet på den proces,” understreger Niels Spittau.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top