Annonce


Finder de små mirakler i hverdagen
gericke.jpg
Biografien 'Gericke' giver et nyt billede af kokken, som af både medier og sig selv i mange år var gemt bag den speedsnakkende og lidt skøre facade. Biografien kan blandt andet købes hos Arnold Busck i Rødovre Centrum. Foto: Presse
bog Den hurtigsnakkende kok Søren Gericke hader buffeter, elsker at eksperimentere og så sætter han pris på det daglige måltid mad. Vi besøgte den lokale kok i Sibeliusparken i forbindelse med den netop udgivne biografi 'Gericke', der fortæller historien om et kokkevirke med op- og nedture.

Der lyder et lille klik, da elkedlen slår fra i køkkenet i stuelejligheden i Sibeliusparken, hvor Søren Gericke bor sammen med sin kone og deres hund.
Mens dampen fiser ud af toppen, stiller Søren to kopper på bordet.
Det kogende vand hælder han ned i en lille stempelkande og presser kaffen i bund.
“Jeg gider ikke drikke de der kaffekapsler. Det er ikke rigtig kaffe i min Verden,” siger han og sætter sig til rette ved bordet i køkkenet og gør sig klar til at lade sig interviewe til lokalavisen.
Interviewsituationen er ikke uvant for den 67-årige kok. Gennem de sidste to år har forfatter Niels C. Svanborg besøgt Søren Gericke et utal af gange og den 30. oktober kulminerede de mange besøg, da biografien ‘Gericke’ udkom. Biografien går helt tæt på Rødovres kendte kok, og fortæller historien om Søren Gerickes liv og karriere, der har været en konstant rejse mellem rampelys og mørke.
“Jeg er fascineret af folk der kan deres ting, og Niels er gået ufatteligt grundigt til værks. Han vidste ting fra min skolegang, som jeg ikke selv kunne huske, så det har været en interessant proces,” siger Søren, der siden 70’ernes har været en af Danmarks mest roste og omtalte kokke.

Fik smag for mad
Det lå ellers ikke i kortene, at Søren Gericke skulle kaste sig over kogekunsten.
Ungdommen var præget af mange skoleskift, men Søren fik bogstavelig talt smag for gastronomien, da han i starten af 1960’erne startede på kokkeskolen.
Som bare 26-årig blev han køkkenchef på datidens stjernehotel Hotel Plaza, senere på Søllerød Kro, og Restaurant Copenhague i Paris, for bare at nævne nogle af de steder, hvor Søren har slået den gastronomiske kurs an.
Han eksperimenterede på livet løs ved gryderne og sammensatte alt lige fra and og kaffebønner til laks og oksehaler i 70’erne. Det satte skub i den gastronomiske udvikling og Søren blev en af Danmarks første kendiskokke.
“Jeg har haft mange spændende epoker i mit liv og jeg elsker stadig at eksperimentere, når jeg står i mit køkken. Der sker stadig små mirakler, også selvom jeg laver helt almindelig hverdagsmad,” siger Søren.

Annonce

Det gode måltid mad
I dag rejser Søren Gericke land og rige rundt og holder foredrag, arrangerer kokkeskoler og laver mad til arrangementer.
“Og det er alt lige fra krebinetter til trøfler,” siger Søren med et smil. Efter 40 år med kogekunst finder han stadig glæde ved at røre i gryderne.
“Jeg elsker mad og sådan har det altid været. Jeg sætter pris på et godt hverdagsmåltid, så for mig handler det ikke kun om finere gastronomi. Det daglige måltid er det vigtigste,” siger Søren, der som mangeårig samfundsdebattør af den danske madkultur, lige når at sende en stikpille af sted til landets forældre.
“Børn skal med i køkkenet og lave mad, så de kan få et ordentligt forhold til råvarer, opleve duftene og selv opleve de små mirakler madlavning kan føre med sig. I dag har alt for mange forældre travlt med at få tid til fitness og alt muligt andet, men de skal i stedet finde tiden til at lave mad sammen som familie. Vi har alle muligheder i Danmark, så find tiden og lav mad sammen,” lyder opfordringen fra Søren Gericke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top