Æblet falder ikke langt fra juletræet
juletraessaelger_005_161214.jpg
Frank Østergaard har solgt juletræer på hjørnegrunden siden 1981, men bliver aldrig træt af julen af den grund. Foto: Brian Poulsen
julemanden Nogle gange er det aktiviteterne på en plads, der ender med at bestemme navnet. Sådan er det også med 'Juletræsgrunden'.

Siden 1950 har familien Sauer solgt juletræer på hjørnet af Roskildevej og Avedøre Havnevej.
Dengang var det kun et lille trafikkryds, og knap så meget trafik som i dag. På vejen altså. For på pladsen, der med årene har fået kaldenavnet ‘Juletræsgrunden’, blev det hurtigt en tradition, at her hentede man sit juletræ.
Det fik Verner Sauer, der ellers levede af at sælge kartofler rundt omkring i byen til at satse mere og mere på juletræerne.
Sådan er det også i dag, hvor sønnen Henrik har overtaget ledelsen. Selv manden på pladsen er den samme.
Frank Østergaard har stået for salget af de grønne stuetræer siden 1981, men han er ikke alene om at vende tilbage.
“Det gør kunderne også,” siger Frank smilende.
“Det første år jeg solgte træer hernede, var jeg til en fest om sommeren, hvor jeg sagde til ham, der holdt festen, at han skulle komme forbi pladsen til jul, for nu vidste jeg præcis, hvilket træ, der passede ind i hans stue. Han har været her hvert år lige siden,” griner han varmt.

Kender træerne
Det kan ellers være en kold fornøjelse af sælge juletræer, men der er en nostalgisk hygge forbundet med det lille læskur og den skrattende gamle radio, der udgør det for underholdning imellem de besøgende kunder.
“Heldigvis kommer man meget i julestemning af at arbejde med juletræer hele december,” siger Frank, der ofte må bruge en smule fornuft og overtalelse, når der skal vælges et træ i den allerede fældede skov.
“De fleste vil jo gerne have et slankt juletræ, der ligner noget fra Disney. Men træerne er ikke fremstillet på fabrik, og det vigtigste er, at det passer ind i det enkelte hjem. Det er jeg blevet ret god til at finde, selvom nogle af dem allerede er pakket ind. Jeg ved jo, hvordan de ser ud,” siger han.
Hvad synes du om, at I har fået en hel grund opkaldt efter Jeres handel?
“Vi var lidt skeptiske dengang de begyndte at snakke om højhuse her, men pladsen fik lov til at overleve, og det er vi selvfølgelig glade for. Sådan er det også med navnet. Det er sjovt og hyggeligt.”

FAKTA:

Gode råd til juletræet
1. Man skal ikke sætte sit træ op af radiatoren. Det kommer mange til, fordi det skal hen i krogen, men så dør det hurtigere.
2. Man skal vente så længe som muligt med at sætte det ind i stuen. Hvis man har altan eller terrasse, så sæt det der.
3. Det kan være en idé ikke at få fødder på træerne. Der er en spidsmaskine, der sliber træet ned, så det passer perfekt i en parasolfod.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *