Forslag truer gymnasium
RG-studenterkoersel2_260609.jpg
“Mange unge løftes i gymnasietiden. Det er dem, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu trækker tæppet væk under," siger Morten Bødskov (S) om et nyt forslag for gymnasierne. Foto: Brian Poulsen/arkiv
RG kan lukke Vestegnens gymnasier rammes hårdere end alle andre, hvis forslag fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vedtages.

Der er brug for flere håndværkere og et højere niveau på landets gymnasier. Sådan lyder baggrunden for et nyt forslag om at hæve adgangskravene til gymnasium til 7 i dansk og matematik.
“Vi vil have, at flere får en uddannelse, men det skal ikke at være en almen gymnasial uddannelse. Ved at sætte et gennemsnit sikrer vi uddannelse til flere,” mener Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth.
Forslaget møder kritik fra regeringen.
“Det er intet mindre end en katastrofe. Hvorfor Dansk Folkeparti og Liberal alliance mener, at næsten halvdelen af de elever, der blev optaget på Rødovre Gymnasium i 2013 ikke skal have deres ønskeuddannelse forstår jeg simpelthen ikke,” siger Morten Bødskov (S).
Han hæfter sig ved, at det især er Vestegnens gymnasier, der vil blive ramt af forslaget.
“Det er et grotesk forslag, der vil indføre et eksperiment, der tager mulighederne fra vores unge. I forhold til resten af landet kommer mange af Vestegnens unge fra familier hvor det at tage en ungdomsuddannelse ikke er traditionen. Det er særligt for dem, at Vestegnens gymnasier har gjort en forskel,” siger Morten Bødskov.

Ministeriet regulerer
Kenneth Kristensen Berth mener, at det må være op til undervisningsministeriet at regulere udbuddet, så Vestegnen ikke rammes uhensigtsmæssigt.
“Jeg tror, at Rødovre Gymnasium nok skal klare sig, men det er vigtigt for mig, at man også i fremtiden kan gå på gymnasium på Vestegnen, ligesom man skal kunne det i udkantsområderne. Det er op til ministeriet at regulere,” fastslår Kenneth Kristensen Berth, der tror, at flere vil få bedre karakterer i folkeskolen, hvis de på forhånd ved, at det er et krav for at blive optaget på gymnasium.Motivationsfaktor
Det mener rektor på Rødovre Gymnasium, Peter Ditlev Olsen ikke nødvendigvis man kan spå om.
“Vi har diskuteret det i rektorkredse, og mit bedste bud er, at det kan få flere konsekvenser, hvis der ikke samtidig ændres noget i folkeskolen. Hvad med de elever, der allerede har opnået deres snit i dansk og matematik, mister de så motivationen og går i stampe inden de skal i gymnasium, og hvad med de øvrige fag,” spørger Peter Ditlev Olsen retorisk.
Lyt til læreren. Han understreger, at det ville være et voldsomt tilbageslag og betyde fyringer, hvis gymnasiet ville få så mange færre elever, som forslaget i værste fald lægger op til. I stedet foreslår han, at man indfører flere individuelle vurderinger.
“Vi ved, at der er en sammenhæng mellem de gennemsnitskarakterer man får i folkeskolen, og hvor stor sandsynligheden er for at gennemføre en gymnasial uddannelse. Hvis man har under 5 i snit er der en stor risiko for falde fra. Det kunne man have med i sine overvejelser, for selvom de basale kvalifikationer er vigtige, kan de ikke stå alene. Man kan være tal- eller ordblind, men være god i andre fag. Derfor bør der stadigvæk være en individuel vurdering fra folkeskolelæreren,” siger han.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top