Interesserer unge sig for EP-valget
unge-EU.jpg
To førstegangs- vælgere har stor tiltro til, at EU kan fange de unges interesse, hvis bare det gøres nemmere at forstå vigtigheden af de beslutninger der træffes. Foto: Stine Skræm
u-land EU skal gøres spændende og nemt at forstå, mener to unge førstegangsvælgere.

Man hører tit, at unge ikke interesserer sig for politik og for hvad der sker i EU, og at det er svært af få dem til at engagere sig. Jeg satte mig derfor for at undersøge om det virkelig er rigtigt, og mødtes med Meltem Catal og Christina Gallø, som begge er 18 år og går i 2.g på Rødovre Gymnasium til en snak om EU, hvor meget de to piger selv går op i spørgsmålet, og om at føle sig international i det hele taget.

Vigtigt at få indflydelse
Til spørgsmålet om hvorvidt de skal stemme til EU-valget for første gang svarer de begge: “ja”.
“Det er vigtigt at få indflydelse, og at ens stemme bliver brugt,” forklarer Meltem.
De to piger røber, at de går på den samfundsfaglige linje i gymnasium, og måske derfor er mere interesseret i EU og politik end de fleste andre unge på deres alder. Christina fortæller, at de i undervisningen har haft et specielt forløb om EU, og en paneldebat med kandidaterne til valget. De to piger har også taget en quiz for at blive klogere på hvor krydset skal sættes den 25. maj.

EU i hverdagen
Til spørgsmålet, om hvor meget de tænker over EU i hverdagen, siger Christina:
“Jeg får ikke set nyheder så tit, så det fylder ikke så meget. Jo ældre vi bliver, jo mere kommer det til at fylde, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet.”
“Forbeholdene gør, at det nok ikke har direkte indflydelse på danskernes hverdag,” mener Meltem. På spørgsmålet, om hvordan man får unge til at stemme og interessere sig for EU, er de begge enige om at paneldebatter med politikerne giver en større forståelse, da man kan stille spørgsmål til dem direkte. Det giver derfor et større indtryk end at få stukket en flyer i hånden eller at se en valgplakat. “Politikere på Facebook kan virke som om, de prøver for meget at nå ud til de unge. Den personlige kontakt er vigtig,” mener Meltem, mens Christina tilføjer, at sociale medier også er vigtige.

En international verden
Begge piger er enige i, at de i dag via sociale medier hele tiden er opdateret, og ved hvad der sker i Verden.
“Man ser eksempelvis et videoklip fra USA, og ved hvad der sker. Ulempen er, at man bruger for meget tid på sociale medier,” siger Meltem
Christina supplerer: “Det er godt at være forbundet. Man får de vigtigste historier, når man ikke har tid til nyhederne.”
De to unge førstegangsvælgere mener, at teknologien vil gøre, at vi bliver mere internationale. “Verden bliver ét stort land, og vi påvirkes af hinanden. Men vi kommer ikke til at enes med andre lande, da vi har forskellige holdninger,” enes de om.
Det ser ud til at myten om, at unge ikke gider at stemme, og ikke går op i EU og politik, ikke holder i dette tilfælde. “Det skal bare gøres spændende og nemt at forstå,” som pigerne siger næsten i munden på hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *