Evakuering i RC
bombetrussel-RC_06_261113_BP.jpg
Foto: Brian Poulsen
debat Jeg var i Rødovre Center da der over højtalere i centeret blev annonceret, at alle kunder og forretningsejere skulle forlade centeret. På restauranten Terrassen befandt sig adskillelige handicappede kunder sig, bla kørestolsbrugere og i elektriske scootere, samt andre igen med krykker.

Der var ingen centervagter til stede der kunne vejlede disse kunder om nærmeste udvej, og da der også over højtaler blev oplyst at elevatorene var stoppet, var der absolut ingen tilbage til at hjælpe disse kunder.

I højtalere blev det oplyst at det var på grund af en ‘hændelse’, at centeret skulle rømmes, men på vej ud så jeg, at flere af de handlende i stedet for at rømme, gik rundt og ryddede op i deres forretninger.
Jeg så kun een mand på 1. salen med en orange t-shirt på , og han anede ikke hvad det drejede sig om, og hvilken procedure der gjaldt.
Denne ene ‘vagt’ bad kunderne om at gå ud på tagetagen og vente, og ikke nok med det, han bad kunderne om, at passe på at der ikke gik kunder ind i centeret!

Manden i den orange t-shirt fortalte, at det ikke var nødvendigt, at folk skulle forflytte sig til de nærliggende fortove.
På et tidspunkt kom der en journalist til stede som meddelte, at folk skulle gå væk fra etagen og ned på fortorvet, men ingen centervagter til at vejlede folk.
Det er vel ikke journalisters arbejde at sørge for at evakuere et indkøbscenter?

På et tidspunkt dukkede der en dame op, som meddelte, at nu skulle folk forlade tagetagen og forflytte sig ned på fortovene omkring centeret.
Damen præsenterede sig ikke og vi anede ikke om hun havde nogen bemyndigelse.

Til gengæld udviklede der sig nu et kaos på parkeringsarealet fordi folk ville køre væk, men her brillererede dem der skulle have haft ansvar for afvikling af trafikken.
Der var ikke en eneste til at regulere trafikken!

Der var ingen højtalere udenfor centeret der kunne annoncere, så hvis der nu havde været en bombetrussel, kunne folk altså ikke blive varskoet lige udenfor dørene til centeret.

Jeg overhørte en bemærkning fra manden i den orange t-shirt, at han forklarede, at det var godt det ikke var alvor, for det havde været meget presset! Jeg ville meget nødig være tilstede hvis han syntes, at det havde været alvor!!

Magen til helt uacceptabel amatør-evakuering skal man lede længe efter.
Det er helt i orden at det holdes øvelser i rømning, det er vel også et krav for at lære proceduren for hvad man skal gøre, men her vidste ingen noget som helst, og hvad værre er,  der var ingen til at hjælpe og vejlede.

Hvor var alle centervagterne??
Hvor var politiet?
Hvorfor anneoncerer man ikke og fortæller, at rømningen skyldes en  trussel, i det her tilfælde en bombetrussel i stedet for at kalde det en ‘hændelse’?

Jeg læste i lokal avisen kort tid efter,  at der til centeret var indtelefoneret  en bombetrussel, og at politiets indsatspatrulje var sat talstærkt ind. Jeg så ingen politi noget sted i centeret, og slet ikke på parkeringsarealet på tagetagen. Måske politiet havde mere travlt med at indtage dagens ration af citronmåner til at rykke ud og hjælpe, eller kun hjalp på een parkeringsplads?

Men hele denne forestilling viste hvor amatøragtig man har håndteret denne hændelse.
Jeg ville meget nødig opholde mig i dette center hvis ulykken ramte, for dagens indsats viste med tydelighed, at der ikke er styr på noget som helst i forbindelse med en evakuering.

Rødovre Center bør se at få styr proceduren ved evakuering.
Montere udendørs højtalere der kan formidle vigtige oplysninger.
Indsætte Centervagter der kan vejlede folk.

 

Svar til Simon Blesn

Der er en række gode svar og øvrige bemærkninger til det stillede spørgsmål og til den kritik, som fremføres fra de 2 læserbrevsskribenter, men det vil føre for vidt at gå i detaljer. Den aktuelle hændelse i sidste uge var heldigvis en meget sjælden ”begivenhed”, som lykkeligvis ikke endte alvorligt. Politiet orienterede os om en indtalt bombetrussel, og politiet tog den så seriøst, at de valgte at beordre centret ryddet for kunder og personel. Politiet mødte talstærkt op og overtog kommandoen for så vidt angår rømning af centret og i hvilken respektafstand, som folk skulle have til centret. Vi tager kritikken til os, og vi vil hurtigst muligt tage et møde med politiet og Brandmyndigheden, som har godkendt vore evakueringsplaner, for at evaluere hændelsen og håndteringen.

Med venlig hilsen, A/S Rødovre Centrum, Jesper Andreasen, direktør.

 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top