Valgforbund isolerer A i midten
valgforbund-illustration.jpg
Rødovres borgerlige partier er gået sammen for at undgå stemmespild. Foto: Illustration: N. Mariss
kv13 Rødovres borgerlige partier er gået sammen for at undgå stemmespild.

De har næsten nok bogstaver nok til et helt ord, hvis de ellers kan blive enige om, hvad det skal være. Rødovres borgerlige partier er gået sammen i et teknisk valgforbund, der betyder, at de stemmer, som det ene parti ikke bruger, kan komme et af de andre til gode. Også SF og Enhedslisten har indgået valgforbund, hvilket efterlader kommunalbestyrelsens absolut største parti, Socialdemokraterne, og det helt nye Grundskyldspartiet, som de eneste, der ikke er i et valgforbund.

Borgerligt pres
Det er næppe overraskende, at Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative indgår valgforbund, da de i lang tid har arbejdet tæt sammen i byrådssalen. Mere overraskende er det, at det også er lykkedes at inkludere både Radikale Venstre og Liberal Alliance.
Partierne håber, at det tekniske samarbejde kan medvirke til at ændre det absolutte Socialdemokratiske flertal i kommunen.
“Det glæder os fantastisk meget, at vi nu er fem partier, der ønsker at bryde det absolutte socialdemokratiske flertal. Vores tætte samarbejde med V og DF har fungeret utrolig godt. Det vil vi gerne fortsætte og omfatte både Radikale venstre og Liberal Alliance,” siger konservatives spidskandidat. I Dansk Folkeparti understreger Niels Spittau, at valgforbundet ikke indeholder politiske aftaler. Han håber, at vælgerne følger de landspolitiske tendenser i meningsmålingerne.
“Så vi også lokalt kan få udbredt partiets velkendte holdninger. Rødovre er en god kommune at bo og leve i, men vi er bekymrede for borgernes fremtidige velfærd som vi gerne vil være med til at sikre,” siger han.

Sammen mod absolut flertal
Fra Liberal Alliances side er der to grunde til at indgå i valgforbundet med VKO og Radikale.
“For det første er det på tide, at det socialistiske styre i Rødovre, bliver tvunget til at finde samarbejdspartnere. Og derfor er den anden grund i sagens natur, at ikke én eneste borgerlig stemme må gå spildt,” understreger Erik Hansen.
Radikale har tidligere været i valgforbund med Socialdemokraterne, men spidskandidaten Martin Møland Nielsen mener ikke, at man har valgt Socialdemokraterne fra. Kun, at man helst så, at der ikke var ét parti, der havde absolut flertal.
“For Radikale Venstre i Rødovre er det underordnet, hvilket parti, som har den fuldkomne magt. Partifarven er ikke problemet, det absolutte flertal er. Ved indgåelse af teknisk valgforbund har Radikale Venstre i Rødovre hverken til- eller fravalgt Socialdemokraterne, men udelukkende valgt at styrke demokratiet og udviklingen. Vi samarbejder med dem, der vil. Også Socialdemokrater og medlemmer af Dansk Folkeparti,” påpeger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *