Annonce


Stavnsbinder børn
is.jpg
Disse ungdomsspillere bare ikke bare skifte klub. En klar overvægt af formændene under DIU har vedtaget en begrænsning af skifte til en anden ishockeyklub, før man er 15 år gammel. Foto: Arkiv
ishockey: En klar overvægt af formændene under DIU har vedtaget en begrænsning af skifte til en anden ishockeyklub, før man er 15 år gammel. ”Det har været gennem en grundig og langvarig drøftelse i og med de sjællandske klubber. Det er jo demokratiets præmisser,” udtaler DIU’s direktør Enver Hansen blandt andet i en mail til Rødovre Lokal Nyt. Udenlandske børn og unge må heller ikke spille i dansk ishockey fremover, hvis de ikke har bopæl i Danmark.

Formændene i diverse klubber under DIU har besluttet en del ændringer på det netop afholdte repræsentantskabsmøde, men især to punkter må springe i øjnene.

1)   ”…Derudover gælder for spillere, som på klubskiftetidspunktet tilhører årgangene U 7-U 15, athver klub kun kan modtage samlet fem spillere i disse årgange ved klubskifte i løbet af sæsonen.”

Annonce

 

2)   ”En forening må ikke benytte en spiller i årgangene U7-U20 i turneringskampe, hvis spilleren hverken har dansk indfødsret eller fast bopæl i Danmark. DIUs Bredde- og Ungdomsudvalg kan dispensere fra dette forbud, særligt hvis udvalget skønner, at spillerens personlige forhold taler for en dispensation.”

 

Med hensyn til klubskifte, er der enkelte undtagelser. Hvis man flytter bopæl og geografisk bor tættere på en ny klub, må man gerne skifte dertil.

Men hvorfor så drastisk en regel, hvor man reelt stavnsbinder børn, som starter i den nærmeste klub, men i en tidlig alder ønsker at skifte pga. man bliver moppet, ikke ønsker en bestemt træner eller bare gerne vil træne mere eller måske mindre og knap så elitært som i Rødovre?

”Reglen har været drøftet på formandsmøder i øst gennem de to seneste sæsoner. Den begrundes med, at både klubberne og Bredde- og Ungdomsudvalget vil forhindre masseflytninger af spillere på samme årgang til samme klub. Den slags har desværre forekommet med jævne mellemrum på Sjælland og er ofte forældrebaseret og uden tanke for den enkelte spillers udvikling. Mange af de flyttede spillere bliver bare ‘en spiller i mængden’, og græsset er ikke altid grønnere hos naboen. Samtidigt ødelægges alt for meget hos den afleverende klub,” skriver Henrik Klinkvort, der er formand for bredde- og ungdomsudvalget under DIU. Han fortsætter:

”Med få aktive spillere i Københavnsområdet kan vi ikke risikere den udvikling, og vi ønsker med regelændringen, at modtagende klub bliver meget mere kritisk i forhold til at modtage spillere fra andre klubber,” skriver han og afviser, at der er tale om at det strider mod danskernes rettigheder om frit foreningsvalg.

”Det gør DIF i øvrigt også,” slår Klinkvort fast.

Rammer Rødovre
Det er ingen hemmelighed, at RSIK modtager flere spillere på alle niveauer i løbet af en sæson. Derfor rammer de nye regler i den grad Rødovre, som også stemte imod.

RSIK havde ellers lagt op til dialog omkring den fremtidige struktur, så man i højere grad afviser spillere udefra. Det burde kunne løses via dialog, for det er et drastisk skridt at fratage børn muligheden for at skifte klub. En holdning som RSIK var alene om.

”Forslagene om klubskiftebegrænsning – som nu er vedtaget – har været gennem en grundig og langvarig drøftelse i og med de sjællandske klubber, og så vidt jeg kan forstå, har alle argumenter for og imod været på bordet,” skriver direktør for DIU, Enver Hansen i en mail til Rødovre Lokal Nyt. Han fortsætter

”Da forslagene derefter kom til afstemning på først Ungdomsmødet 23. maj og derefter Repræsentantskabsmødet 15. juni, skete det på et godt belyst beslutningsgrundlag.”

”Det er jo demokratiets præmisser, at man tager alle synspunkter ind i forhandlingsfasen, hvorefter man tager en beslutning, som et flertal kan gå ind for. Når det er sket, forventes det at også mindretallet respekterer beslutningen – ellers har hele processen jo været forgæves,” slutter Enver Hansen, som afviser et interview med Rødovre Lokal Nyt.

Det er han ikke alene om, da de relevante personer hos DIU har valgt ikke at svare Rødovre Lokal Nyt eller afviser et interview.

I sidste sæson fik RSIK en U13 målmand fra Pantern, hvilket har været årsag til den anden regel, der helt reelt rammer RSIK. Det skal dog nævnes, at denne spiller har fået dispensation og må spille i Danmark.

Men er reglen fair, når især Rødovre, men også andre sjællandske klubber ofte mister spillere til Malmö, selvom de bliver boende i Rødovre?

Senest har RSIK måtte se to talentfulde U15-spillere vælge Malmö Redhawks. Tænk, hvis svenskerne indfører samme regel. Det vil være til gavn for RSIK, men bestemt ikke for udviklingen af de to drenge og dansk ishockey.

Vi havde ellers følgende spørgsmål:

1)   Mener I, at begrænsningen gavner det enkelte barn, som ønsker at skifte pga. mobning, ambitioner, ønsker at spille i en klub, som kan tilbyde mere istid, eller/og at blive trænet af en bestemt træner?

2)   Kan det gavne en inkompetent ledelse, så børnene derfor står overfor valget, at skulle udstå en dårlig ledelse eller at vælge en anden sportsgren?

3)   Overført politisk kan det vel bedst sammenlignes med gammel kommunisme, hvor det bare er synd for den individuelle spiller, hvis denne er født i et land/ishockeyby, hvor man i virkeligheden ikke ønsker at være. Er det ikke rigtigt?

4)   Det virker som om, at man forsøger at beskytte de svage klubber i Danmark. Er det rigtigt vurderet?

5)   Hvis man er under 20 år, ikke har bopæl i Danmark, så må man ikke spille i landet. Hvorfor?

6)   Er det fair overfor sjællandske klubber, når de ofte må se deres spillere skifte til klubber i Skåne regionen?

7)   Hvorfor er det nødvendigt, at indføre forbudsregler i dansk ishockey?

8)   Bør DIU ikke kunne håndtere så få klubber via konstruktiv dialog?

Det er spørgsmål, som DIU ikke ønsker at svare på, da man mener diskussionen er slut efter vedtagelsen.

Derfor vil Rødovre Lokal Nyts kritiske spørgsmål stå ubesvaret omkring rigtigheden i at begrænse børns muligheder for at skifte ishockeyklub.

Mon DBU vil komme med lignende opbakning, hvis Hjorten, B77 og Herstedøster kom med lignende forslag og fik medhold hos de mange små fodboldforeninger, der gerne vil undgå talentfulde børn i at skifte til FC Nordsjælland, Brøndby eller FCK?

1 kommentar om “Stavnsbinder børn”

  1. Torbe Petersen siger:

    I de fleste andre sportsgrene, fodbold, håndbold etc., samler man de bedste ungdomsspillere i elitemiljøer og Team-Danmark centre for at gøre ungdomsspillerne bedre.

    I ishockey ønsker man ikke, at de skal blive bedre, der er jo selvfølgelig rigeligt af spillere at tage af, så hvis man skulle spilde et par stykker, så gør det ikke så meget.

    Eller er det de andre sportsgrene, der ikke fatter noget om talentudvikling ??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top