Annonce

Kom nu i gang mand
sundhedsruten_15_130413_BP.jpg
I næste uge sættes der igen fokus på mænds sundhed. Tør du besøge Sunhedscenteret?. Foto: Brian Poulsen/arkiv
mand dig op Når det kommer til sundhed, er det stadigvæk kvinderne der har fat i den lange ende. Mænd i Danmark lever fortsat 4-5 år kortere end kvinderne. Ikke mindst i alderen mellem 40 og 65 har mænd en overdødelighed, og de rammes af langt de fleste sygdomme. I denne uge kan du ændre statistikken.

Mænd dør før kvinder – intet nyt i det. Det nye er, at vi i dag ved, hvilke mænd der er mest i farezonen for at sige tidligt farvel til denne Verden, og derfor kan gøre noget ved det. Mandag den 10. juni starter Men´s Health Week, og igen i år er Rødovre Sundhedscenter klar til at hjælpe hankønnet under mændenes sundhedsuge.
Ikke mindst dem i risikogruppen.
”Vi ved i dag, at de ufaglærte og enlige mænd er dem, der har det allerdårligste helbred og lever kortest af alle. Vi ved også, at 45% af de ufaglærte mænd i dag er enlige – og enlige mænd lever omkring 7 år kortere en gifte. Og vi ved, at de i høj grad bor i landdistrikterne, hvor der er kommuner med over 20 pct. flere mænd end kvinder,” siger sundhedskoordinator, Marianne Hallberg fra Rødovre Sundhedscenter.
”Derfor afholder vi Mens Health Week. Over hele landet, er der aktiviteter hvor kommuner og organisationer ugen igennem, sætter fokus på mænds sundhed. I år er det særlige tema: Mænds mentale sundhed,” tilføjer hun.

Svært at være man
Og det tema er ikke valgt ved at kaste dartpile efter madpyramiden. Det skyldes tværtimod, at mange mænd med psykiske problemer ikke får behandling for det. Kun halvdelen af de mænd, der har depression, er i behandling. Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord, og mange mænd reagerer med særlige symptomer, når de har det dårligt.
”Mænd risikerer at reagere med vold både overfor dem, de elsker og overfor fremmede. Mange mænd har svært ved at henvende sig til deres læge med psykiske problemer,” siger Marianne Hallberg.

Annonce

Psykiske problemer
For mange mænd er det et tabu bare at gå til lægen, og situationen bliver ikke bedre, hvis man har ondt i sjælen, som hverken kan ses eller mærkes. Der er faktisk også mænd, som får fødselsdepressioner, men det er ikke særlig anerkendt. Mange mænd ved heller ikke, hvor de skal henvende sig for at få hjælp. Måske fordi, der ikke er nok relevante tilbud til mænd med psykiske problemer
I anledning af ‘Mænds sundhedsuge’ vil Rødovre Kommune give særlig prioritet til mændene.
Torsdag den 13. juni tilbyder Rødovre Sundhedscenter et sundhedstjek til mænd i den erhvervsaktive alder.
”Dette inkluderer blandt andet konditest, måling af muskel- og fedtmasse, vægt, kolesterol og blodsukker test. Samtidig vil der være gode ideer til grillsæsonen med smagsprøver og en uformel snak om sund og velsmagende mad til mænd. Som der plejer at være hver torsdag kl. 16-19, vil der også være åben rådgivning for psykisk sårbare,” forklarer Marianne Hallberg.
De Forebyggende sygeplejersker og Hjemmeplejen vil sætte særligt fokus på mændenes trivsel i Mænds sundhedsuge. Sundhedsplejen håber også, at fædrene vil være hjemme under deres besøg i denne uge.

Find informationer om de mange aktiviteter på www.sundmand.dk

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top