Annonce

Fra skolebænk til working poor
working-poor_05_240513_BP.jpg
Rejse Scenen satte forleden fokus på working poor, da de spillede teater på Københavns Tekniske Skole på Tæbyvej.
working poor Aldrig har der været så mange udenlandske arbejdere i Danmark, som i 2012. Spørgsmålet er om de nytilkomne presser almindelige lønmodtagere i Danmark til et liv i fattigdom, selv om de har arbejde? Og hvad kan landets kommende håndværkere selv gøre ved det? Det diskuterede eleverne på KTS flittigt, da Rejse Scenen satte begrebet 'working poor' til debat.

Udenlandske arbejdere presser det danske arbejdsmarked så hårdt på løn- og arbejdsvilkår, at det at blive “working poor” er en reel trussel for danske lønmodtagere, både offentligt og privat ansatte. Working poor dækker over, at man reelt set må tage to jobs for at klare sig.
Ikke mindst i byggebranchen presses lønnen nedad, og eleverne på Københavns Tekniske Skole på Tæbyvej, var da heller ikke sene til at blande sig i debatten, da Rejse Scenens skuespillere opstillede en række dilemmaer taget fra det virkelige liv. Som tovholder i debatten stod arbejds- psykolog Kirsten Juul Andersen, der kunne glæde sig over, at have Emilie Turunen, der i 2009 blev valgt som det yngste medlem af Europaparlamentet, med som tilskuer. For måske er det herfra løsningerne skal komme.

Flere praktikpladser
De unges bekymringer for fremtiden var i hvert fald enkle nok at forholde sig til, men måske ikke så lige til at forebygge. Det mener i hvert fald Emil Holteman fra fagbebevægelsen, som havde æren af at præsentere teaterstykket.
“Det er vigtigt, at KTS-elever får lov til at lære om EU’s betydning for det danske arbejdsmarked. Modsat politikerne i Folketinget, er det jo dem, som skal arbejde sammen med andre EU-borgere, ” siger han og fortsætter:
“Jeg tror, at de fleste af os unge godt forstår, at udenlandske arbejdere gerne vil arbejde i Danmark. Jeg vil heller ikke udelukke, at de forbed- ringer af levestandarden det medfører at arbejde i Danmark frem for i Østeuropa kunne holde mig fra at drage mod vest flere hundrede kilometer fra familie og venner.”

Annonce

Fremtidsfighters
Som en del af den fagligt aktive gruppe, Fremtidsfighters var han for nylig med i en aktion omkring Metrobyggeriet, der er blevet kritiseret for ikke at give praktikpladser til landets dygtige håndværkerlærlinge.
“Vi er allesammen bange for at vores børn står uden lærerpladser – men lige nu er det kun børnene der råber til kejseren af metrobyggeriet at han ikke har noget tøj på – Der skulle være 400, der er fire lærerpladser, for os unge er det en tragedie – som Rejse Scenen tydeligt illustrerede,” slutter Emil Holtemann.

working-poor_07_240513_BP

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top