Annonce

160 kilometer i barskt terræn
leon-skriver-hansen_03_170613_BP.jpg
Rødovre-borgeren Leon Skriver Hansen står over for den største løbe-oplevelse i sit liv, når han lørdag i næste uge skal løbe Western States 100 Miles i Californien i USA. Foto: Brian Poulsen
ULTRA LEON Han er født, bor og træner i Rødovre, men i næste uge skifter ultra-løberen Leon Skriver Hansen Vestvolden ud med et barskt terræn i USA. Forude venter 160 krævende kilometer.

Western States 100 Miles er et af verdens mest prestigefyldte løb inden for såkaldte ’trail-løb’. Løbet har sin oprindelse tilbage i 1970’erne, og ruten løber igennem ujævnt og krævende terræn.
Rødovre-borgeren Leon Skriver Hansen, 41, bliver eneste danske deltager i år. For ham bliver det en af de hidtil største oplevelser i sin løbekarriere, der faktisk ikke rækker så langt tilbage.
”Jeg startede forholdsvist sent med at løbe. Jeg har løbet siden folkeskolen, men det er først blevet rigtig seriøst siden 2004, hvor jeg satte mig for at gennemføre en Ironman. Jeg hoppede med på en kammerats træningsprogram, og det tog så fart derfra. Jeg blev bidt af det,” siger han og beskriver, hvad der er så specielt ved ekstremsport.
”Ekstremsport er vel en eller anden form for narko. Jeg havde en lang periode i mit liv, hvor jeg gik meget i byen. Et stort festbehov. Det stoppede jeg stort set med fra den ene dag til den anden. Jeg var nok omkring 30 år.”

Havde ikke talent
Det årlige motionsløb i folkeskolen blev øjenåbneren for Leon, der ikke vil betegne sig selv som toppen af løbe-sporten.
”Det var ikke fordi jeg havde talent for at løbe – det har jeg aldrig haft. Grunden til, at jeg løber så meget nu og på et timeligt niveau, er simpelthen bare mængden af træning. Det har ikke været talentet,” lyder det.
”Jeg prøver at spise sundt, men jeg kan også godt lide søde sager. Jeg er nok kommet til den konklusion, at jeg aldrig bliver verdensmester, og så ville det være surt simpelthen bare at fjerne alt det søde.”
Det mentale fylder utrolig meget i ekstremsport, og der har Leon en fordel i at være startet sent med sporten. Han kan nemlig stadig forbedre sine tider.
”Havde jeg været eliteløber som ung, ville jeg være på vej ned ad bakke nu – så ville jeg ikke stadig kunne forbedre mine tider. Det betyder meget på det mentale, at jeg kan se, jeg flytter mig,” siger Leon Hansen.
Lørdag den 29. juni kl. 05 går starten på den amerikanske løbe-drøm, der finder sted i Californien. Leon har trænet op til løbet siden februar og har senest været på Lanzarote for at forberede sig.

Annonce

Stigning på 1000 meter
 Ruten når op i næsten 4.000 meters højde, og størstedelen af de i alt 408 deltagere vil gennemføre løbet i tider mellem 24 og 30 timer, som er grænsen for gennemførelse.
”Jeg skal ud og løbe lidt på ruten i dagene op til. De første fem-seks kilometer starter med en stigning på næsten 1.000 meter,” forklarer Skriver Hansen, der har en kammerat med som hjælper, og som vil stå ved checkpoints undervejs.
Leon medbringer formentlig tre par sko til udholdenhedsløbet, idet han blandt andet skal krydse en flod og løbe på alle slags underlag i flot natur.
”Oplevelsen er nok 80 procent. Det er et legendarisk og meget prestigefuldt trailløb i USA. Det er svært at komme med, så jeg vil selvfølgelig også løbe så hurtigt, jeg kan. Det bliver noget helt andet end min daglige træning på Vestvolden, der ellers også er ganske smuk.”

Væskebalancen
Det er traditionelt varmt på løbsdagen, og for Leon venter der et væskeindtag på cirka 25-30 liter undervejs på ruten.
”De har en regel om, at man skal vejes dagen før løbet, og så bliver man vejet undervejs på nogle checkpoints. Har man mistet mere end fem procent af sin kropsvægt bliver man holdt tilbage, indtil man har fået væske i kroppen,” siger Leon Hansen, der har stor erfaring med ultraløb og derfor har størst udfordring i selve terrænet.
”Jeg har kun løbet trailløb i halvandet år. Det længste jeg har løbet i ét stræk er 246 km, så jeg er ikke skræmt af distancen derovre.”

Vil være bedste dansker
De hurtigste vil nå i mål inden solnedgang, men for Leon kommer en del af ruten til at foregå i mørke, hvorved farten automatisk vil blive sænket. Til spørgsmålet om en personlig målsætning, lyder svaret.
”Ingen kommentarer. Ej, jeg vil gerne have den bedste danske tid alltime. Der er nogle stykker, der har løbet det før mig. Den bedste tid ligger omkring 29 timer.”
Western States 100 Miles går igennem Sierra Nevada-bjergene og lige op til Lake Tahoe på grænsen til netop Nevada. Løbet begyndte som et hestevæddeløb, indtil en mand en dag besluttede sig for at løbe i stedet for sin lamme hest. Han løb på under 24 timer uden depoter og lignende undervejs.

Største løbe-oplevelse
På ægte amerikansk vis modtager deltagerne, der gennemfører i tiden 24 til 30 timer, et stort bæltespænde af bronze, mens de hurtigere får et af sølv. Løbe-Leon fra Rødovre glæder sig.
”Det bliver den største løbe-oplevelse i mit liv, men formentlig ikke den hårdeste. Det kan dog være svært at vurdere. Jeg har tidligere løbet mange kilometer i høj varme i Grækenland,” slutter Leon Skriver Hansen.
Rekorden for gennemførelse af Western States 100 Miles er under 15 timer. For årets danske deltager, der også har løbet maraton på Den Kinesiske Mur og Kilimanjaro i Afrika, er det en tid, der forbliver en drøm – ligesom for de fleste andre løbere.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top