Annonce

Her ender dit skrald
affald.jpg
Borgernes sirligt sorterede affald ender ikke på samme bål, når skraldebilerne læsser af på Vestforbrænding. "Det ville slet ikke kunne forekomme, så ville vi ikke leve ret længe," fortæller projektleder på Vestforbrænding, Carsten Vest Rasmussen.

Rødovre Kommunes nye affaldsordning stiller langt større krav til borgerne end tidligere. Nu er det ikke længere i orden at drøne madaffald, plastikbakker og makreldåser ned i samme skraldespand. Nu skal affaldet fordeles i seks forskellige beholdere, som herefter vil blive indhentet af kommunens renovationsarbejdere i forskellige uger og kørt til Vestforbrænding.

Vestforbrænding er primært et forbrændingsanlæg, men der betyder ikke, at affaldet, der hver dag bliver transporteret ind til Vestforbrænding på Ejby Mosevej i Glostrup, går op i røg. Faktisk er det kun en meget lille del af affaldet der bliver brændt.

Annonce

Genanvendes
Borgerne i Rødovre skal sortere affald i seks forskellige beholdere, men plast, metal, glas og papir bliver kun kørt til Vestforbrænding for at blive omlastet. Herefter bliver det afsat til genvindingsselskaber.
“Glasset kører vi ned til det gamle Holmegaard Glasværk, hvor de tager glasset og sorterer skruelåg og etiketter fra, inden de genanvender det. Papir og metal afsætter vi til Stena Recycling, der både har afdelinger i Brøndby og Roskilde,” fortæller projektleder på Vestforbrænding, Carsten Vest Rasmussen.

Over grænsen
Indtil videre har Vestforbrænding ingen aftager til de store mængder af plastik. Brændes skal det dog ikke, så derfor skal det højt sandsynligt fragtes helt til Tyskland.
“Plastikdelen er den nye fraktion. Det er nyt og der er ikke så mange anlæg i Danmark der kan håndtere plastikken. Derfor er vi ved at lave en aftale med et tysk anlæg, som skal modtage vores mængder plastik. Lige i øjeblikket lægger vi derfor alt vores plastik på lager, indtil vi har den endelige aftager på plads,” siger Carsten Vest Rasmussen.
Stor besparelse. Det papir, glas og plastik der førhen lå i dagrenovationen, blev brændt. Med den nye affaldsordning forventer Vestforbrænding at indsamlingen af netop papir, glas og metal vil blive øget med op til 25 procent.
“Vi har ikke nogle tal fra Rødovre endnu, men tal fra Herlev Kommune viser, at indsamlingen er øget med 20-25 procent i forhold til tidligere,” siger Carsten Vest Rasmussen, der samtidig afliver myten om, at affaldet bliver blandet sammen og brændt på samme bål.
“Vi er en miljøvirksomhed, og vi sætter en stor ære i at gøre det rigtigt. Man kan ikke forestille sig, at en kommune, hvor politikere vedtager en ordning, og beder borgerne om at sortere affaldet, at affaldet bliver kørt her ud og brændt i samme hul. Det ville slet ikke kunne forekomme, så ville vi ikke leve ret længe,” slutter han.

FAKTA:

Vestforbrænding er et interessentselskab, som er ejet af 19 kommuner. Vestforbrænding betjener ca. 875.000 borgere og omkring 60.000 virksomheder med håndtering af affald.

Kilde: Vestforbrænding

affald_skrald_2013

zp8497586rq
Kommentarer

2 kommentarer om “Her ender dit skrald”

  1. Når man tænker på transport, CO2 udslip m.m. , hvad er så den miljømæssige gevinst ved at eksportere vores affald til Tyskland?

  2. Christian siger:

    God pointe Jette. Har tænkt det samme og ikke mindst alle de ekstra skraldebiler der skal kører for at tømme forskellige spande hver dag. Hvis man endelig vil gå i fanatisk sorteringsmode i lille DK, kan jeg ikke forstå at sorteringen ikke kan ske automatisk eksempelvis på vestforbrændingen af robotter i stedet for at jage rundt med de i forvejen tidspressets småbørns forældre og pensionister. På den måde er man også sikker på at affaldet rent faktisk bliver sorteret fordi det tror jeg ikke kommer til at ske i virkeligheden. Som en udtaler i avisen er hans papir og plast spande allerede fyldte. Det betyder at alt plasten nu ender i rest. Vil vædde med at hvis man om en måned laver stikprøver vil man finde ud af at kun 96% sortere rigtigt. Tror i selv på at en travl og træt familie far/mor en mørk vinter aften i frost grader går ud med resterne fra aftensmaden på tallerkenen og smider bakken fra øksekødet i plast, folien (kun hvis snavset med blod) i rest affald eller også i papir (er lidt usikker på reglerne), det grønne i bio, men først efter at have sorteret dressingen fra………. Naaaaaaaaahhh virkeligheden er en helt anden og stakkels de mennesker som skal ned fra 4. Sal, mens ungerne skriger. Eller havde i forestillet Jer at vi alle har plads til 6 beholdere under køkkenvasken???
    Vi snakker meget om at eksportere vores miljøteknologier og vise resten af verden, hvordan man rigtig kan brænde millioner af på tåbeligheder. Hvad tror i de 40 millioner borgere i Mexico City eller bare sydeuropa ville sige til at få sådan en pakke med affaldsregler ind af brevsprækken sammen med en manual på 50 sider. Her er de vant til bare og smide tingene ud af vinduet eller ned af en skrant til naboen. Ikke fordi jeg bifalder at man forurener naturen på den måde, men pointen er at skal man vitterligt gøre noget for miljøet der batter noget, nytter det jo ikke at løsningen slet ikke tager hensyn til folks virkelighed i den del af verdenen der står for mere end 95% af forureningen. Kunne blive ved, men tro at den opmærksomme læser vil have regnet ud at jeg ikke ligefrem bifalder dette tiltag og vil æde min hat på at det inden for et år er lukket ned igen ligesom alle de andre lignende tiltag rundt mkring i landet gennem det sidste årti. Tør slet ikke tænke på hvor mange millioner, der er brændt af på det her. Økonomisk krise kender man åbenbart ikke noget til i Rødovre kommune.

Kommentarer er lukket

Top