Annonce


Forebyggelse på de unges præmisser
headspace.jpg
Til efteråret flytter det forebyggende rådgivningsorgan headspace ind i lokaler i Rødovre. "Det er 100 procent på de unges præmisser at hjælpen gives," lyder det fra direktør Bettina Post.

Organisationen headspace har med stor succes hjulpet unge mennesker på ret køl i det meste af Verden. Tilbuddet stammer oprindeligt fra Australien, men til efteråret bliver det forbyggende rådgivningstilbud lokalt forankret, når headspace åbner en afdeling i Rødovre.
Headspace er et tilbud til unge i alderen 12-25 år, som på den ene eller anden måde har brug for rådgivning. Det kan både være følelsesmæssige emner som mobning, lavt selvværd og problemer i hjemmet, til praktisk rådgivning om boligsikring eller uddannelsesvalg. Uanset, hvilke problemer byens unge tumler med, er problemerne dog hverken for store eller små.
“Det er 100 procent på de unges præmisser at hjælpen gives. Det er den unge der definerer hvad problemet er, og herefter går vi i gang med at finde ud af, hvad vi kan gøre for at hjælpe. Headspace er et forebyggelsesinitiativ der skal minimere antallet af unge der får psykiske problemer,” fortæller Bettina Post, der er direktør i headspace Danmark.

Hurtig hjælp
Som ung i Rødovre kan man gå ind direkte ind fra gaden og få hjælp. Der er hverken ventetid, skemaer der skal udfyldes eller formularer, du skal skrives under på. Et af nøgleordene er nemlig, at hjælpen skal gives hurtigt og på et stadie, hvor problemerne endnu ikke har udviklet sig til psykiske barrierer for de unge.
“Hvis man kigger på førtidspensionsstatistikker, er antallet af unge der har det psykisk svært og derfor bliver berettiget til en førtidspension, stort. Jeg er sikker på, at mange af de unge kunne være samlet op, hvis de havde fået hjælp og rådgivning tidligere i forløbet. Det handler om at få talt om de små problemer, inden de vokser sig til store og uoverskuelige problemer,” siger Bettina Post.

Annonce

Hjælpes tilbage på rette spor
Hvis et psykisk sår ikke bliver helet ordentligt, kan det ifølge Bettina Post forfølge de unge mennesker ind i voksenlivet og f.eks. få indflydelse på deres evne på arbejdsmarkedet.
“Der er stadig mange voksne der kan huske, at de blev mobbet som børn og hvor det stadig gør ondt. Og er man sårbart konstrueret kan det betyde at der er begrænsninger, f.eks. i ens arbejdsevne som voksen, fordi man var udsat for psykiske overgreb som barn,” fortæller hun.
Derfor er hurtig hjælp alfa omega for headspace.
“Projektet har held til at skabe kontakt til psykisk sårbare unge på et tidligt stadie og længe før de unge bliver en 'sag' i kommunen,” udtaler formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Britt Jensen (A).

Frivillig indsats
Projekt headspace starter op i seks byer i Danmark, og skal i første omgang køre som et toårigt forsøg. Ve- lux Fonden og Det Obelske Familiefond har tilsammen givet 30 millioner kroner til projektet, og Rødovre Kommuner skal bidrage med 700.000 kr. og samtidig stille lokaler til rådighed.
Det lokale headspace-center vil få tilknyttet en daglig leder og to fuld- tidsansatte rådgivere. Der er dog også brug for en stor frivillig indsats, og Bettina Post håber på et stort antal frivillige rådgivere.
“Vi efterlyser frivillige med kompetencer. Unge som har en personlig modenhed og et overskud til at hjælpe andre. Unge som måske selv har været igennem en hård tid, og som derfor ved hvor vigtigt det er, at der er nogle at tale med,” fortæller direktøren for headspace Danmark, der samtidig understreger, at de frivillige rådgivere ikke nødvendigvis behøver være unge mennesker.
“Det kan også være pædagoger, lærere, sygeplejersker, psykologer og frivillige seniorer fra nogle af de faggrupper som stadig praktiserer. Borgere, hvor børnene er flyttet hjemmefra og derfor har overskud til at lave noget i deres fritid. Eller borgere der er gået på pension, men som måske har brugt et helt arbejdsliv på det her, og som ikke vil bruge alt tiden på golfbanen, men som stadig vil bruge deres faglighed til gavn for de børn og unge der bor i den samme by,” slutter Bettina Post.

Headspace forventer at åbne op i Rødovre til efteråret. Du kan læse mere om headspace Danmark på headspace.dk

zp8497586rq
Top