Annonce

Uddannelse holder unge ude af bander
bander.jpg
Færre unge havner i det bandemiljø, som netop nu gør gaderne mere usikre end nogensinde før. Foto: Ming Duong
bande ud Mens kugler flyver om ørerne på borgerne i nabokommunerne, og utallige brande gør livet utrygt for borgerne, har Rødovre stor succes med at forebygge ungdomskriminalitet. Ikke mindst takket være et tæt samarbejde mellem skoler og politi.

Af Jannic Høy Gullov og Simon Eiberg Jørgensen, Rødovre Gymnasium

Rødovre ses på hele Vestegnen som et forbillede angående ungdoms- og bandekriminalitet. Den lave kriminalitet blandt unge i Rødovre skyldes bl.a. et stærkt samarbejde mellem skoler, politi og fritidsinstitutioner.
”Det, vi gør for at forhindre, at unge havner i kriminaliteten er, et meget stærkt og tæt samarbejde i vores boligområder,” siger justitsminister Morten Bødskov, der er valgt i byen.
”Vi har beboerforeninger som samarbejder tæt med skolerne, og som er meget fokuserede på et samarbejde med SSP,” siger han. SSP er et samarbejde i de enkelte kommuner hovedsagligt mellem skolerne, socialforvaltningen og politiet.
Særligt i Kærene ses der en særlig indsats mod ungdomskriminaliteten, hvor beboerforeningen har indgået et tæt samarbejde med SSP. Nu bliver frugterne af det hårde forebyggelsesarbejde høstet, når det ses, at gaderne i Rødovre er helt rolige, mens der i nabokommunerne Albertslund og Brøndby dagligt ses påsatte brande. Beboersammensætningen i Kærene minder meget om det man ser i de urolige kvarterer andre steder på Vestegnen, som derfor skeler mod Rødovre, når de skal finde løsninger.

Annonce

Hårdt miljø
Ungdomskriminalitet er gennem den seneste tid blevet en del af vores hverdag og man begynder nu at kunne se, hvordan banderne rekrutterer yngre og yngre mennesker som ender i et miljø, der er svært at komme ud af.
Morten Bødskov understreger dog, at det ikke er et godt liv, man har i dette miljø:
”Hvis man tror, at det er at leve i sus og dus, så må man simpelthen tro om igen,” siger ministeren og tilføjer:
”De laver nogle netværk som tiltrækker unge og som handler om narkokriminalitet. Det handler om at få nogle unge ind i miljøet.” Ifølge Morten Bødskov lægger banderne nye planer, som er målrettede mod unge. Det er især en bestemt gruppe unge, som bliver tiltrukket af bandemiljøet. Denne gruppe har gennem opvæksten haft svære vilkår, f.eks. i form af familieopbrud og en manglende faderrolle. En manglende uddannelse kendetegner også denne gruppe, og Morten Bødskov vurderer, at den øgede opmærksomhed, der har været i Rødovre på denne gruppe, har haft en positiv effekt.

Uddannelse, uddannelse, uddannelse
Statistikkerne fra de seneste år viser dog en markant tilbagegang i kriminaliteten blandt unge. SSP-konsulent Annie Johanson har en forklaring på den positive statistik:
”Vi har haft et stort fokus på, at de unge skulle føle, at de havde noget at tabe, hvis de kom ind på en kriminel løbebane. Det øgede fokus på de udsatte familier, og det tætte samarbejde som er opstået mellem skolerne, politiet, socialforvaltningen, bibliotekerne og fritidsinstitutionerne må derfor siges at have haft en reel virkning.”
”Alfa omega er uddannelse og arbejde, og hvis vi arbejder videre med det, kan jeg ikke forestille mig at ungdomskriminaliteten vil stige,” vurderer hun.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top