Annonce

Gratton: “Som at vinde guld”
RMB-soenderjyske_08_251112_BP.jpg
Rødovre Mighty Bulls-cheftræner Brad Gratton mener, at bronzen var som at vinde guld. Foto: Brian Poulsen
Ishockey En hæderlig afslutning på sæson 2012/13 for Rødovre Mighty Bulls endte med bronzemedaljer. ”At vinde bronze var som at vinde guld,” siger cheftræner Brad Gratton, der er i Canada indtil juli.

Mens DM-finalen mellem Frederikshavn White Hawks og SønderjyskE først finder sin afgørelse fredag aften, har Mighty Bulls-spillerne haft sommerferie i små to uger.

Som bekendt endte det lykkeligt for tyrene, der overvandt Odense i bronzedysten og derved kunne hænge metal om halsen som det synlige tegn på en flot tredjeplads i AL-Bank Ligaen.

Annonce

Bide i det sure æble
Holdets cheftræner, canadiske Brad Gratton, opholder sig p.t. i sit hjemland, og herfra fortæller han om en sæson på godt og ondt.

”For at være ærlig omkring vores op- og nedture i løbet af sæsonen, så er det noget et hvert hold oplever på en sæson; at kæderne eller systemet ikke rigtigt fungerer,” siger han og fortsætter.

”Som træner prøver du at finde den hurtigste vej ud af sådanne problemer. Vores hold har ikke det samme budget som andre hold i ligaen, og vi kan derfor ikke bare sige til en spiller, at ’du er færdig her’ og så hente en ny. Vores hold må bide i det sure æble og gøre, hvad vi kan for at vende det rundt. Det tager nogle gange lidt længere tid end håbet.”

Alle laver fejl
Den canadiske coach indrømmer, han skal være bedre til at rose spillerne, når de gør det godt.

”Du skal lade spillerne vide, når de spiller godt, for at de kan få mere selvtillid. Det har jeg måske ikke været så god til,” siger Gratton.

”Vi laver alle sammen fejl – spillere som trænere. Vi bliver stærkere ved at identificere disse ting og gøre, hvad der er godt for holdet, og ikke kun for den enkelte spiller.”

Grundspillet var mildest talt en blandet fornøjelse for alle i og omkring Mighty Bulls. Presset på holdet blev større og større i takt med de skuffende resultater, som slutningen især var kendetegnet ved. Men så kom forvandlingen.

”Vores opture i sæsonen kom, da alle holdt sig til systemet og arbejdede som en enhed. Det blev tydeligt i slutspillet,” bemærker Brad Gratton, der ikke vil bruge udtrykket ’dårlig indstilling’ om mange kampe i grundspillet.

”For mig at se viste spillerne ikke en dårlig indstilling, når tingene ikke kørte godt. Det handler om, at spillerne bliver meget frustreret, når pucken ikke går ind på afslutningerne, og vi senere taber kampene med ét mål.”

Svært at slippe frustrationen
Netop frustrationen gjorde, at spillerne ind i mellem leverede langt under vanlig standard.

”Det bliver svært at slippe af med frustrationen. Man begynder at tabe hovedet, og så ligner det, at man har en dårlig indstilling. Hvis nogle af mine spillere begynder at vise en dårlig indstilling, får de det at vide. Det kan jeg garantere for.”

De skuffende resultater er ikke altid så skidt, at de ikke er godt for noget. Det synes at være pointen i det, canadieren fortæller.

”Du bliver en stærkere spiller eller træner ved at gennemleve op- og nedture. Du må lære at tabe, før du kan blive mester. Kig på ethvert ishockeyhold – alle taber kampe,” siger ’Gratts’, der sammen med holdet – efter flere nederlag – fandt ’mester-(egen)skaberne’ frem til playoff. Men inden da blev der åbnet op for posen.

”Ved afslutningen på grundspillet holdt vi møder, og jeg fortalte spillerne, de skulle begynde forfra. Ingen ville blive beskyldt for at sige det, der skulle siges. Hvis det betød, at man ikke kunne lide mig eller sine holdkammerater eller lignende, så havde man muligheden for at få det ud af verden. På den måde blev luften renset.”

Fællesmøder løsnede op
Netop de afholdte fællesmøder blev en kraftig årsag til, at pilen begyndte at pege i den rigtige retning for tyrene.

”For mig at se var møderne grunden til, at det gik så godt i slutspillet. Vi fik vendt tingene, og alle arbejdede for hinanden. Vi holdt os til at systemet og var forberedte og fokuserede til hver kamp. Alle drengene steppede op og tog slutspillet meget seriøst,” forklarer Rødovre-træneren, der troede på sit hold hele sæsonen.

”Det sjove er, at jeg igennem hele sæsonen sagde til Gert (Hansen, red.) og Klaus (Mønster, red.), at holdet kunne overraske. Vi kunne spille meget bedre, end vi havde gjort. Vi rykkede sammen på det rigtige tidspunkt og troede på hinanden. Det var fedt at se.”

Alle spillere har strålet
Som overskriften antyder, var DM-bronzen en kæmpe sejr i sig selv for Rødovre Mighty Bulls, der var stærkt undertippet inden slutspillet.

”At vinde bronze var som at vinde guld. Det er klart, at målet altid er guld, men efter alt, hvad vi gik igennem i sæsonen, var det skønt at se drengene så glade. Vi gennemførte, hvad vi havde sat os for. Der var ingen, der troede på, vi overhovedet kunne klare os igennem første runde. Og der var slet ikke nogen, der havde forestillet sig, at vi ville få bronze. Det er helt sikkert,” siger Brad Gratton.

Han vil ikke fremhæve specifikke spillere, som har overrasket positivt i sæsonen.

”Vi er et samlet hold, men på et eller andet tidspunkt i sæsonen har hver spiller haft sin dag i lyset, hvor han strålede og spillede fantastisk,” slutter den 42-årige canadiske cheftræner.

På søndag den 21. april bringer vi del 2 af interviewet med Brad Gratton, der få dage efter bronze-triumfen vendte hjem til det østlige Canada. Her vil han opholde sig indtil juli.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top