Dyrt at være død
roedovre-kirkegaard_01_1803.jpg
Det er blevet dyrere at blive begravet i Rødovre. Foto: Brian Poulsen
kirke Det er blevet dyrt at dø i Rødovre.

Af Jakob Zeuthen, menighedsrådsmedlem, fmd. f. kirkegårdsudvalget, Rødovre Kirke.

Det er blevet dyrere at få passet en grav i Rødovre. Priserne er steget, fordi kirkeministeriet har bestemt, at folk fra 2013 skal betale “kostprisen” for at få passet en grav, så de ansatte på Rødovres to kirkegårde – den gamle ved Rødovre Kirke og den nyere ved Grøndalslund Kirke – har målt arbejdsindsatsen ved forskellige typer gravsteder med markante takst-forhøjelse som resultat.
For eks. stiger prisen for renholdelse af et lille urnegravsted på to050-654-(570A) kvadratmeter fra 266 kr. årligt til 787 kr. årligt, ligesom prisen for renholdelse af et gravsted med to pladser på 6,60 kvadratmeter stiger fra 570 kr. årligt til 1.341 kr. årligt. Og dertil kommer så grandækning og pyntning med gran til jul, hvor der også tale om prisstigninger. Det er mange penge, især for folkepensionister og kontanthjælpsmodtagere; men det er kostprisen for at få holdt et gravsted af professionelle kirkegårds-folk.
Alternativet til at betale for pasning 642-994 af en grav er, at man selv passer graven. I så fald skal man alene betale for klipning af hækken, og det er et langt mindre beløb.

Annonce

Flere aftaler
Et andet alternativ er, at pengene til pasning af gravstedet betales ud af den afdødes bo, altså at den døde har aftalt med familien – eller endnu bedre har skrevet et testamente, hvoraf det fremgår, at boet skal betale for en langtidsaftale om pasning af gravstedet.
Man kan lave en sådan aftale fra fem til tyve år, og dermed er de efterladte fri for at punge ud en gang om året, ligesom man er garderet mod prisstigninger.
For folkekirkemedlemmer er det stort set gratis at blive begravet, forstået sådan, at der gives fuldt tilskud til arbejdet med at etablere en grav. Dette tilskud gives dog kun til beboere i Rødovre Kommune. Folk fra andre kommuner får et reduceret tilskud, ligesom folk, som ikke er medlemmer af Folkekirken, må betale kostprisen, som varierer fra godt 1.000 kr. til 29.000 kr. alt efter, hvor stor graven skal være.

Et spørgsmål om tilknytning
Kirkegården ved Grøndalslund Kirke blev oprettet i 1940erne, fordi pladsen på den gamle Rødovre Kirkegård var ved at være for trang; men i dag kan man stort set blive begravet, hvor man har mest tilknytning, og det gælder naturligvis begravelser fra alle kirker i Rødovre Kommune: Hendriksholm Kirke, Grøndalslund Kirke, Islev Kirke og Rødovre Kirke.

Lanterner og lys
Kirkegårdskulturen har ændret sig betragteligt i de seneste år.
Det gælder også kirkegårdene i Rødovre Kommune med to traditionelle kirkegårde, gemt bag murstensmure; for indenfor murene er der kommet mere folkeligt liv. Gravstenene har ofte personligt præg – uden tidligere tiders fromme bibelvers, og på gravene finder man i dag ofte kitsch og ting (dukker, bamser, traktorer osv.), som relaterer til den afdøde, ligesom der på mange grave står lanterner med fyrfadslys. Det er ikke altid lige kønt; men det giver liv, og det er en del af individualiseringstendens, som også foregår udenfor kirkegårdsmuren.
Oplev det selv ved en kirkegårdsvandring. På kirkegården finder du Rødovre-historie, som ikke findes andre steder.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top