Er du selv en god medborger i Rødovre?
kickoff-v13_06_070213_BP.jpg
I stedet for de sædvanlige timelange powerpointsoplæg stillede vi på borgernes vegne, de spørgsmål til kommunaldirektør, Per Ullerics (billedet), som han gerne selv vil have, at borgerne skal tage stilling til for at hjælpe Rødovre. Foto: Brian Poulsen
medborgerskab Meninger blev brudt og idéer tog form, da borgere og ansatte mødtes for at forny velfærden i Rødovre.

De sidste ugers debat om Damhus Have siger mere end noget andet, at afstanden mellem borgere og rådhuset virker længere end skyggen fra det forhadte højhusprojekt, men det er ikke ensbetydende med, at den er det. Normalt, når Rødovre Kommune inviterer til borgermøder, har de spørgsmålene klar. De ved, hvad de skal spørge borgerne om, og nogle borgere vil sågar mene, at de offentligt ansatte også har svarene klar på forhånd.
Det havde Rødovres udsendte ikke, da der forleden var kickoffmøde om velfærdsfornyelsen i Rødovre. I stedet for de sædvanlige timelange powerpointsoplæg stillede vi på borgernes vegne, de spørgsmål til kommunaldirektør, Per Ullerics, som han gerne selv vil have, at borgerne skal tage stilling til for at hjælpe Rødovre.

Hvornår har du sidst været en god medborger i din hjemby?
“At være en god medborger handler vel om, at man selv tilstræber det gode liv og behandler andre ordentligt – at man behandler andre, som man selv gerne vil behandles. Jeg er ikke hellig på det her område. Jeg laver en smule frivilligt arbejde inden for mit fag, og så deltager jeg selvfølgelig i det sociale liv i min ejendom.”

Annonce

Hvorfor er der brug for at gentænke velfærdsområdet på den her måde?
“Vi oplever en meget stor efterspørgsel på alle vores velfærdsydelser. Alt vores viden og erfaring siger, at den efterspørgsel ikke falder. Det her er ikke en spareøvelse, men det er et forsøg på at løse opgaverne på nye måder til flere mennesker. Vi vil gerne høre, hvad vores brugere, foreninger og samarbejdspartnere oplever i det daglige og inddrage dem aktivt.”

Hvad håber Rødovre Kommune at opnå med virksomhedskonferencen?
“Vi vil gerne blive klogere på, hvordan vi kan gøre tingene bedre. Det kunne være sindssygt spændende, hvis vi kunne få helt nye måder at gøre tingene på.”
Når folk går hjem i dag, hvad sker der så efterfølgende?
“Så går arbejdet for alvor i gang. Hver arbejdsgruppe skal komme med idéer og forslag inden for sit emne. Alle idéer præsenteres og drøftes på virksomhedskonferencen i slutningen af maj. Her vil 170 mennesker i fællesskab pege på hvilke tanker og idéer, der skal nyde fremme, og hvilke der skal sparkes til hjørne. Derefter takker vi for indsatsen, og så tager forvaltningen over, samler op og forbereder sagerne til politisk behandling. I sidste ende er det naturligvis Kommunalbestyrelsen, der ud fra et helhedssyn afvejer, hvad der skal besluttes.”

På forhånd har I fremhævet nogle områder, hvor I mener, borgerne har en særlig interesse. Hvorfor er det lige netop disse områder, der valgt?
“Fælles for de fem temaer er, at de rører ved nogle grundlæggende problemstillinger for alle 37.000 borgere i Rødovre. Det handler om uddannelse, sundhed, demokrati og alle de muligheder, der ligger i den digitale verden. Det har stor betydning for vores fælles fremtid.”
Hvad er udfordringerne inden for de forskellige områder?
“Hvis jeg skal tage to eksempler: På sundhedsområdet ved vi, at vi ikke er lige så sunde som f.eks. borgerne i Rudersdal. Hvorfor ikke forsøge at gøre noget ved det? Tilsvarende er vores uddannelsesniveau under middel. Hvordan hæver vi uddannelsesniveauet, hvis vores børn skal have de bedste muligheder i fremtiden?”

Man kan godt frygte, at kommunen gerne vil høre borgernes mening, men ikke rigtigt lytter. Hvordan vil du garantere, at borgerne bliver hørt?
“Jeg kan garantere, at borgerne bliver hørt. Men jeg kan ikke garantere, at hver enkelt får sin vilje. Nu handler det om at komme frem med sine holdninger, så de kan blive diskuteret på virksomhedskonferencen. I sidste ende er det op til Kommunalbestyrelsen, hvad der skal besluttes.

Hvad skal man gøre, hvis man ønsker at få indflydelse?
“Man er i hvert fald nødt til deltage. Og så er det erfaringsmæssigt sådan, at gode idéer med gode argumenter har bedre held end det modsatte. Kommunalbestyrelsen står bag hele projektet med de fem temaer. Men spørgsmålene er åbne – og svarene er ikke givet på forhånd.”

Hvad skal der ske, og hvem kommer til at deltage på selve konferencen?
“Der er 170 pladser på konferencen. Der er selvfølgelig nogen, der er selvskrevne – f.eks. Kommunalbestyrelsen og projektgruppen. Vi satser på, at der er plads til alle. Hvis vi drukner i succes, må vi finde en løsning.”

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top