Annonce

Ejbybunkeren på fornem liste
ejbybunkeren_22_140912_BP.jpg
Ejbybunkeren åbnede som et oplevelsescenter i efteråret 2012. Kronprins Frederik deltog ved indvielsen. Foto: Arkiv
historie Kulturstyrelsen har udpeget 25 koldkrigsfortællinger med vigtig betydning. Rødovres koldkrigsbunker, Ejbybunkeren, er med på listen.

Ejbybunkeren fortæller en vigtig historie om den kolde krig. Faktisk så vigtig, at Kulturstyrelsen har udnævnt Ejbybunkeren på Vestvolden som én af i alt 25 anlæg med særlig væsentlig historie om forsvaret og den civile beskyttelse under den kolde krig.
De 25 fortællinger indeholder alt lige fra bunkers, depoter og tårne til kaserner og øvelsesterræner.
I dag er koldkrigsbunkeren for enden af Ejbyvej forvandlet til et oplevelsescenter, men da den kolde krig var på sit højeste, spillede Ejbybunkeren en helt central rolle i forsvaret af Københavns luftrum.
“Man var bange for, at København ville blive angrebet fra luften under den kolde krig, og her spillede Ejbybunkeren en alt afgørende rolle,” fortæller Martin Jespersen, der er daglig leder af oplevelsescenteret.

Bliver varm igen
Ejbybunkeren var kommandocentral, da Sovjet og USA krydsede klinger i farvandet ved Svinebugten i 60’erne. Den kolde krig blev aldrig brandvarm, men Martin Jespersen tror, at der snart bliver tændt op under krigen igen.
“Det er en stor ære, at Kulturstyrelsen har udvalgt os. Vi repræsenterer en vigtig del af historien, og samtidig er det en anerkendelse at det arbejde der er lavet her i Rødovre Kommune ved at bevare bunkeren. Jeg tror, at den kolde krig bliver det næste store historiske hit. Den nulevende generation af ældre kan huske begivenhederne under den kolde krig, og det giver os nogle oplagte muligheder, da Ejbybunkeren har en fantastisk historie,” siger Martin Jespersen.
Man kan besøge Ejbybunkeren tirsdag-søndag fra kl. 11.00 til 16.00.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top