Annonce

Tjek din vægt
FC29-036.jpg
Er du overvægtig og dermed en del af statistikken? Du kan med en let udregning finde frem til dit BMI og dermed få vished over, hvilken kategori du er i. Foto: Bee-Line
nytårskur Danmark bliver federe og federe, og med den ordlyd skal det ikke forstås som et sejt slang udtryk. Vi bliver, som ordene siger, federe og federe og det har konsekvenser. Er du en del af den faretruende statistik?

De nyeste tal viser desværre, at 47 procent af den danske voksne befolkning er overvægtige og omkring 13 procent er svært overvægtige eller fede. Opdelingen fra normalvægtig til overvægtig og videre til svært overvægtige/fede udregnes efter BMI – som er en forkortelse af betegnelsen body mass index. BMI er en udregningsmetode, som kan fortælle, om man er normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig/fed.

Er det efterhånden normalt at være overvægtig?

Annonce

Vi ved alle, at flertallet er fede i USA, og vi forbinder fastfood med landet, hvor burgere og pomfritter er morgenmad. Vi ved, at de bliver større og større i USA, og at samfundet nu må ændre sig for at de overvægtige har mulighed for samme vilkår, som normalvægtige. Her kan blandt andet nævnes specielle hospitalssenge, bredere ambulancer, større kister og ikke mindst større møbler med plads til alle. Det er en udvikling der er faretruende, da det i USA efterhånden er “normalt” at være svært overvægtig eller direkte fed.

Bliver Danmark ligesom USA?

Desværre er vi i Danmark på vej i samme retning, og det kræver store økonomiske indsatser fra regeringen. Hvis jeg kunne bestemme, ville jeg bruge pengene på at hjælpe folk med vægttab, frem for at bruge en masse penge på at behandle de sygdomme, overvægten hiver med sig. Det er en lang diskussion, og det er ikke bare at svinge tryllestaven, og så er alle normalvægtige, men jeg mener at ansvaret først og fremmest ligger hos en selv. Hvorfor ikke hoppe op på vægten og selv gøre en indsats og tabe de overflødige kilo. Som tidligere nævnt hænger fedme sammen med livsstilssygdomme, og det gode ved disse sygdomme er, at de kan undgås, hvis man lever sundt. Du er med andre ord din egen læge, og kan kurere dig selv – hvis du gider!

Gør noget ved overvægten.

Er du en af dem der netop har regnet dit BMI ud (gør det her på siden) og opdaget, at du er overvægtig? Så er det en rigtig god anledning til at gøre noget ved det og ændre livsstil. Overvægt er ikke kun generende i spejlbilledet, det har også en direkte sammenhæng til andre alvorlige livsstilssygdomme, som type-2-diabetes, hjertekar-sygdomme, forhøjet blodtryk osv. Du lever kun en gang, og netop fedme er du selv herre over. Så hiv dig selv op af sofaen og beslut, at du vil ha det bedste ud af livet, uden sygdomme og skavanker.

 

FAKTA:

Udregn dit BMI her: Vægt i kg, divideret med højde gange højde i meter. Gang din højde først og divider derefter med din vægt.

Ekempelvis:
1,80 cm gange 1,80 cm = 3,24
80 kg divideret med 3,24 = 24,7

Sæt dit BMI ind i denne skala og se om du er normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig

Undervægtig < 18,5
Normalvægtig 18,5 – 24,9
Overvægtig 25 – 29,9
Svært overvægtig/fedme >30

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top