Annonce

Sigter mod verdenstoppen
islev_teakwondo-2.jpg
Allan Olsen (tv) og Mads Fencker er Islev Taekwondo Klubs repræsentanter på det danske landshold i teknik. Foto: Redaktionen
Taekwondo 16-årige Mads Fencker og 41-årige Allan Olsen fra Islev Taekwondo repræsenterer klubben på det danske landshold og stiler mod toppen af den traditionsrige kampsport.

En uerfaren og en erfaren repræsenterer i øjeblikket deres klub, Islev Taekwondo Klub, på bedste vis på landsholdet.

Vi er blevet inviteret indenfor i klubbens lokaler i kælderen under Islev Skole. Her holder Danmarks tredjestørste taekwondoklub til, og man fornemmer hurtigt den stemning, der er i forbindelse med denne kampsport. Traditionerne er mange og respekten stor for den koreanske ’kampkunst’.

Annonce

Klar styrkeforskel
Den blot 16-årige Mads Fencker, der har rangen 1. dan (første af i alt 9), var seneste repræsentant på landsholdet for Islev. Han deltog i juniorklassen ved VM i teknik i Poomsae, Columbia tilbage i december 2012.

”Det var første gang, jeg var med til VM, og det var svært at konkurrere med de asiatiske lande, som har en fuldtidsprofessionel karriere i det. Der var klar forskel fra Danmark til Asien, og man kunne også mærke på dem, at de har trænet så meget,” siger han.

Desværre for Mads Fencker røg han ud i semifinaleudskillelsen. Forude venter måske et Europamesterskab i april, men det kommer an på, om han bliver udtaget af landsholdsledelsen. Han har hverdag, hvor tingene skal gå op i en højere enhed.

”Jeg går på Nørre Gymnasium ved siden af. I det nye år har jeg trænet seks-syv timer om ugen, men op til VM trænede jeg mellem 12 og 15 timer om ugen. Det var meget skole, hjem, træning, hjem, spise, sove,” forklarer han og siger, at han begyndte til taekwondo på opfordring af sine forældre.

Kan ikke leve af taekwondo
Kampsport i Danmark er generelt ikke noget, der kaster de store lønsummer af sig. Faktisk ved den unge taekwondo-kæmper allerede nu, at han også skal fokusere på andre ting i livet.

”Taekwondo er desværre ikke en professionssport, så jeg kan ikke komme til at leve af det. Så ligegyldigt hvad, kommer det til at være på hobbyplan. I mine unge år kan jeg godt tænke mig at bevæge mig endnu længere,” siger han og fortsætter.

”Jeg har en placering som nummer fire på den europæiske rangliste i år, men jeg kunne godt tænke mig at komme endnu højere op på listen i år. Det har jeg også gode muligheder for, da jeg er i den ældre del af min gruppe. Så jeg er bedre stillet, kan man sige – også i forhold til årets EM.”

Mads Fencker har gået til taekwondo i cirka otte år og har ikke fortrudt et eneste sekund. Han fremhæver en bedre disciplin og muligheden for at dyrke den foretrukne, individuelle sport, frem for at arbejde sammen på et hold.

Målet er Europamester
Allan Olsen (5. dan) har rundet de 40 år, men for ham er oplevelsen med landsholdet først nu blevet realiseret. Han har trænet taekwondo i 32 år (i Islev siden 1989) og har flere gange været i Korea og at deltage i teknikstævner. Og så er han både dansk og nordisk mester.

Forude kan han se frem til German Open, Belgium Open, EM og måske en udtagelse til VM i november.

”Mit personlige mål er at blive Europamester i år. Så vil jeg også gerne vinde medalje ved et par af de internationale stævner ved siden af og helst undgå skader,” siger Allan Olsen, der også er træner i Islev Taekwondo Klub.

Taekwondo ligger fjernt fra alverdens forskellige holdsport og idéen om samarbejde, men der er masser af spændende udfordringer i at være ’alene’ på gulvet.

”Man har uendelig muligheder for at udvikle sig personligt med taekwondo. For det man tror, man er god til, kan man altid gøre bedre. Er man ikke så smidig, kan man altid træne andre ting som for eksempel arme. Man kan træne ki-træning, som er energi-træning,” forklarer Olsen, der faktisk bruger en del tid på en sport, han altså langt fra kan leve af.

Hård uge
”Det bliver et hårdt år 2013, for der kommer utrolig meget træning. Jeg tager til Korea om en måned og skal være der i 10 dage og gøre mig mere klar. Jeg træner fem dage om ugen her i klubben plus en enkelt dag (lørdag) med stævne. Jeg har familie og fuldtidsjob ved siden af, så det skal hænge sammen.”

Islev Taekwondo Klub er gået mod lysere og lysere tider og er i dag en af de mest toneangivende i Danmark – i hvert fald inden for teknikdelen.

”Vi har været en lille klub i mange år, og nu ligger vi som en af Danmarks største klubber. Vi er en af de mest vindende inden for teknikdelen, og kampdelen arbejder vi på,” slutter Allan Olsen.

Islev Taekwondo Klub har som mål i 2013 at bliver den mest vindende klub til DM i teknik i 2013, og klubben har også som mål at kampholdet skal vinde medaljer ved DM i 2013.

Fakta om taekwondo
– Koreansk kamp- og selvforsvarssport
– Udbredt til cirka 190 lande
– Cirka 70 millioner udøvere på verdensplan
– Cirka 8.500 udøvere i Danmark
– Teknikken i taekwondo er i bund og grund en form for kampdans, hvor man viser nogle teknikker sat sammen i et mønster. Det vigtige i præsentationen er rytmen, kraften, balancen, tempoet osv. 

Miniputhold i Islev Taekwondo Klub
– Klubben opstarter et miniputhold (miniNinja) for de 5-7-årige og begynder i løbet af foråret. Målgruppen er de børn, som har en ældre søskende i klubben, men som er for unge til at begynde på 7-10-års holdet.
– Yderligere information om miniputholdet eller Islev Taekwondo Klub kan findes på deres hjemmeside, www.islevtakwondo.dk.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top