Nutidens unge – fremtidens håb
tine-soenderby-bogudgivelse.jpg
En ny bog skrevet af antropologen Tine Sønderby (th) giver uden akademisk indpakning en lang række brugbare fif til, hvordan man får den svære opgave med beboerinddragelse til at blive en succes. Bogen kan downloades hos KAB på www.kab-bolig.dk eller lånes som e-bog på biblioteket. Foto: Brian Poulsen
læring Hvis det traditionelle fællesskab i Danmarks små boligområder skal overleve de mange nye udfordringer, kræver det inddragelse og tillid. Det viser resultaterne af et demokratiprojekt blandt unge i Rødovre Syd.

“Alle kan lære noget af Rødovre, men det kræver, at man reelt tør inddrage nye grupper i fællesskabet, så det bliver til deres eget fællesskab.” Sådan siger Jesper Nygård. Som administrerende direktør i  KAB ved han, hvad han snakker om.
Hver dag oplever han, hvordan boligforeninger kæmper med at følge med tiden og de nye medlemmers ønsker. Men heldigvis er der hjælp at hente.
En ny bog skrevet af antropologen Tine Sønderby giver uden akademisk indpakning en lang række brugbare fif til, hvordan man får den svære opgave med beboerinddragelse til at blive en succes.
Da bogen “Fællesskab, Shawarma og Rødovre Mighty Bulls forleden blev præsenteret i beboerlokalet i Kærene (hvor ellers), var formanden for Kommunernes Landsforening, og borgmester i Rødovre, Erik Nielsen, heller ikke sen til at rose det gode   initiativ.
“Projektet ‘Unge til Mikrofonen’ er et eksempel på, at man godt kan blive hørt og få indflydelse selvom man er en lille del af det store fællesskab. Jeg har ikke nået at læse hele bogen endnu, men jeg kan se, at der er mange rigtig gode fortællinger og praktiske råd, som mange andre kan drage nytte af,” siger Erik Nielsen.
Han kunne smile genkendende til mange af de initiativer, som projektet havde søsat i løbet af de tre år, som det kørte.
“Jeg har jo selv haft berøring med de unge mange gange, og det er sjovt at se dem i dag, hvor mange er kommet videre i deres liv. Jeg håber dog, at de vil vende tilbage og blive en del af demokratiet med deres mange gode erfaringer,” tilføjer han.

Blev hørt
Spørger man en af hovedpersonerne selv, Omair, så blev projektet en succes, fordi de unge kunne se, at der blev lyttet til dem.
“Jeg vidste ikke, at vi havde mulighed for at få så meget indflydelse, men hvis man ved, hvem man skal snakke med, og hvis man selv er villig til at tage ansvar og ikke kun at kræve ting, så er det kun fantasien der sætter grænser,” siger Omair, der i bogen blandt andet fortæller, hvordan han var med til at sørge for, at der kom lys på Multibanen.
“Det startede med, at mange af de ældre var utrygge ved, at vi stod så mange rødder i mørket og larmede. Men det som de kalder larm, var jo bare hygge, og det ville være bedre for alle, hvis vi kunne få lys på banen, så det blev sjovere at være der, og mere trygt for de ældre at gå forbi,” siger han.
Omairs fortælling er dog kun én ud af mange, der viser, at fællesskabets fremtid afhænger af reel beboerinddragelse.
“Det er lidt ligesom med vores legeplads. De børn, der selv har været med til at vælge, hvilke ting der skal være på legepladsen, de passer også bedre på den. Det er jo også dem, der skal bruge den, og ikke os voksne,” siger Søren Lillevang fra AKB.

Unge ønsker indflydelse
Og det er netop det syn, der skal frem i lyset, mener Jesper Nygård.
“Alle unge er ikke ligeglade. De vil gerne involvere sig, men hvis de sidder med en tro på, at det ikke nytter noget, så melder de sig ud. Derfor er denne bog interessant for os, da den beskæftiger sig med, hvordan vi får engageret unge i udviklingen af vores boligområder. Men jeg tror også, at den vil kunne bruges indenfor mange andre områder,” siger Jesper Nygård.
Hvilket er præcis, hvad forfatteren, Tine Sønderby, håber.
“Mange unge har gennemskuet, at når det etablerede system ‘vil gøre noget for dem’ er det meget ofte for at forhindre, at de ender i kriminalitet eller værre. Men de unge har også noget konstruktivt og positivt at byde ind med, hvis de bare får lov,” siger Tine Sønderby, der håber, at SSP- folk i hele Danmark i kulturhuse og kommuner vil lade sig inspirere af bogens mange fortællinger.
Det kræver dog, at man tør ruske op i de traditionsbundne måder, man i dag arbejder med unge på.
“Når jeg tænker på, hvor meget man kan få ud af det, når unge inddrages, er det ærgerligt, at man ikke skaber rammerne for det nogle flere steder. Man kan udvikle det sociale liv ved at styrke inklusionen og den demokratiske bevidsthed på de unges egne præmisser,” slutter Tine Sønderby.
Bogen er støttet af Bikubenfonden, som også har gjort det muligt for alle os andre at læse de gode fortællinger og praktiske råd. Bogen kan downloades hos KAB på www.kab-bolig.dk eller lånes som e-bog på biblioteket.

1 kommentar om “Nutidens unge – fremtidens håb”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *