Annonce

Modstandsmand fylder 90 år
rickard-corinth_04_210113_B.jpg
Alder er ingen hindring for ikke at dyrke motion. Tre gange om ugen får Richard Corinth sved på panden i motionscenteret i Vestbad. "Det holder sygdommene for døren," lyder det gode råd. Foto: Brian Poulsen
reception Han fik en bombe i 20-års fødselsdagsgave, blev arresteret af Gestapo året efter, men det tog ikke livet af ham. Rødovreborger Richard Corinth fylder 90 år på søndag.

Richard Corinth har oplevet lidt af hvert i sit snart 90-årige virke. I dag nyder han tilværelsen i Rødovre med venner og familie. Formen holder han ved lige med træning tre gange om ugen i Vestbad. Det holder sygdommene for døren, siger han. På søndag kan han fejre sin 90-års fødselsdag uden de store bekymringer, men sådan har det ikke altid været. Faktisk har den tidligere modstandsmand set døden i øjnene flere gange.
Under 2. Verdenskrig fik den dengang 20-årig Richard således en bombe i fødselsdagsgave den 27. januar 1943.
“Jeg havde inviteret min familie til fødselsdag kl. 17.00, og jeg kan huske, at jeg havde en flæskesteg i ovnen,” griner Richard, da vi møder ham i Vestbad.
Fødselaren fik dog hverken serveret sprøde flæ-skesværd eller brun sovs for sine gæster den dag for snart 70 år siden.
Der var luftalarm på Islands Brygge, og det fik sat en brat stopper for Richards runde fødselsdag.
“Af en eller anden grund gik jeg ned på gaden, og da jeg havde stået der i to minutter, faldt der, hvad jeg troede var en skorsten, ned foran mig. Det viste sig senere at være en bombe, som var blevet kastet ned af engelske bombefly. Vi blev alle sammen evakueret, og bomben sprang 12 timer senere, da det var en tidsindstillet bombe,” fortæller Richard Corinth detaljeret.

Den illegale presse
 Som uddannet kemigraf var Richard i 1943-1944 en overgang eneleverandør af trykklart billedmateriale til modstandsbevægelsens illegale trykkerier. Hans kamp for fædrelandet var også ved at koste ham livet. En dag i 1944 blev han arresteret af Gestapo, og efter mange forhør blev han indsat i Vestre Fængsel.
“Jeg var blevet stukket af en eller anden. Jeg ved ikke hvem, men personen var blevet presset, for det er ikke noget, man gjorde godvilligt,” fortæller Rickard, der sad seks uger i Vestre Fængsel.
“Hver onsdag var der en transporter der kørte fanger til Neuengamme (tysk koncentrationslejr, red.) Jeg hang ud af vinduet for at følge med. Den dag, der var transport til mig, tænkte jeg ‘nå for pokker, hvad nu’, men jeg blev heldigvis kørt til Horserød, hvor jeg var i seks uger, inden jeg blev løsladt,” forklarer den nu 89-årige tidligere modstandsmand.
På søndag kan Richard Corinth fejre sin 90-års fødselsdag og han holder i den anledning reception for venner og bekendte kl. 10 i Restaurant Butterfly i Rødovre Centrum.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top