Højhusplanen vil skabe langvarige konflikter
03-Fra-auroravej-30.jpg
Jørgen Munch mener, at der mangler illustrationer af det 13. etagers højhus og han har derfor lavet et billede af, hvordan den høje bygning vil se ud fra Auroravej. Foto: modelfoto, Ida Munch
debat Det er en helt usædvanlig lokalplan, kommunen har sendt i høring lige nu. Planen med det kontroversielle højhus bryder på afgørende vis med grundprincipper i den offentlige byplanlægning.

Af Jørgen Munch

Også forløbet er besynderligt- og på vigtige punkter ude af trit med loven.
Planloven handler på intet punkt om, at kommunegrænser skal markeres, f.eks. med porte eller højhuse – på bekostning af hensyn til naboer, natur og kulturmiljø. Byplanlægning handler ikke om at markere en borgmesters territorium – men om at skabe kvalitet i bymiljøet i ‘respekt for menneskers livsvilkår’.
Damhuskroens område, den historiske krohave, er i den gældende byplan fastlagt til ‘offentlige formål, forlystelsespark’. Kroen er Rødovres ældste bygning og et vigtigt ‘landemærke’ i sammenhæng med søen og torvet.
Et stort, anonymt højhus (og muligvis flere) vil være som en elefant i en glasbutik. Borgmesteren lover os en park, en café og et nyt Damhustorv – men det er løfter uden hold i de fremlagte planer. Der er ingen sikring af nogen park – og heller ikke plads til overs, når de krævede parkeringspladser, brandveje og private friarealer skal etableres. Det er den triste kendsgerning, når den gamle krohave skal være blandt kommunens tætteste og højest bebyggede arealer.

Annonce

Skønmaleri
De fremlagte planer leder man forgæves efter illustrationer, kort og fakta om de nære boligområder. Samtidig må man undres over, at de viste billeder ikke er korrekte, men bærer præg af skønmaleri.
Højhuset vil have stor indvirkning på mange borgeres dagligdag – især inden for et område med mindst 125 ejendomme, hvoraf 51 er erklæret særligt bevaringsværdige. Lokalplanen for ‘Søtorp’ har i en årrække virket for at sikre det oprindelige gadebillede – højhusplanen er i direkte konflikt med dette formål! Det er en gåde, at kommunen ikke har vist billeder fra kvarteret, som de f.eks. kan ses her på siden – end ikke til byrådsmedlemmerne.

Holdt hemmelig
 Det pynter heller ikke på kommunens image, at planerne i dybeste hemmelighed har været længe undervejs – og således været usynlige i flere kommuneplanhøringer. Hvorfor skulle lokalplanforslaget absolut i en stærkt begrænset offentlig høring hen over jul og nytår? Måske skyldes det borgmesterens opfattelse, udtrykt i Lokalnyt: At høring blot er for sjov -og at en lokalplan handler om en bygherres private projekt! Borgmesteren ønsker tilsyneladende ikke at følge planloven, ønsker ikke at respektere borgernes rettigheder – og han spreder misinformation for at skade høringen!
Det er vigtigt at forstå, at der endnu ikke findes et projekt – men alene et prospekt med pyntede billeder, der skal støtte en vedtagelse af lokalplanen. Og hvis det sker, kan man være sikker på én ting: et nybyggeri kan blive meget anderledes og se langt værre ud end kommunens illustrationer.
Lokalplanen vil give grundejeren større frihed end i dag – og tilsvarende begrænse kommunens muligheder. Kontant set vil lokalplanen udløse en præmie til bygherren på mindst 25 mio kr -og en tilbagebetaling til kommunen på nogle få millioner. Efter retspraksis vil en sag som denne dog kunne udløse store naboerstatninger.
Borgmesteren og byrådsflertallet bør indse, at en kraftig overbebyggelse af den gamle krohave ikke er i borgernes interesse. I stedet burde man indrømme, at der især i kommunens sydlige del mangler et reelt grønt område, og at vi skal gøre en indsats for at slippe væk fra en bundplacering blandt hovedstadskommunerne, når det gælder rekreative arealer.
Lokalplanforslaget forringer bykvaliteten i Rødovre på en række felter, og det bør tages af bordet!

Kommentarer

2 kommentarer om “Højhusplanen vil skabe langvarige konflikter”

 1. Hans Houmøller siger:

  Det er med bekymring, at man læser om borgmesterens udtalelser om sin holdning til høringer. Det er jo netop for at skaffe borgerne indflydelse, man har høringer, og de er en vigtig del af (nær)demokratiet. Det siger så mere om borgmesteren, når han ikke tillægger høringer nogen særlig værdi, samt at han har gang i et projekt, der åbenbart ikke helt tåler dagens lys, som det fremgår af ovenstående. Det er både skræmmende og mærkeligt, men heldigvis er der valg til kommunalbestyrelsen i år, og vælgernes hukommelse skal nok vide at markere sig overfor borgmesterens manglende demokratiske indstilling. At han nærmest gør grin med sagen, viser en ubehagelig magtfuldkommenhed og arrogance, men det skal vælgerne helt sikkert nok huske til november, når der er valg.

 2. Christian Andersen siger:

  Jeg er helt enig i din bekymring Hans, det er virkelig rystende og skræmmende, så meget magt en person kan have i vores kommune. Jeg tror desværre, at sandheden er, at den enkelte kommunalpolitiker der har stemt for højhuset, dybest set ikke aner, hvad han eller hun har stemt ja til.

  Lad os snart få nogle fra kommunalbestyrelsen på banen. Det kunne være sjovt at høre, om den enkelte kunne komme med nogle bud på, hvad højhuset har af positive indvirkninger på området omkring søen og Rødovre generelt.

  Husk at skriv din indsigelse inden d. 6. februar.

  Velmødt til borgermøde i aften.

  Med venlig hilsen
  Christian Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top