Annonce

En russer er vendt hjem
andrey-chistyakovRMB-frederikshavn_17_050113_BP.jpg
Russeren Andrey Chistyakov er glad for at være tilbage i Rødovre efter flere år i russisk ishockey. Foto: Brian Poulsen
Ishockey Det har været et begivenhedsrigt år 2012 for AL-Bank Ligaens eneste russer, Andrey Chistyakov. Han blev gift i maj og vendte i efteråret hjem til Rødovre, hvor faren og forbilledet, Anatolij ’Tolle’, huserede i slut-90’erne.

Der er ikke tale om en russer i ukendt land, for Andrey Chistyakov er vokset op i Rødovre, inden han som teenager skiftede til sit hjemland.

Den nu 25-årige Rødovre Mighty Bulls-wing blev viet med sin kone i maj efter at have været kærester i syv år. Senere på året greb han muligheden for at komme tilbage til sin barndomsklub, hvor hans forbillede tidligere har sprudlet.

Annonce

”Mit forbillede er min far. Han har altid været min træner og mentor, og jeg har altid set op til ham,” afslører Mini-Tolle, da vi møder ham i loungen med udsigt til den is, hvor han har fået sin ishockeyopvækst.

Russisk mester
Den russiske statsborger med opholdstilladelse i Danmark har spillet otte sæsoner i russisk ishockey, mens det uden succes blev til en enkelt sæson i Esbjerg i 2007/08.

”Jeg var 16 år, da jeg tog til Rusland første gang for at spille ishockey. Jeg spillede for Metallurg, der var det stærkeste hold derover i ’87-årgangen. De blev russiske mestre to gange, mens jeg var der. Jeg mener også, de havde otte spillere på landsholdet,” erindrer Chistyakov og fortæller om den ishockeymæssige forskel mellem Danmark og Rusland.

”Rusland har rigtig store traditioner, og alle russere vil nævne ishockey som nationalsport. Den helt store forskel til Danmark er, at der ikke er så mange, der spiller som professionel her i landet. Folk har som regel en Plan B, hvor de arbejder ved siden af. Sådan er det slet ikke i Rusland.”

To forskellige verdener
Det er ikke kun inden for ishockey, at der er store forskelle på verdens største land og lille Danmark.

”Det er to fuldstændig forskellige verdener. Det ville tage rigtig lang tid at sammenligne landene, og for eksempel er menneskene vidt forskellige. Tempoet er meget hurtigere i Rusland, og der er altid mange mennesker på gaderne uanset tidspunktet,” siger han og fortsætter.

”I Danmark er der ikke ligeså mange mennesker på gaderne, og så er jeg stadig ikke vant til, at det hele har lukket om søndagen. I Rusland er der mange ting, der har åbent døgnet rundt.”

Mighty Bulls’ nummer 12 har haft en fin opstart i klubben med 11 point i 13 kampe, men han mener selv, at han mangler meget i sit spil.

”Det er indtil videre gået fint, og jeg er kommet godt med på holdet. Jeg snakker fint med alle, og så producerer jeg også point. Det har været godt, men jeg kan sagtens spille meget bedre. Jeg er ikke helt tilfreds med mit spil i øjeblikket. Jeg vil egentlig gerne forbedre alt,” lyder det fra Chistyakov, der fremhæver plusser og minusser.

”Mine styrker er hurtighed og en mod en-situationerne. Min svaghed er nok, at jeg spiller for svingende fra kamp til kamp. Man kan også være for selvkritisk, for man kan jo ikke spille rigtig godt i alle kampe.”

Spørger far til råds
Andrey Chistyakov er ’russer alene i Danmark’, for han er AL-Bank Ligaens eneste med russisk pas i denne sæson.

”Der er en mode efter canadiere i øjeblikket, og det er nok på grund af de canadiske trænere, der er i ligaen,” siger han og mindes sin bedste og værste ishockeyoplevelse til dato.

”Jeg kan huske, da vi vandt U20-DM i 2003, hvor vi her i Rødovre spillede mod Hvidovre og vandt 3-2. Jeg scorede to mål, så det står stærkt i hukommelsen. Min værste oplevelse var, da jeg blev sat af det russiske U17- eller U18-landshold lige før VM.”

For små to uger siden ankom Chistyakovs kone til Danmark, mens faren netop har været på en kort visit i sin gamle by.

”Han har været her for at besøge familien, så der fik vi talt meget sammen. Ellers taler vi meget over Skype, selv om der er fem timers tidsforskel mellem os. Jeg spørger ham tit til råds, og han hjælper mig meget,” lyder ordene om forbilledet.

Hjælpe Rødovre til medaljer
Når Mighty Bulls skal i kamp, gælder det for den lille og hurtige wing om at lade optimalt op.

”Jeg kører altid den samme rutine inden en kamp. Efter morgentræning skal jeg hjem og have noget at spise og sove. Så tager jeg i hallen to timer før kampen, hvor jeg skal ordne min stav og varme op,” siger Andrey Chistyakov, der ikke ved, hvor længe han skal trække tyrens trøje over hovedet.

”Jeg kan ikke lide at tænke for mange år ud i fremtiden. I år vil jeg gerne hjælpe Rødovre med at vinde en medalje. Vi er ikke favoritter, men jeg synes, vi kan spille med om det. Jeg føler, det er realistisk, at vi kan komme i semifinalen.”

De fleste kender udtrykket ’Den russiske bjørn. Og som den – måske – eneste russer i dansk ishockey generelt, er det afslutningsvis oplagt at spørge, hvad han mener om udtrykket.

”Man bruger ikke udtrykket i Rusland. Jeg ved ikke helt, hvor det kommer fra. Men en bjørn er nok det farligste dyr i Rusland – de findes mange steder i bjergene. Ellers kalder man tit ishockeyklubberne for dyrenavne – ligesom Mighty Bulls,” slutter Andrey Chistyakov, inden han begiver sig i kast med at klæde om til træning på sin barndomsis.

Andrey Chistyakov skal vælge mellem en række ting:
Øl eller vin? Vin. Men hellere champagne.
Solferie eller skiferie? Solferie. Det er nok 10 år siden, jeg har været på skiferie.
Steak eller fisk? Steak.
Action eller komedie? Komedie.
Pop eller rock? Jeg kan godt lide country.
Danmark eller Rusland? Jeg føler mig mere som russer end dansker. Jeg savner Rusland, når jeg er i Danmark – men også omvendt.
Yndlingsskuespiller: Denzel Washington.
Yndlingsfilm: Dum, dummere. Jeg synes, det er en klassiker og har nok set den 50 gange. Men jeg elsker generelt film og gode tv-serier.
Yndlingsmusik: Country og dubstep. Katie Melua – en britisk sangerinde.
Yndlings feriested: Jeg var med min kone i Thailand sidste år, og det er det bedste varme sted, jeg nogensinde har været.
Yndlingsret: Italiensk mad. Jeg kan også godt lide borstj – en russisk suppe. I Danmark kaldes den rødbede-suppe.
Favorit NHL-spiller: Evgeni Malkin. Nok den bedste i verden, og man kan lære meget af ham.

Fakta
Navn: Andrey Chistyakov
Alder: 25 år
Født: Magnitogorsk, Rusland
Højde/vægt: 1,76 m/80 kg
Position: Forward
Kælenavn: Russer eller Ruski (af svenske spillere)
Bopæl: Rødovre
Tidligere klubber: 8 russiske og danske Esbjerg
Uddannelse: Folkeskole i Danmark og træneruddannelse fra russisk universitet

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top