Annonce

Operation Exodus
ole-sohn_01_191112_BP.jpg
Sammen med det lokale forlag Sohn giver vi hver uge frem mod juleaften læserne en god pris på en oplagt gaveidé. Denne gang er turen kommet til den medlevende historiske bog om jødernes rejse mod Israel i kølvandet på 2. Verdenskrig. En fantastisk fortælling om internationale politiske spændinger og menneskers viljestyrke, som forlagsejeren Ole Sohn selv har kastet sig over. Foto: Brian Poulsen
bog i julegave I Operation Exodus tager bestsellerforfatteren Gordon Thomas os med fra koncentrationslejrene i Tyskland til det forjættede land i Palæstina. En kontroversiel rejse, der samtidig er en utrolig afslutning på 2. Verdenskrig og en milepæl i jødisk historie.

Operation Exodus er meget mere end en dramatisk beretning om de jødiske flygtninge, der i 1947 om bord på skibet Exodus heroisk forsøgte at trodse de britiske destroyere og nå frem til Palæstina og det forjættede land.
Takket være hundredvis af interviews med overlevende fra de tyske udryddelseslejre, har journalisten og bestsellerforfatteren Gordon Thomas begået et vidnesbyrd, der uden politisering kiler sig ned midt i en af verdens mest betændte konflikter i Palæstina.
Gordon Thomas beretter levende og engageret, ikke bare om selve Operation Exodus, men også om forhistorien, den voksende antisemitisme i Tyskland og holocaust.

Historien kort
 I 1947 gik 4.515 jødiske flygtninge, inklusive 655 børn, overlevende fra nazisternes udryddelseslejre, om bord på et skib i Marseilles for at sejle til en ny tilværelse i Palæstina. Da de forlod fransk territorialfarvand, blev de forfulgt af britiske orlogsskibe, som til sidst sejlede det ned ud for Palæstinas kyst.
Jødernes sidste rejse kan i dag 65 år senere virke lige så uhyrlig, som da den skabte politisk røre på skandaleniveau. Med god grund.

Annonce

Sultestrejke og direkte kamp
 To blev dræbt og 30 såret, og dette blev begyndelsen på en lang rejse, som kom til at omfatte internering, en færd tilbage til Frankrig, fangenskab hjemme i det selv samme Tyskland, de netop var undsluppet, en sultestrejke, dødsfald blandt flygtningene og alvorlige skader på andre af dem.
Palæstina var imidlertid et britisk mandatområde, og mens englænderne tillod arabere og kristne at indvandre uden restriktioner, var der begrænsning på den jødiske indvandring.

Viljestyrke
 Bogen er på den måde med til at sætte hele skabelsen af staten Israel i et interessant hi-storisk perspektiv, der uden at dømme nogen levende, hiver læseren længere og længere ind i den bemærkelsesværdige viljestyrke, der var blandt de mennesker, som havde overlevet holocaust.
Som en af de overlevende skriver i sin dagbog lige inden englændernes angreb på skibet:
“På hoveddækket står en gruppe drenge og piger i alderen mellem tretten og seksten år med hagerne demonstrativt skudt frem, den ene hånd er knyttet, mens den anden holder på en kartoffel. De er parate til at forsvare sig med de eneste våben, de har.”

Tabte kampen, vandt krigen
 Mens Operation Exodus på papiret var en fiasko, var det en fiasko af den slags, der takket være englænderenes kyniske beslutning om at føre flygtningene tilbage til Tyskland, var med til at ændre verdensopinionen.
Mindre end et år efter Operation Exodus var staten Israel en realitet.
For historisk interesserede er denne bog ganske enkelt et fænomenalt nyt ekstra kapitel til fortællingen om 2. Verdenskrig, og for iagttagere af konflikten i Palæstina et spændende bidrag til at forstå nogle af knuderne i det religiøse kludetæppe.
Men først og fremmest er de mange små personlige skæbnefortællinger fantastisk medrivende læsning.
Det er ganske enkelt så meget mere end bare end bog. Det er virkelighed.

FAKTA

Den vejl. pris for Operation Exodus er: 349,95 kr. Juletilbuddet til læserne af Rødovre Lokal Nyt er 249 kr. inkl. gratis forsendelse.

• Hver uge frem mod jul præsenterer vi en bog fra det lokale forlag ‘Sohn’, som vi mener vil være en oplagt gaveidé. Samtidig kan man spare masser af penge, hvis man bestiller bogen gennem avisen.

• For at bestille bogen, skal du skrive bogens titel samt dit navn og din adresse i en SMS til 31 12 26 10 eller i en E-mail til andre@rnn.dk

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top