Annonce

Moderne madkamp i skolekøkkenet
dm-madlavning_01_271112_BP.jpg
Eleverne i 8. klasse på Valhøj Skole er klar til finalen i i Danmarksmesterskabet i hjemkundskab. Foto: Brian Poulsen
DM I HJEMKUNDSKAB Selvom man kun er 14 år og har pizza og pasta som livret, kan man godt lave sin egen vaniljeis med æbler og lakrids. For nu bare at nævne én af de fem retter, som har bragt 8. klasse fra Valhøj Skole i DM- finalen i hjemkundskab.

Mens de fleste teenagere kun bidrager til madlavningen derhjemme, hvis den står på takeaway, har eleverne i 8. klasse på Valhøj Skole mere røg i køkkenet end de fleste.
Siden sommerferien har de kokkereret på livet løs for at blive klar til finalerne i hjemkundskab for skoleklasser, og forleden bar de mange timers slid og slæb frugt, for nu at blive i gastronomiens verden.
“Vi vandt semifinalerne, og dommerne roste os rigtig meget for vores opskrifter,” forklarer Frederik.
Men selvom køkkenskabet bugner af dem, er der ikke tid til at hvile på laurbærrene. Om få uger skal eleverne nemlig repræsentere Sjælland, når seks skoler konkurrerer om at blive Danmarksmester i hjemkundskab.
“Og inden da skal vi nå at forfine vores retter endnu mere, men også forberede os, så alle kan svare på spørgsmål om, hvorfor vi har valgt nogle råvarer frem for andre, og alle skal kunne svare på det hele,” siger klassens lærer, Lærke Lunn.
Halvdelen af dem har en fast maddag derhjemme, og det er præcis det, konkurrencen går ud på.
“Med konkurrencen ‘Madkamp’ ønsker vi at motivere lærere og skolebørn i 6.-9. klasse til at kaste sig ud i hjemkundskab på en ny og eksperimenterende måde. Eleverne kommer til at fordybe sig i en udvalgt råvare, som de får både teoretisk viden om og kommer til at afprøve i nye kreative variationer i køkkenet. Det vil helt sikkert give eleverne masser af madglæde og en ny begejstring for faget hjemkundskab,” siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Klar til den store finale
 Hylderne hos boghandleren bugner af kogebøger og sendefladen i fjernsynet oversvømmes af madlavningsprogramer, men selvom eleverne allerede nu kan kalde sig blandt de bedste i landet, er der kun én af dem, der drømmer om et job som kok.
“Jeg kan rigtig godt lide at lave mad og eksperimentere, så det kunne da være et meget fedt job,” siger Tobias.
I et køkken skal man kunne smage sig frem, og netop den dimension har fascineret to af pigerne.
“Vi har lavet vores retter om og om igen. Det har selvfølgelig været lidt irriterende, men også meget sjovt, at man hele tiden bliver bedre og bedre og nu ved, præcis hvordan man skal gøre for at smagen og konsistensen bliver helt perfekt,” bliver Baraa og Tasnim enige om.
Til januar afvikles den store finale, hvor blandt andet fødevareminister Mette Gjerskov og børne- og undervisningsminister Christine Antorini er dommere.

Annonce
Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top