Jorden er giftig – men du dør ikke
damhusdalen_01_111212_BP.jpg
Nye undersøgelser skal vise om grundene i Damhusdalen stadigvæk skal kaldes for forurenede. Foto: Brian Poulsen
FORURENING Ny viden og nye grænseværdier for forurening kan efter flere års ventetid forvandle Damhusdalen til giftfrit område.

I årevis har grundejere i Damhusdalen levet med frygten om at blive syge, hvis de spiste grøntsager dyrket i egen have. Helt så slemt er der nu meget der tyder på, at det ikke behøver at gå.
Ny viden om forurening i det attraktive villakvarter, og hævede grænseværdier for den type af jordforurening, der er i området, gør måske, at beboerne kan ånde lettet op.
Derfor er Region Hovedstaden nu i gang med at undersøge den forurenede jord i den sydlige del af Damhusdalen. Resultatet skal bruges til at vurdere, om alle grunde fortsat skal være kortlagt som forurenede.

Måske flere undersøgelser
 Undersøgelsen startede i forrige uge på 17 udvalgte grunde, hvor der tidligere kun er udført få analyser af jorden.
Afhængigt af resultatet af undersøgelsen vil regionen vurdere, om lignende undersøgelser skal udføres på andre grunde i villakvarteret Damhusdalen.
“Vi er blevet opmærksomme på, at der muligvis ikke er lige forurenet overalt i Damhusdalen. Vi sætter derfor en ny undersøgelse i gang, for at få et mere præcist billede af forureningen, end det vi har i dag,” siger miljødirektør i Region Hovedstaden, Sune Schou.
“Når vi har et præcist billede af forureningen, vurderer vi, om grundene fortsat skal være kortlagt som forurenede. Eller om vi kan annullere kortlægningen på nogle af grundene,” tilføjer han.

Annonce

Tungmetaller og tjærestoffer
 Før villaerne blev bygget, blev området fyldt op med bl.a. affald med malede potteskår fra porcelænsfabrikker, hvilket har efterladt jorden forurenet med tungmetaller, tjærstoffer og olieprodukter.
Undersøgelsen, der forventes afsluttet før sommerferien, omfatter udtagning af nye jordprøver fra de 17 grunde. Prøverne undersøges for indhold af oliestoffer, tjærestoffer og tungmetaller.
“Afhængig af resulateterne, vil vi tage stilling til, om også andre grunde skal undersøges for at få et bedre billede af omfanget af forureningen. Der bliver ikke tale om at vi oprenser grundene her og nu. Damhusdalen har siden 2004 været på vores oprensningsliste, men da forureningen bliver i jorden og ikke damper ind i husene og heller ikke truer grundvandet, går der mange år før regionen oprenser forurening i området,” vurderer miljøsagsbehandler i Region Hovedstaden Lotte Kjær Nielsen.
På Region Hovedstadens hjemmeside kan man læse mange gode råd til, hvordan man skal forholde sig, hvis man bor på en potentielt giftig grund.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top