Annonce

Sygdommen kan ligge i generne
slik_bland-selv1_180610_BP.jpg
47 procent af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv, og 90 procent ved ikke, hvor arvelig den kan være. Foto: Arkiv
diabetes Alle går rundt og tror, at de bare skal skære ned på deres cola og slikforbrug, for at undgå diabetes. Men det er ikke altid nok. Diabetes kan nemlig være arveligt.

Patricia Overgaard Persson (praktikant)

De fleste mennesker tror, at det er nok, hvis de bare skærer ned på deres cola og slikforbrug. Men det er ikke længere nok.
Type 2-diabetes – den arvelige form, er blevet ekstremt udbredt. En undersøgelse fra Diabetes Foreningen  viser, at 90 procent af befolkningen ikke ved, hvor arvelig den egentlig kan være. Har man én forælder eller søskende, med type 2-diabetes, øges risikoen med 40 procent. Hvis begge forældre er så uheldige at have sygdommen, øges risikoen med 80 procent. Derfor brugte Diabetes Forenin- gen årets Diabetes Dag til at opfordre folk om at gå til lægen.
“Vi holder op til seks foredrag om året på Rødovregaard, hvor vi kommer ind på alt lige fra symptomerne til vejledning om den arvelige sygdom diabetes type-2,” lyder det fra Lis Jensen, formand for Diabetes Foreningen I Rødovre.

Annonce

Usynlige symptomer
I Rødovre blev der også sat fokus på Diabetes Dag. Borgerne blev opfordret til at tage et smut forbi lægen, for at blive tjekket for den arvelige sygdom. Diabetes Foreningen I Rødovre har tideligere været involveret i Handicap Dag, som afholdes hver andet år i Rødovre Centrum. Der tog de blodprøver på centerets kunder, og rådede dem til at tage forbi lægen.
“Vi tog blodprøver på dem, som kom hen til os og var nysgerrige. Samtidig med dette, fortalte vi om selve sygdommen, hvor arvelig den kan være og rådede dem til at blive tjekket. På den måde, kunne vi nå ind til alle de forskellige typer mennesker, og gøre dem dét klogere, så de kan fortælle det videre, og på den måde kan vi få vores budskab spredt,” siger Lis Jensen, inden hun tilføjer:
“Grunden til at der er en så stor procentdel, der går ubevidst rundt med sygdommen, er generelt fordi, at symptomerne er nemme at overse. Der findes nogle, som slet ikke får symptomerne – der i blandt mig selv. Så er der andre, der føler en stor tissetrang, en enorm tørst og et ubehag.” afslutter hun, og understreger at man skal huske at røre sig og tænke over sin kost.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top