Annonce

Øllets historie starter i Islev
ol_entusiast-1.jpg
Kjeld Roos har samlet på øl i mere end 40 år. I rækkehuset i Islev kunne han godt bruge lidt flere kvadratmeter. "Jeg har ikke plads til flere øl, og har allerede 500 udenlandske øl jeg skal af med," fortæller han.
ØL-ENTUSIAST Kjeld Roos kunne med rette forvandle sit hjem i Islev til et lille øl-museum, og begynde at tage entré af de besøgende. 1. salen i rækkehuset på Krogsbækvej er en historisk tidslomme om øllets udvikling. "Jeg ved ikke, hvad det er med mig og øl, men vi har altid passet godt sammen."

Udefra ligner Kjeld Roos’ rækkehus ikke indgangen til maltens rige. Det ydre snyder imidlertid, for bag de tykke mure i Islev bliver de gyldne dråber passet og plejet i en sådan grad, at man skulle tro, at humlen kunne kurere alverdens sygdomme.   
Kjeld Roos har været øl-entusiast i mere end 50 år, og i de sidste 40 øl har han raget alle de år til sig, som han overhoved kunne. Ikke for at drikke dem, men for at beundre de mange forskellige flasker, farver og forme. Fra de smalhalsede til de små buttede.
Alle har de en plads i Kjeld Ross hjerte, eller rettere hans hjem. I de sidste 40 år har Kjeld nemlig sirligt samlet på forskellige øl. Med tiden har samlingen vokset sig større og større, og efterhånden må hjemmet på Krogsbækvej betragtes som et lille museum.

Fejløl. “Jeg har været vild med øl, næsten lige så lang tid jeg kan huske. Det begyndte med, at jeg samlede på fejløl. Øl på brændevinsflasker, æblemostflasker og leffeflasker,” siger han, inden han man stolthed i blikket kigger rundt på den imponerende samling.
“Jeg har 1390 forskellige danske øl, men jeg mangler plads til alle mine øl. Jeg har 500 udenlandske flasker som jeg skal af med, for jeg har simpelt- hen ikke plads til flere øl. Desværre,” fortæller Kjeld entusiastisk.
“Jeg har også 130 forskellige danske øl stående i kasser, som der ikke er plads til i værelset, men dem gemmer jeg nok.”

Annonce

Fascinerende univers
Marrebæk, Slotsmøllen, Wiibroe og Thor er blot nogle af de danske bryggerier der drejede nøglen om i det 20. århundrede. I det nye årtusinde er det ene mikrobryggeri skudt op efter det andet. Udviklingen er interessant og det er netop dén, der fascinerer Kjeld Roos.
“Øllets udvikling er interessant at følge med i. Det er altid spændende at forsøge at få fat i øl fra nedlagte bryggerier, så jeg er altid på udkig efter nye flasker.   
“Man kan være heldig at få fat i gamle øl på loppemarkeder og i forskellige øl-klubber. Jeg er medlem af foreningen ‘Ølsamlerne’ og her er der arrangementer, hvor man kan bytte øl, og auktioner, hvor man kan købe øl af hinanden,” fortæller Kjeld     Roos.
Og man kan godt købe sig fattig i flere årtiers overgærede og udrikkelige pilsnere. En gammel hvidtøl fra Hancock kan gå for 130 kr., men man kan også få fat i en gammel pilsner for en rund femmer.

ØL med korkprop
I Kjelds eget lille øl-univers på 1. salen i Islev har han svært ved at vælge en øl, på spørgsmålet omkring, hvilken øl, der betyder mest for ham. Han gnider sig lidt på hagen, mens blikket langsomt glider forbi en stribe øl på en af de øverste hylder.
“Jeg ved ikke om jeg har nogen favorit,” siger han, inden han dog udser sig en øl, der er hver at fremhæve. En Carlsberg flaske med korkprop.
“Denne her er lige så gammel som mig. Flasken er lavet i 1935, og den er svær at opdrive i dag,” fortæller Kjeld, inden en ny flaske fanger hans opmærksomhed. Sådan er det med mange af de 1390 øl. Alle har de en særlig hi- storie, og dermed en særlig plads.
“Jeg sorterer hele tiden i flaskerne, så jeg kan få plads til nye øl, men der er ikke nogle øl der bliver smidt ud. Det kan man bare ikke,” slutter øl-entusiasten. 

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top