Annonce

‘Forkert’ lys på cyklen kan blive dyr affære
cyklist_211206_BP.jpg
87 procent af cyklisterne har korrekt lys på lygten! Det viser den landsdækkende lygtetælling, som netop er gennemført af Cyklistforbundets 42 lokalafdelinger. Foto: Arkiv
cykellygter I morgen træder der nye regler i kraft for brugen af cykellygter. Det vil ikke længere være nok, at have lys på cyklen. Der vanker bøder på 700 kr., hvis lyset ikke er placeret rigtigt eller lyser kraftigt nok.

Diodecykellygter der hænger og dingler i en elastiksnor på cykelstyret lyser cykelstien op, men de kan være ualmindelig svære at for øje på som bilist. Alt for mange cyk-lister monterer deres cykellygter forkert, og fra den 1. november kan det gå hen og blive en dyr affære. Nu kommer der nye regler for cykellygterne, og det kommer til at koste 700 kroner, hvis man bliver stoppet uden lovlige lygter.
Alle cykellygter skal sættes fast på cyklen, så lygten lyser lige frem eller lige bagud. Og nye batteri-cykellygter skal kunne opfylde kravet til lysstyrke i minimum 5 timer.
Jo flere cyklister, der kører med ordentligt lys på, jo bedre er det for trafiksikkerheden. Derfor kan man også risikere en bøde, hvis man ikke har korrekt lys på cyklen, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Øger sikkerheden
Hos Rådet for Sikker Trafik mener man, at de dårlige lygter skaber en falsk tryghed for cyklister, og at de nye regler vil øge cyk-listernes sikkerhed.
Når man har en cykellygte, der lyser ned i jorden eller en lygte, der lyser meget svagt, så er det svært for bilisterne at se cyklisten. Dermed øges risikoen for, at man bliver kørt ned. Desuden giver dårlige lygter cyklisten en falsk tryghed. Det vil sige at man tror, at bilisterne kan se én, men det kan de ikke, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Annonce

Nye krav til forhandlere
Reglerne betyder også, at der bliver stillet nye krav til producenter og forhandlere af cykellygter. Fremover skal alle nye cykellygter med batterier kunne opfylde kravet til lysstyrken i mindst fem timer fra de tages i brug. Hos cykelforhandleren Cykologen i Rødovre Centrum har indehaver Anders Jørgensen mærket en stigende opmærksomhed fra kunderne omkring cykellygter.
“Vi har mange der kommer ind og spørger omkring reglerne. Mange vil gerne vide, hvilke cykellygter de skal købe eller om dem de har i forvejen er godkendt,” fortæller han. 

 

FAKTA:

Krav til cykellygter  efter 1. november.

•  Forlygter og bag
    lygter skal kunne
    ses tydeligt på
    mindst 300 meters
    afstand og skal og
    så være synlige fra
    siden.

•  Forlygter og bag-
    lygter skal monte-
    res, så de lyser
    henholdsvis lige
    fremad og lige
    bagud – de må alt
    så ikke hænge og
    lyse ned i jorden.

•  Kraftige forlygter,
    der er beregnet til
    at oplyse vejen for
    an cyklisten, skal
    monteres, så de ly-
    ser skråt nedad og
    ikke blænder mod 
    kørende.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top