Annonce

Farvel til en fighter
rune_diament_.jpg
Vores tidligere sportsjournalist er afgået ved døden. Rune Diament blev 30 år og vil blive savnet. Foto: fra Facebook
farvel Avisens tidligere sportsjournalist tabte kampen til kræften.

”Velkommen til festen,” siger buschaufføren ud af det blå for at vække liv i mig. Igen er jeg faldet i staver over et eller andet skørt minde om min bedste ven. Det er sket flere gange denne morgen, hvor hele verdens alarmklokker og betænksomme facebookopdateringer ikke kan overbevise mig om, at verden ikke er gået i stå.

I går så jeg ham for sidste gang. Efter en lang og nedslidende rejse tabte Rune kampen til blodkræften. På Diakonisestiftelsens hospice på Frederiksberg sov han ind omgivet af venner og familie. Jeg kalder ham min bedste ven, for det var han. Men det siger alt om manden, at han ikke kun var min bedste ven. Rune var alles bedste ven. Ikke en ven af folket som sådan, men en rigtig ven. Én man altid vidste hvor man havde, hvad enten det var i den sydamerikanske regnskov eller i Barcelonas smalle stræder. Uanset om man kender ham fra skolebænken, arbejdspladsen, børnehaven, dansegulvet eller fodboldbanen kunne man være sikker på, at han altid gik forrest.

Annonce

Det gjorde han også i sit livs sidste kamp. Med et overskud, der kun kan forbløffe, skaffede Rune mere end 1500 knoglemarvsdonorer, og da det danske sygehusvæsen gav op overfor sygdommen, gav Rune sig fuldt ud på Facebook, i fjernsynet og i aviserne.

Han nægtede at give op og på kun seks dage fik han samlet 200.000 kroner ind til en alternativ behandling i Østrig.

 

Den sidste rejse

For ti år siden, mens Rune rejste jorden rundt, skrev jeg en E-mail til ham, hvor jeg sammenlignede ham med ’Den lille Prins’, der hopper fra klode til klode for at finde sig selv et sted derude i universet. ”Men jorden er jo også et meget godt sted, og vi er mange, som glæder os til, at du kommer hjem,” skrev jeg dengang.

Rejsen til Østrig blev Runes sidste. En ven måtte med nerverne uden på tøjet køre hele vejen til Danmark, mens Rune bogstavelig talt var ved at dø på bagsædet. Tre timer i nødsporet på den tyske motorvej siger meget om, hvor vigtigt det var for Rune at komme hjem.

Jeg kommer aldrig til at glemme hvordan hans familie og venner slog kreds om ham den aften på Rigshospitalet.

Uden for væltede regnen ned. Det var som om selve himlen græd. Men ikke Rune. Han kæmpede til det sidste, og havde masser af ting, der skulle siges, masser af knus og gode råd, der skulle gives videre inden det var for sent. Imens sad venner og familie i et rum for sig selv på to store hospitalssenge. Den ene med nummeret 2012 så lettere brugt ud, mens nummer 2013 tronede sig op med klorvaskede stive hvide lagner.

 

Drømmeland

”Livet leves forlæns, men forstås baglæns,” sagde Søren Kirkegaard. Jeg husker, hvordan jeg i situationen slet ikke kunne forstå noget som helst. Hvad skal der ske nu? Hvad sker der med Rune, hvad sker der med mig, hvad skal jeg gøre nu?

Som altid var det Rune, der svarede. ”Du skal holde en fest, hvor alle skal snakke med én, de ikke kender.”

”Får man også et stempel, så man kan komme ind igen, hvis man lige har brug for at gå udenfor,” spørger jeg buschaufføren og prøver at skjule, at jeg er ved at bryde sammen i gråd. I stedet vælger jeg at tænde computeren og skrive disse ord fra bagsædet.

Jeg når ikke at blive helt færdig. Jeg er i min tåge steget på den forkerte bus.

”Så bliver det Nørreport, og bussen kører ikke længere,” siger chaufføren tydeligt begejstret.

”Hvis I kigger ud af vinduerne til venstre, kan i se, at solen skinner. Det gør den også til højre, og lige forude venter en dejlig weekend,” lover han og drejer ind på holdepladsen, hvor en kvinde og en jublende lille pige vinker ham i møde, som om de har savnet ham hele livet, og ikke kun i nogle få ubetydelige timer.

Mens jeg venter på den rigtige bus kommer jeg igen til at tænke på dengang Rune indspillede en musikvideo til min datter. Med Kim Larsen-mund og gadedrenge-smil tog han hende bogstavelig talt med til drømmeland i sin egen rå version af ’Tag mig med til Joanna.’

Hvis du er et sted derude Rune, så håber jeg, at det er der, hvor man kan drømme. Der hvor man kan larme, spire og svæve, og ikke bare skal passe sig selv.

Kommentarer

17 kommentarer om “Farvel til en fighter”

 1. Gert Tillebæk siger:

  Fantastisk artikel, man får tårer i ens øjenkroge, det var endnu en person der tabte kampen til kræften efter en kort men hektisk kamp, Rune har gjort det tydeligt for mange man skal kæmpe, men det er ikke alle der vinder kampen, desværre.

 2. Sille siger:

  Smukt skrevet André.

 3. Kim ½-berg siger:

  jeg kendte ikke Rune men er helt varm inden i efter at have læse disse smukke mindeord. Tænk at have gjort sig fortjent til det, så har man gjort en forskel.

 4. Mikael siger:

  Æret være hans minde

 5. Palle siger:

  R.I.P.

 6. Steffen Rune Sørensen siger:

  Andre’, for satan

 7. Martin Diament siger:

  Tak for dit smukke brev, jeg er Runes Onkel, jeg bor i California, og har haft en dejlig correspondance med ham i lang tid, han sendte alle sine artikler og billeder til mig,og jeg , har vaeret i taare for ham, siden han blev syg, og han havde planlagt en tur over til mig, naar han blev rask,nu sidder jeg her med en empty fornemmelse, jeg har boet i USA i naesten 60 aar, og kan ikke sige det bedre en dig

 8. Ole Mathiasen siger:

  Æret være Runes minde.

 9. René Nybo siger:

  Der overgår mig en tomhed, der gør ondt inde i sjælen. Det er uvirkeligt, urimeligt og alligevel sker det. R.I.P. Rune. Mine tanker går til Jan og familien, venner og bekendte til Rune.

 10. Martin seerup siger:

  Smukt gamle!!

 11. Krølle siger:

  Tak og Smukt!

 12. Carl-martin siger:

  Det var meget smukt skrevet Andre,,, R.I.P. Rune

 13. Line Kalum Jarlkov siger:

  Det er så smukt skrevet!
  Rune var en stjerne på jorden og nu på himlen ⭐

 14. Nathalie Mariss siger:

  Det er utrolig smukt skrevet André.. Du formår at få tårerne frem i mennesker som ingengang kendte Rune.

  Man kan tydeligt høre at du er hans bedsteven og minderne vil du altid have tæt ved dit hjerte. Af alt det du har fortalt mig og det jeg har læst, lyder han som et rigtig godt menneske som alle brød sig om og altid skabte glæde og smil omkring sig. Han var en rigtig fighter, og det kan man ikke sige om mange!
  Nogle gange er livet bare så fandens uretfærdigt! Hvorfor skal mennesker vi holder af dø, og når de kun har levet halvdelen af deres liv…

  Jeg tror at han er et bedre sted nu og at han har det rigtig rart med englene og dem han holder af oppe i himlen.. Og han kigger ned på dig og holder øje med dig, for han vil ikke have at du skal være ked af det, han vil have at du skal smile og være glad, selvom det er svært lige nu. Der vil altid være et stort hul indeni, men en dag så mødes i igen – og i vil altid være bedste venner i jeres hjerter, det er jeg helt sikker på!

 15. Camilla D siger:

  … Mine tåre triller, han lyder som en absolut fantastisk mand. R.I.P!

 16. Mia siger:

  André, jeg kender dig ikke. Men jeg kendte Rune. Og jeg har længe ville skrive til dig. Nu bliver det her. Tak for de smukke ord! Tak for retten til at have en særlig ven, som heldigvis var manges ven. Tak for ordene der vidner om liv midt i alvoren og for beskrivelsen af din oplevelse af Runes sidste dage. Tak for mindet om Runes udgave af “Joanna”. – For min del, spillet i min stue med min guitar og med en fjollet hat på hovedet… Tak for ordene, der gav mig mulighed for lidt mere rum til at savne en fantastisk mand, smile, græde og grine. Smukt skrevet!!
  Og dejligt, at der nu holdes en fest med netop det budskab – at alle skal snakke med en, de ikke kender… Jeg håber på at kunne deltage!

 17. Kisser siger:

  Så rørende og bevægende
  Tro på at Rune er derude
  Jeg læser i øjeblikket Engle i mit hår og Trappetrin til himlen
  Jeg er sikker på der er mere ml himmel og jord og Rune
  er hos dig-
  Tak for smukke ord til din allerbedste ven …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top