Annonce

Nyt værktøj bringer patienter i spil
astrid_kraag.jpg
Sunddialog er en digital samtalemetode, der skal hjælpe patienter med at gennemføre ændringer i livsstilen. Sundhedsminister, Astrid Krag (F) (nummer to fra højre), besøgte tidligere på måneden Rødovre Lægehus for at høre mere interaktive redskab. På mødet deltog læger og specialuddannede sygeplejersker fra Rødovre Lægehus, samt andre repræsentanter fra Region Hovedstaden, der har gjort brug af Sunddialog. Foto: Red.
sundhed Rødovre Lægehus har haft så stor succes med et nyt samtaleværktøj, at sundhedsminister Astrid Krag (F) lagde vejen forbi, for at blive klogere på det webbaserede redskab.

En samtale mellem to mennesker kan føre til latter og tårer. I Rødovre Lægehus kan samtalerne resultere i begge dele, men dialogen kan også være startskuddet til et samtaleforløb, hvor patienten er i centrum og aktivt inddrages i det videre sygdomsforløb.
“Spis sundt og dyrk mere motion,” er en simpel besked fra mange læger til deres patienter, men det enkle råd har ingen virkning, hvis det preller af på patienten og ikke fungerer som et mentalt rygstød.
Et nyt værktøj har imidlertid vist sig at fungere som den hjælpende hånd, der forsigtigt skubber patienterne i den rigtige retning.
I Rødovre Lægehus har man siden 2009 benyttet sig af et interaktivt webbaseret samtaleværktøj, der tager patienterne i hånden og aktivt involverer dem i deres sygdomsforløb, eller i deres kamp for at gennemføre de livsstilsændringer de ønsker.

Sunddialog
Samtaleværktøjet er ikke en løftet pegefinger til patienterne, men derimod et værktøj der tager udgangspunkt i patienternes egen livssituation. De bliver involveret i deres eget forløb og kan via computeren følge med i deres egen personlige udvikling.
 “Man kan godt skubbe patienterne i den rigtige retning, men patienter der løfter selv kommer længere,” fortæller praktiserende læge Morten Hovgaard.
Det er specialuddannede sygeplejersker i Rødovre Lægehus der bruger værktøjet, men fra sidelinjen følger Morten Hovgaard med, og han ser tydeligt de gode resultater.
“Man aktiverer patientens egne ressourcer og det har givet nogle rigtige gode resultater,” forklarer han.

Annonce

Udbredes til hele landet
Det webbaserede værktøj er kun udbredt i Region Hovedstaden, men det kan blive et vigtigt redskab i hele landet. Sundhedsminister Astrid Krag besøgte Rødovre Lægehus tidligere på måneden og hun ser meget positivt på patientinddragelsen.
“Det er meget inspirerende at se, hvor langt man kan nå, når man tager det udgangspunkt at alle mennesker har ressourcer til at ændre de ting de er utilfredse med i deres liv. Alle mennesker har ressourcer til at gøre noget ved det, men måske skal de have en hjælpende hånd og et lille skub bagi, og det kan sunddialog være med til,” forklarer mini- steren.
Hun ser en klar fremtid for det dialogskabende værktøj.
“Det er i høj grad noget jeg kan tage med tilbage til ministeriet. Det er vejen frem for sundhedsvæsenet at insistere på, at alle mennesker har ressourcer og at man som patient faktisk er den største ekspert i sit eget liv og sin egen sygdom.   Man kan        læse mere om Sunddialog  på www.sunddialog.com.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top