Annonce

Historisk gave til alle
ejbybunkeren_04_140912_BP.jpg
Danmarkshistorien er meget mere end guldhorn, mosefund og Skagensmalerier. Københavns Befæstning har enorm historisk betydning og i fredags indviede H.K.H. Kronprins Frederik, sammen med miljøminister Ida Auken og borgmetser Erik Nielsen, en af Danmarkshistoriens mest hemmelige bygninger. Foto: Brian Poulsen
royal indvielse Fra forsvarsværk til oplevelsescenter. Ejbybunkeren blev i fredags indviet af H.K.H. Kronprins Frederik.

Den før så hemmelige koldkrigsbunker på Vestvolden, Ejbybunkeren, blev badet i de mange fotografers blitzlys, da Kronprins Frederik i fredags indviede det gamle forsvarsværk. Mystikken har altid omklamret den mosbeklædte bunker, men nu er hemmelighederne, i hvert fald de fleste af dem, lagt på bordet, og fremover kan alle opleve koldkrigsbunkeren på tætteste hold.
Ejbybunkeren er blevet forvandlet til et højteknologisk oplevelsescenter for historieinteresserede i alle aldre.

Cykeltur på Volden
400 skolebørn fra Rødovres folkeskoler havde taget opstilling langs voldgaden, da Kronprins Frederik i fredags indviede Ejbybunkeren. Indvielsen startede med en rask cykeltur, hvor kronprinsen sammen med miljøminister Ida Auken (F) og borgmester Erik Nielsen (A) cyklede en to kilometer lang rute i mageligt tempo ned langs voldgaden. Inden de nåede frem til bunkeren og den ventende presse, gjorde de holdt ved ‘kageteltet’, hvor der til lejligheden var lavet en fem meter lang kage, udformet og dekoreret som Vestvolden. Herefter banede de sig vej til talerstolen og den røde snor.

Annonce

Det er genbrug
Miljøministeren går ikke overraskende ind for genbrug, og derfor synes hun at det er ganske fantastisk, at man nu bruger en historisk bunker som formidlingscenter.
“Det der engang var en hemmelig militærbygning, sætter nu rammerne for et moderne oplevelsescenter. Det der engang skulle bruges i krig, bliver nu brugt til leg, udforskning og læring. Bedre genbrug kan jeg næsten ikke forestille mig,” sagde hun fra talerstolen.

Historie for alle
Det skortede heller ikke med rosende ord, da borgmester Erik Nielsen beskrev projektet.
“Vi ser det som en attraktion i verdensklasse. Det er flere års planlægning der nu bliver virkelighed.
Den historiske viden bliver formidlet gennem den nyeste og mest moderne teknologi. Digitaliseringen og de nye interaktionsformer fascinerer og rummer nærmest en indbygget leg der tryllebinder både børn og voksne. Det er underholdende og væsentligt på engang,” sagde han, inden han påpegede, at projektet er en gave til alle der interesserer sig for Danmarkshistorien.
“Det er en stor gave til Rødovre, hovedstadsområdet og alle der interesserer sig for Danmarks historie. Rødovre er et fredeligt område, men jeg kan med et smil på læben godt gå ud og reklamere for volden i Rødovre,” lød det fra talerstolen.
Herefter klippede Kronprins Frederik den røde snor over, og gik som en af de første ned i bunkerens dyb for at se nærmere på dens hemmeligheder.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top