Annonce

Guld med hjem fra Afrika
verdensmester-roedovrefysioterapi_01_100912_BP.jpg
Michael Barfoed bliver her hyldet på sin arbejdsplads hos Rødovre Centrums Fysioterapi efter hjemkomsten til Danmark. Foto: Brian Poulsen
Cykling Michael Barfoed fra Rødovre Centrums Fysioterapi snød konkurrenterne og snuppede guldet for øjnene af de sydafrikanske tilskuere ved VM for oldboys i enkeltstart i august. ”Det var en helt fantastisk oplevelse at være med til VM i Sydafrika,” siger han.

Selv om man har rundet det 55. år i sit liv, er det ikke ensbetydende med, at det er slut med at hente store internationale sportspræstationer.

En drøm gik nemlig i opfyldelse for cykelrytter Michael Barfoed, der til daglig behandler patienter i Rødovre Centrums Fysioterapi. Han havde tidligere på sommeren i Danmark kvalificeret sig til enkeltstarts-VM for oldboys, der fandt sted den 23. august i Sydafrika.

Annonce

Han skulle dyste om verdensmestertitlen i enkeltstart med 19 konkurrenter fra hele verden – lige fra Brasilien over Tyskland til Kasakhstan – på en 25 kilometer lang rute i kuperet sydafrikansk terræn. Han vandt med 19 sekunders margin ned til nummer to fra Canada, der vandt sidste år.

”Det var en helt fantastisk oplevelse at være med til VM i Sydafrika og vinde det. Det var helt anderledes, end andre steder jeg havde været. Andre landskaber og en anden kultur, og også første gang jeg kørte på cykel i Afrika. Og så skulle jeg også vænne mig til at køre i venstre side af vejen,” siger han efter endt arbejdsdag på klinikken i Rødovre Centrum.

Vil presse sig selv
Michael Barfoed, der til daglig træner i klubben ABC fra Brønshøj/Tingbjerg, rejste for egen lomme til Sydafrika i selskab med et par norske kolleger. Han havde forberedt sig lidt på ruten hjemmefra.

”Jeg havde set ruteprofilen hjemmefra, og den viste sig at være en del sværere, end jeg troede. Vi kom derned om søndagen, og så trænede vi mandag, tirsdag og onsdag. Vi havde vi lejet en taxa, der kørte de 35 kilometer ud til, hvor ruten begyndte. Det var omkring 25 grader, så det var ligesom en dansk sommer,” fortæller han og fremviser billederne fra ruten og sejrspodiet.

Den danske VM-helt valgte i sin ungdom at satse på cykelsporten af en helt særlig grund.

”Jeg startede med at cykle i begyndelsen af 20’erne og kan godt lide cykelsporten på grund af, at det er individuelt. Man kan træne selv eller med klubben, men man er som sådan ikke afhængig af andre. Jeg kan presse mig selv og få det til at gøre ondt,” forklarer han og husker tilbage på, da han kørte over stregen i Sydafrika.

”Da jeg kørte ind over stregen, vidste jeg ikke, om jeg havde vundet. Dem, der fulgte med over live-streamingen på nettet, vidste nok, at jeg vandt, før jeg selv gjorde. Der gik en halv time, fra da jeg kom ind over stregen, til jeg vidste, om jeg havde vundet. Jeg følte, jeg havde kørt godt.”

Mere succes
Efter en oplevelses- og udbytterig uge i Sydafrika rettede Barfoed cyklen direkte ind mod det uofficielle verdensmesterskab i Østrig blot seks dage efter triumfen til det officielle VM.

”Alle kunne deltage i Østrig, og der var i alt 70 til start i min aldersklasse. Der vandt jeg også, så jeg havde en rigtig god uge,” lyder det stolt fra Michael Barfoed.

”Det uofficielle VM, der blev kørt i Østrig i år, har før været officielt i mange år, men for to år siden blev det ændret til den her model. Jeg er tidligere blevet nummer to tre gange og nummer tre to gange, så jeg har været tæt på.”

Efter en andenplads til EM tidligere på året havde Barfoed fået nok af at være næstbedst. Han tog derfor kontakt til et coaching-firma, som den gamle cykelrytter fra Rødovre, Søren Lilholt, ejer.

”Rent fysisk følte jeg mig god nok, men der skulle arbejdes mere med det mentale. Hjælpen fra coachingen har fået mig til at tro på, at jeg kunne få en førsteplads. Og det har altså givet pote nu,” siger han.

Dansk presse uinteresseret
Den fornemme cykelpræstation er overraskende nok stort set ikke blevet bemærket i den danske presse – ikke engang fra den hjemlige cykelsports officielle hånd.

”Veterancyklingen er ikke særlig højt prioriteret i cykelunionen. De nordmænd, jeg rejste med, var knap nok færdig med løbet, før pressen ringede til dem fra Norge, mens det knap nok er blevet bemærket i Danmark. Min præstation har ikke engang været nævnt på den officielle cykelside i herhjemme, så det er lidt ærgerligt, at vi er så lavt prioriteret,” lyder det fra verdensmesteren, der finder motivation i de årlige tilbagevendende mesterskaber.

En varm, hjemlig støtte var med hele vejen, da Barfoed traskede hen over vejene i Sydafrika og Østrig.

”Min datter havde skrevet et brev med ’held og lykke, far’, et firkløver og en hestesko, som jeg kørte med inde på brystet,” slutter Michael Barfoed.

Den danske veterancykelsport skal selv finansiere alle udgifter forbundet med deltagelse ved de forskellige mesterskaber. Den manglende opmærksomhed fra medierne er angiveligt en medvirkende årsag til, at Michael Barfoed og kolleger ikke kan finde nogle sponsorer.

Fakta
Navn: Michael Barfoed
Alder: 55 år
Bopæl: Glostrup
Privat: har to børn
Meritter: 3x dansk mester i veteran, 2x nordisk mester, 10x Sjællandsmester
Klub: ABC i Brønshøj/Tingbjerg
Uddannelse: fysioterapeut
Job: Rødovre Centrums Fysioterapi

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top