Annonce

Må ikke begrave sin mormor
urne-natasja_01_170812_BP.jpg
Natasja Stille kan efter tre måneder stadigvæk ikke besøge sin mormor på kirkegården, som nægter at tage imod urnen. Foto: Brian Poulsen
forrykt Som underbemidlet barnebarn påtog Natasja Stille sig opgaven at stede sin mormor til hvile. I dag tre måneder senere, nægter kirkegården stadigvæk at tage imod mormoderens urne, som i dag stadigvæk opbevares af bedemanden.

Ventetiden fra når ens pårørende dør, til de er begravet i jorden er en forfærdelig tid, hvor følelser har frit spil. Som regel bliver det bedre, når den man savner først er stedt til hvile på sin plads i kirkegårdens jord. Derfor har livet også været særligt slemt for Natasja Stille, som nu har ventet i tre måneder på at sige endeligt farvel. Grøndalslund Kirke vil nemlig ikke tage imod urnen, der indeholder hendes mormors aske.
Da der hverken var nogle penge i boet eller andre pårørende til at hjælpe påtog hun sig som barnebarn opgaven med at arrangere bisættelse osv.
Men nu samler hendes mormors urne støv på bedemandens kontor i stedet for at hvile i den indviede jord på kirkegården.
Som underbemidlet har Natasja, ifølge kirkeloven, nemlig ret til at få dækket omkostningerne til bisættelsen af sin mormor af Rødovre Kommune. Men da den pris som bedemanden har taget for sagen overstiger kommunens tildelte beløb, er der ikke længere råd til at få gravet urnen ned. Faktisk har kirkegården nægtet at tage imod urnen hele to gange. 
“Det har været nogle følelsesmæssige hårde uger. Jeg prøver virkelig at være stærk lige nu, men jeg føler ikke jeg bliver behandlet særligt pænt, og jeg er meget ked af den måde min mormor nu kommer til at forlade mit liv på. Hun var selv sådan en pæn dame, der altid gjorde tingene efter bogen,” fortæller Natasja Stille.

Forsøgt to gange
Hun føler sig fanget i et spil om paragraffer, og føler, at hendes mormors urne bliver brugt som gidsel. Det afviser Leif Wikkelsø fra ‘Deres lokale bedemand’ dog.
Jeg har forsøgt at aflevere urnen til Grøndalslund Kirkegård, der nægter at tage imod den. Så skrev jeg til ministeriet om at få tilsendt paragraf 16 i bekendtgørelsen, som klart viser, at kirkegården skal tage imod urnen uden vederlag. Det har jeg også prøvet i andre kommuner uden problemer, men her blev jeg virkelig dårligt behandlet, og jeg blev igen bedt om at tage urnen med mig hjem,” siger Leif Wikkelsø.

Annonce

Venter på ministeren
I Grøndalslund Sogn beklager menighedsrådsformand, Jann Larsen sagen om mormoderens urne, der i stedet for at ligge i jorden, nu er havnet på ministerens skrivebord.
“Jeg blev kontaktet med bedemanden for to dage siden (red: tirsdag) og skrev allerede til mini- steriet dagen efter, for at få deres vurdering af, hvad der er det rigtige at gøre. Sagen er jo den, at de penge, som Rødovre Kommune giver til dækning af udgifter, aldrig før har været et problem med de lokale bedemænd, og at vi nu står uden fortilfælde at forholde os til.
Bedemændene i Rødovre ved godt, hvad det koster fra start til slut, og jeg går ud fra, at krematoriet og bedemanden selv allerede er blevet betalt, så er det da pudsigt, at kirkegården skal gøre deres arbejde gratis,” siger Jann Larsen, som håber på et hurtigt svar fra kirkeministeren.
“Det er forfærdeligt, at det skal gå ud over den stakkels kvinde, der bare gerne vil have sin mormor i jorden. Jeg føler meget med hende, og håber på et hurtigt svar,” understreger han. Det mest absurde ved situationen er næsten, at den sidste regning, som mangler at blive betalt ‘kun’ lyder på 1254 kroner.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top