Annonce

Stegt flæsk med hurtige biler
WEB_espehus_kok-1.jpg
På Restaurant Espehus kan bølgerne også gå højt i køkkenet, men på ingen måde så højt som i et opslået køkken 250 meter fra verdens største racerløb. Foto: Red.
KOK I OVERHALINGSBANEN: Kokkeelev Nikolaj Højen fra restaurant Espehus fik sig en helt speciel oplevelse, da der den 16. juni blev kørt det traditionsrige 24-timers motorløb Le Mans. I øredøvende larm og i røg og damp fra gryder lavede han mad til gæster, frivillige og de hårdtprøvede kørere.

22-årige Nikolaj Højen er vant til travlhed og høj puls, når han som kokkeelev laver mad på restaurant Espehus. I sidste måned var de trygge rammer i køkkenet på Espehus imidlertid skifter ud med øredøvende larm under sydligere himmelstrøg.

I forbindelse med det traditionsrige 24-timers Le Mans løb var den unge kokkeelev nemlig på hårdt arbejde i kulissen. Sammen med en delegation af andre danske kokke stod han for at lave mad til danske gæster, frivillige og sågar nogle af racerkørerne.
“Det var en helt fantastisk oplevelse. Vi tog af sted fem dage før løbet startede, da vi skulle lave mad til alle de danske fans der var dernede,” forklarer Nikolaj Højen.

Annonce

Stegt flæsk til Tom K
Han lavede ikke mad til kørerne under selve løbet, men to dage før startskuddet på det 24-timers lange racerløb fik den levende legende Tom Kristensen du alligevel smagt lidt på Nikolajs kogekunst.
“Vi arrangerede grillfester for de frivillige og fansene og to dage før løbet startede, lavede vi stegt flæsk med persillesovs. Her kom Tom Kristensen og nogle af de andre kørere ind og spiste med,” fortæller den unge kokkeelev.

Et møde med den ottedobbelte Le Mans vinder blev det dog ikke til.
“Nej, ham hilste jeg desværre ikke på, men jeg sagde ‘hej’ til Jan Magnussens kone,” griner Nikolaj.

Mad på europapaller
Nikolaj og de andre kokke og kokkeelever havde ikke de mest optimale forhold at lave mad i. Køkkenet var placeret i et telt, og køkkenmaskinerne blev til dels placeret på europapaller. De lettere beskedne forhold var dog ikke den største udfordring. Den voldsomme larm var uden tvivl den største udfordring for det store kokketeam.
“Vi lå 250 meter fra banen og der var stort set larm døgnet rundt. Det var derfor virkelig svært at kommunikere med hinanden, men vi fik samarbejdet til at fungere og det har jeg virkelig lært meget af,” siger Nikolaj, der er sikker på, at han kan bruge erfaringerne fra løbet hjemme i køkkenet på Espehus.
“Jeg er blevet bedre til at bevare overblikket i pressede situationer og tænke klart, selvom man har arbejdet i mange timer i træk. Vi var ni kokke af sted og vi har fået et rigtig godt fællesskab. Vi kendte ikke hinanden på forhånd, men man kommer rigtig tæt på hinanden, når man arbejder så tæt og så intenst,” slutter Nikolaj Højen.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top