Annonce


Gå tur i Sky Village
HAVER I HIMMELHØJDE: Det skulle have været en ny velkomst til Rødovre, men blev aldrig til andet end et luftkastel. I stedet bliver en spritny model af Sky Village det første man møder på sommerens helt store udstilling i Dansk Arkitektur Center.

Der sker utrolig meget i dansk arkitektur lige nu. Med kæmpe projekter i både nord og syd er Rødovre med helt fremme, når det kommer til at tegne fremtidens byrum. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at man på Dansk Arkitektur Centers store sommerudstilling som det første møder en spritny model af det flotte højhus, Village in the Sky. Tegnestuen ADEPT har hele tre modeller af byggeriet udstillet blandt 14 andre udvalgte projekter, der viser hvad der sker i dansk arkitektur lige nu. 

Faktisk har Rødovre Kommune lige fået lavet en helt ny model af højhusprojektet, der på grund af den finansielle krise er skrinlagt på ubestemt tid. Modellen er så ny, at den først i sidste øjeblik har fået plads på udstillingen, der åbnede i torsdags.

Annonce

Vis mig din model
‘Show me your model’ hedder udstillingen, der skal vise den danske arkitektur gennem modeller.
Selvom den digitale æra er over os, bygger arkitekterne nemlig modeller som aldrig før. Ganske enkelt fordi de fysiske modeller giver svar, som ikke kan findes i det digitale univers. Samtidig er modellerne også en vigtig præsentationsform.

På sommerens udstilling i Dansk Arkitektur Center kan man derfor opleve modeller oppefra, nedefra, indefra og på afstand. Som besøgende bliver man selv en del af en arkitekturmodel. Hele udstillingsrummet er bygget op som en model i størrelsesforholdet 2:1. En rigtig arbejdsmodel hvor arkitektens håndtegnede streger og noter er tydelige på vægge og gulve.
“Vores håb er, at man som besøgende vil føle at man træder ind i en verden, hvor alt har en anden størrelse end normalt, og hvor man bliver opmærksom på sin egen krop i rummet. Vi leger med det arkitekterne kalder skala og skala-spring på en måde, så det bliver sjovt, oplysende og vedkommende”, siger Nanna Bjerre Hjortenberg, udstillingschef i Dansk Arkitektur Center.

Modellen, der stadigvæk en dag kan blive vækket til live i Rødovre hedder ‘ Village in the Sky’. Modellen er et svar på Rødovres ønske om at tegne en profil på Københavns skyline. Man bad dengang om forslag til ‘Verdens smukkeste højhus’. Unge Adept vandt konkurrencen med sit 116 meter høje hus. Højhuset ligger klods op ad forstadens villakvarter og er derfor formet som små parceller i klodser, der er stablet oven på hinanden.

Haver i himmelhøjde kaldte vi det her i avisen, inden projektet blev sat på pause, da finanskrisen for alvor brød ud. På udstillingen kan man se en mandshøj skummodel og en finere model af Village in the Sky i akryl. Til sammenligning ville det rigtige byggeri fylde hele 22.000 m2.

Viser hele vejen
På den måde illustrerer modellerne på udstillingen arkitekternes arbejdsproces fra spirende idé, gennem fejlslagne og succesfulde eksperimenter og frem til den endelige løsning. Nogle er grove og lavet i simple materialer, andre er detaljerede og forfinede æstetiske eksperimenter. Arkitekterne selv er med på udstillingen og fortæller deres historier gennem billeder, lyd og film.

Samtidig afspejler modellererne en række centrale og aktuelle projekter i dansk arkitektur netop nu. Hver især rummer de fortællinger om, hvordan arkitektur ikke bare udvikles i en kunstnerisk proces fjernt fra resten af verden, men er i dialog med en række samfundsudfordringer. Hvad enten det handler om at skabe en både åben og sikker international retsbygning eller en børneinstitution, der både giver stordriftsfordele for kommunen og skaber trygge rammer for børn og pædagoger.
“Modeller udgør ofte en del af en arkitekturudstilling, men en udstilling, der er baseret udelukkende på arkitekturmodeller er ikke set før. Med ‘Show me your model’ skaber Dansk Arkitektur Center en ny oplevelse og forståelse for et af arkitekternes vigtigste formidlingsformater – formidlet til et bredt publikum på en anderledes og spændende måde,” siger Stine Lea Jacobi, projektleder i Realdania, der har støttet udstillingen, som vil kunne besøges helt frem til den 21. oktober.

Fakta:

• Bag de udstillede modeller står arkitektvirksomhederne ADEPT, AREA, BIG, Cebra, Christensen & Co. Arkitekter, COBE, Dorte Mandrup Arkitekter, EFFEKT, Electrotexture, Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, Henning Larsen Architects, LETH & GORI, MLRP, NORD Architects, Schmidt hammer lassen architects, SLETH, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, WE Architecture samt CITA (Center for It og Arkitektur/Arkitektskolen i København).

• SHOW ME YOUR MODEL er første udstilling i udstillingsserien DK now, der sætter spot på aktuelle tendenser i dansk arkitektur og formidler dem til en bred både national og international målgruppe.

• Der vil i hele udstillingsperioden være aktiviteter for børn og familier, lærerkurser og undervisningsforløb for både grundskole og ungdomsuddannelser. Der er også planlagt en række forelæsninger og brunch-arrangementer med de deltagende arkitekter. Mere information og tilmelding på www.dac.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top