Annonce

Fodlænke i køkkenet
Det er vel de færreste, der drømmer om at blive lænket til deres arbejdsplads. Men for en lille gruppe straffefanger, er det intet mindre end lykken. Bevæbnet med gryder, skeer og fodlænker får de i Rød-ovrehallens kantine en mulighed for en ny start på livet.

Hun har for længst lært ikke at dømme mennesker på deres fortid. For chefkokken Jette Jensen, er det evnerne i køkkenet, der tæller. Og dem er hun god til at vurdere.
Hver uge har hun arbejdsledige personer i jobtræning, og hun har tidligere kriminelle i samfundstjeneste. Det er personer som har fået én straf, men som får mulighed for at få en anden straf ved at tage samfundstimer til gavn for civilsamfundet.
Og der er langt fra fængselsmad og jerntremmer til køkkenet i  Rødovrehallen.
“Nogle gange går det langsomt, og hallerne kan være næsten tomme, men andre gange har vi selskaber på flere hundrede mennesker, der er der altså ikke plads til at lave fejl, og man skal holde tungen lige i munden,” siger Linda Brasen, der har været i jobtræning i cafeteriet.

 

Annonce

Ansvar løfter

Hun er i gang med at dække op til et begravelsesselskab og er glad for det ansvar, som arbejdet har givet hende.
“En ting er at lave ostemadder, men det er noget andet, når det man laver er vigtigt for andre, så gør man en dyd ud af, at tin-gene er i orden,” siger Linda.  
Hun har fået sin jobtræning side om side med tidligere straffede, der for nogles vedkommende har gjort uhyggelige ting.
“Men det er ikke op til os at dømme folk, det har vi retssystemet til, og hvis loven siger, at de her mennesker nu skal videre og have en chance, så kan det lige så godt blive en god chance, så de ikke vender tilbage til kriminalitet,” siger Jette Jensen.
Hun har i mange år haft personer i jobtræning i kantinen på Milestedet Skole, og ved hvad det kræver.
“Jeg kan godt råbe højt, hvis det er nødvendigt, men jeg kan også lytte og være forstående. Samtidig har jeg et godt kendskab til, hvordan tingene fungerer på arbejdsmarkedet, så jeg kan hjælpe folk videre, hvis de har brug for hjælp,” siger Jette Jensen, der gør en dyd ud af at inddrage køkkenhjælperne i beslutningerne.
“Det lyder måske ikke af meget, men mange af de her mennesker har aldrig haft ansvar for noget som helst før. Jeg kan se, at de vokser, når man stoler på dem og siger ‘det er et rigtig vigtigt selskab, der kommer på fredag, så jeg vil gerne have, at du står for menuen,” forklarer Jette Jensen, der tror at jobtræning netop i Rød-ovrehallen er en kæmpe fordel både for samfundet og de unge.

God start
“De har måske en helt speciel måde at se sig selv på, og kan godt føle, at de mister noget respekt ved at skulle arbejde i en børnehave eller på et plejehjem. Her har de ligesom en tilknytning til sportens verden, og jeg kan mærke, at det giver lidt ekstra motivation og lidt flere sjove diskussioner hen over gryderne,” siger Jette Jensen, der godt kan blive ked af det, når personer i jobtræning eller samfundstjeneste springer fra.
“Jeg er ked af, hvis de ikke klarer den. Jeg håber for dem alle, at de får deres liv på ret køl og får vendt bøtten. Det behøver ikke at være i et køkken, men det er en god start,” slutter hun.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top