Annonce

Åbenhed om psykisk sygdom skal holde unge fra stoffer
julie.jpg
Flere og flere unge gemmer på deres psykiske problemer og mange tager stoffer for at slippe væk fra sorgerne. Foto: Nynne Frandsen
u-land Mange unge går rundt med en psykisk sygdom, som de ikke vil eller tør fortælle om. Og i stedet for at søge professionel hjælp, vælger nogle selvmedicinering ved misbrug af stoffer.

 

 

Annonce

Psykiske sygdomme blandt unge er i den senere tid blevet langt mere udbredt, dette betyder dog ikke, at de unge får mere hjælp, eller at snakken om det er blevet et mindre tabu.
Hvis man som ung, har psykiske problemer, og ikke tør fortælle om det, måske fordi man ikke rigtig ved hvad det er, er det blevet mere almindeligt for de unge at tage medicineringen i egne hænder, enten ved hjælp af hash eller hårdere stoffer.

Nem nødløsning
“I starten kan selvmedicineringen fungere som en nem og hurtig måde at koble af og glemme hverdagens problemer. Stofferne kan give tryghed og hjælpe til med for eksempel at sove, overkomme angst og glemme selvmordstanker. Men langsomt bliver de også nødvendige for at klare hverdagen, og her bliver misbruget og den psykiske lidelse en kombination, som i sidste ende forstærker hinanden,” siger Søren Søberg Hansen, som er psykolog og ph.d. med speciale i psykopatologi ved videnscenter for Rusmiddelpsykiatri i Aarhus.
Og der står meget på spil. Konsekvenserne ved stofferne kan nemlig blive, at det går ud over de unges uddannelse, søvn og ikke mindst resultere i isolering fra venner og familie.
Det skal en ny landsdækkende kampagne nu forebygge.

En af os
Landskampagnen ‘EN AF OS’ sætter fokus på, at unge skal kunne være åbne om deres psyki-ske problemer. Kampagnen sætter især fokus på den unge målgruppe fordi de alvorlige lidelser som skizofreni ofte starter i ungdomsårene.
Formålet med kampagnen er derfor at sætte fokus på, at det er okay at have psyki-ske problemer, og at der er hjælp at hente ved åbenhed, og derved komme sig.
“Det er vigtigt, at de unge er klar over, at stoffer i rigtig mange tilfælde forværrer ens psykiske sygdom og ikke giver den lindring, man søger. For mange er hash for eksempel en måde at lukke hverdagens problemer lidt ude, men hvis man har en psykisk lidelse, så er risikoen for en hash-psykose også større. Derfor er det utrolig vigtigt, at de unge tør være ærlige om deres psykiske problemer, så de kan få den rette professionelle hjælp i behandlingssystemet”, siger psykolog Johanne Bratbo.

Bryd tavsheden
Man vil især få fat på de unge, ved at henvende sig på uddannelsesinstitutioner, og gæste forskellige festivaler over de fire år, hvor kampagnen kører. Kampagnens primære mål er netop at “bryde tavsheden” så de unge der kan have svært ved at indrømme deres psykiske problemer kan erkende at det ikke længere er et tabu, og at der er plads til dem, og plads til at de kan få en hjælp der kan gøre det meget lettere for dem at acceptere deres problem.

Ikke et tabu
Arrangørerne vil gerne give danskerne et større indblik i, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom. Kampagnen vil derfor arbejde på at nedbryde fordomme, og gøre det acceptabelt at snakke om psykiske lidelser.
Og arrangørerne er meget forhåbningsfulde, da undersøgelser viser, at danskerne er meget nuancerede og positive i deres syn på psykiske lidelser.
“Vi er meget positive over resultaterne af den nye undersøgelse, som er den første undersøgelse, der gør op med fordommene om mennesker med en psykisk sygdom. Billedet i medierne er meget ensidigt og negativt – og fokus er ofte rettet mod stærkt forpinte mennesker, der i en psykotisk tilstand ender med at gøre skade på sig selv eller andre. Den negative udlægning er med til at stigmatisere psykisk syge. Det er derfor meget positivt at se, at danskerne ikke lader sig påvirke af denne skævvridning i nyhedsdækningen,” siger Martin Lund, formand for landskampagnen ‘EN AF OS’.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top