Annonce

Mister du dit danske statsborgerskab?
Chrummer_blank.jpg
Foto: Sille Olesen
chrumme Jeg prøvede - for sjovt - at tage Statsborgerskabs-testen.

40 spørgsmål, hvor af man skal svare rigtig på minimum 32. Min familie er fra Danmark og har dokumenterede rødder tilbage til 1700-tallet. Jeg forventede at få fuldt hus, men jeg havde kun 35 rigtige – så blot 3 sølle point fra at blive sendt ud af landet.
Jeg synes også, det var nogle latterlige spørgsmål. Hvornår blev Island selvstændig, hvad handler Offentlighedsloven om, hvilke sager behandler Ombudsmanden og ikke mindst skal dronningen være medlem af den danske folkekirke?…Jeg synes selv, jeg ved en del om vores samfund, men åbenbart kun lige til øllet.
Så tænker jeg lidt på, hvad nu hvis jeg var indvandrer, ville jeg så vide mere eller mindre om danske forhold? Skulle man ikke først lige tjekke, hvor mange indfødte danskere der kan svare rigtigt, eller lave lidt mere relevante spørgsmål for indvandrer?
Nu har vi jo haft en del problem med indvandrers kiosker og pizzarier, som ikke havde helt styr på vores regler. Ville det ikke være mere relevant med spørgsmål som: Må du købe billige sodavand i Tyskland og sælge dem i din kiosk? – Må du få bistandshjælp og samtidig arbejde i din Fætters pizzeria? Eller er det bare OK at lave sort arbejde, bare man ved at dronningen skal være medlem af Folkekirken?
Og nu da vi har testen, skulle vi ikke udvide den til andre befolkningsgrupper? F.eks. politikere og embedsmænd? Må man drikke og æde for skatteydernes penge? Må man køre i lejet limousine, når man har lyst? Må man slikke på de kvindelig ansatte, når man er Overborgmester i København?
Så kunne vi også lave en håndværkertest. Hvad er moms satsen i Danmark? Er et fast tilbud et fast tilbud? Er det ok, at noget bliver billigere end den pris man har givet?
 Jeg har lige læst i avisen at under 9. klassernes afgangseksamen i dansk stil, var der ting som man måtte undre sig over. De skulle f.eks. skrive en historie om en dansk soldats liv i slaget ved Dybbøl i 1864. Her var der eksempler på, at soldater ikke kunne kontakte deres kærester, fordi der ikke var signal(!) – nogle var klar over, at mobilen nok ikke var opfundet i 1864, så de skrev at telefonnettet var nede (telefonen blev opfundet i 1876 og selv 5 år efter var der kun 64 telefonnumre i Københavns telefonbog).
Gad vide om de ved, om dronningen skal være medlem af folkekirken og hvilke sager ombudsmanden dækker. Jeg er sikker på, at medmindre man spørger dem den 4 . eller 6. juni, så ved de sikkert heller ikke, at det er grundlovsdag 5. juni. Og min gamle mor på 81, tror jeg heller ikke er helt fin-tunet med, om mænd har ret til barselsorlov.
Der er et par spørgsmål i testen som omhandler kongehuset. Det er sgu en skidt rollefigur at bruge. De er på overførelsesindkomst, betaler ikke skat eller moms, kører llimousine på skatteydernes penge og henter mænd og koner i udlandet…

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top