Annonce

Her er Årets Hus 2012
bolig4.jpg
Gårdhaven, som tydeligvis er omkranset af huset, tog sig også pænt ud i regnvejr. Det har været nødvendigt at plante træer for at stoppe noget af vindens rotation i gården. Som det ses er også gården holdt i det firkantede. Foto: Brian Poulsen
her er vinderhuset Dommerpanelet blev sat på en hård prøve, da det var tre stærke finalister. Efter en lang votering faldt valget på det spændende og specielle hus på Vamdrupvej 13. De nye ejers respekt for huset var bemærkelsesværdigt.

Traditionen tro åbnede himlen for sine sluser, da dommerpanelet skulle ud og se på årets tre finalister. En synd og skam, da husene på Vamdrupvej og Vedersøvej havde en pæn have, som altid opleves bedst, når man står midt i det grønne.
Sådan blev det heller ikke i år, men vi fik alligevel nogle spændende og levende fortællin-ger fra ejerne af de tre huse i finalen.
I huset på Korsdalsvej var der lagt stor vægt på at minimere energien med udgangspunkt i jordvarmen. Inde i huset var der kræset for detaljerne.
Huset på Vedersøvej var langsomt blevet forbedret over en længere årrække. Alt udarbejdet af ejerne selv, der kørte den sort-hvide stil. Et flot og rustikt arbejde, som blev indrammet af en flot have og en forhave med udekøkken – naturligvis, for faderen er uddannet kok.

Annonce

 

Vinderen.
Der skal findes en vinder, og det blev huset på Vamdrupvej 13, som er anderledes, men hvor der også er blevet kræset for detaljerne og tænkt på at fremtidssikre huset energimæssigt.
Huset er tegnet af arkitekten Kaj Viggo Bengtsen, som byggede det til sig selv. Kaj Viggo Bengtsen har en stil som Arne Jacobsen:
“Nu skal hele Rødovre jo ikke være firkantet, som Arne Jacobsen gerne ville have det. Det er jeg principielt imod, men her har vi faktisk en gennemført bolig, som har fortjent at blive årets hus,” sagde borgmester Erik Nielsen under voteringen.
Ejendomsmægler Kenneth Elsborg supplerede:
“Jeg er imponeret over, at de kan holde stilen fra dengang det blev bygget i 1955, men med moderne tilgang.”
Selvom regnen væltede ned over Rødovre, da vi besøgte Vamdrupvej 13, blev vi mødt af et indbydende lys. Der var ruder hele vejen rundt i huset, hvor det vendte ud mod den grønne gård, som ligger sydvendt. Dermed får det optimal lys i løbet af dagen.
“Ja, selv i regnvejr har vi det lyst,” blev vi budt velkommen af Inge, som er husets kvindelige ejer.
Bortset fra soveværelset, som var aflukket med en skydedør, var hele huset et rum. Det i sig selv var specielt. Hvert rum var lyst og min tanke var: lyst, lyst og atter lyst. Hele vejen igennem og stort set kun brudt af det grønne i haven og kunsten på væggene.

Godt i provinsen
Der var ikke noget TV til at bryde de rene linjer, for som den mandlige ejer, Nis, sagde: “Jeg forstår simpelthen ikke, at man har tid til at se TV. Vi har i hvert fald ikke, men vi arbejder selvfølgelig også meget, hvis vi ikke lige har gang i vores fritidsinteresser.”
Ejerne, Nis og Inge, købte huset i december 2009. Dengang boede de i en lejlighed på Frederiksberg, og huset blev købt trods fordomme om Rødovre og et hus med mangelfuld vedligeholdelse.
“Jamen, når man kommer vest for Valby bakke, så er man jo ude i provinsen. Det tiltalte os jo ikke, men vi følte os hurtig rigtig godt til rette og Rødovre Centrum er jo acceptabelt, så vi kommer faktisk ikke på Frederiksberg længere.”
Mens vi får fortalt om huset, bliver emhætten i køkkenet sænket og langsomt forsvinder den ned i murværket, der adskiller køkkenet med spisestuen i køkken all-rummet.
Sådan er detaljerne i hele huset. Det er en fremragende kombination af moderne udstyr i respekt for husets oprindelse.
“Vi forlod vores lejlighed, og ‘camperede’ her i tre måneder for at finde ud af husets sjæl. Det synes vi er lykkes, og vi er overbevis om, at Kaj Viggo Bengtsen ville bygge huset sådan her, hvis han havde levet i dag. Det er tidssvarende energimæssigt set, moderne i stil og alligevel med den oprindelige sjæl,” siger Nis, mens vi bevæger os ned mod husets østlige ende, hvor bryggerset er. Det er dog et rum for sig selv.

Firkantet
I husets østlige del er der en glasdør ud mod baghaven.
“Når man kigger ned gennem huset, så mangler øjet noget at slutte på. Derfor lavede vi et lille bassin i haven.”
Jo, der er tænkt i detaljer og derfor er det meste også firkantet, selv toiletkummen og håndvasken.
“Det krævede overvindelse at gøre alt på toilettet firkantet,” siger Inge, der i dag ikke har fortrudt beslutningen.
Huset har naturligvis energirigtige ruder, nedgravet vandtank, 250 mm isolering og oliefyret er skiftet ud med gas.
“Vi har gulvvarme, man kan naturligvis ikke have radiatorer i det her hus,” siger Nis og har kun en anke om sit eget hus.
“Vores brændeovn er ikke i orden. Det får vi ændret med vinderpræmien,” siger en stolt Nis, mens Inge nikker enigt.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top